Mami, tati, tohle fakt ne! Čím nejvíce ztrapňujeme své dospívající děti?

  • Mami, tati, tohle fakt ne! Čím nejvíce ztrapňujeme své dospívající děti?
    Většina komentářů rodičů na sociálních sítích děti nepotěší.
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    2. června  2016 
     06:00

    Pusinkovat na veřejnosti své dospívající dítě by si dovolil málokterý rodič. Jsou ale i méně nápadné projevy péče, které dospívající dost těžce nesou. Které situace v pomyslné hitparádě těch nejtrapnějších obsazují přední místa?

  • Kritika na veřejnosti

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Většina dospívajících pochopitelně vypíná, když je rodiče kritizují. Za známky, za kamarády, za to, jak chodí, jak stolují, co nosí na sobě. Mnohem horší je, když si to neodpustí před kamarády svých dětí. A nejtrapnější ze všeho je obrátit se na ně s prosbou o podporu svého názoru! „No řekni, Lenko, ty by sis snad vzala na sebe takový roztrhaný kalhoty, který má na sobě naše Klára?“ To je absolutní vrchol trapnosti.
  • Dobrá rada na nepopulární téma

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Stejně tak dobrá rada sdělená nešetrně před kamarády může pro vašeho dospívajícího znamenat totální pohromu. Věta „já jsem ti říkala, že se máš mazat obyčejným jelením lojem, jinak budeš mít pořád suchou pusu“ patří ještě k těm šetrnějším. Mnohem horší jsou doporučení ohledně jakýchkoliv zdravotních problémů (pupínky, vyrážky, trávení, střevní potíže), váhy ("to si raději neber, v tom máš velký zadek") nebo stravování ("dej si housku, ještě jsi dnes nejedl"). Za to si vždy vysloužíte kyselý obličej.

  • Snaha vypadat mladě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    „Nejhorší je, když naši začnou před kamarády tak trochu machrovat, jak rozumí našemu světu. Když začínají házet slova jako OMG, lajky, hejty, swag a podobně,“ říká čtrnáctiletá Marie. „I když to třeba náhodou použijou ve správným významu, prostě u toho působí trapně.“
  • Když komentují sociální sítě

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock.com

    „Mám radost, když mi máma řekne, že mi to sluší. Ale úplně nestojím o to, aby to psala pod fotky, které zveřejňuji,“ říká čtrnáctiletá Linda, i když ví, že to máma myslí dobře. Jsou to drobné detaily: selfie z rodinného výletu vaši dospívající zveřejní rádi, rodinné foto už ne. I když jim přejete úspěch ve škole, na zápase nebo máte radost z něčeho, čím se chlubí, zkuste se ovládnout a vyřídit si to z očí do očí.

  • Když se ke mně chovají jako k malému

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tady je jedno, zda to probíhá před zraky ostatních nebo ne. „Je strašně trapný, když mi rodiče zakážou něco, co jiní ostatním dovolí. Jít na párty, jet s kamarády autem na výlet, zůstat dlouho vzhůru, dívat se na nějaké filmy... Je tisíc věcí, na který jsem jenom já ze třídy malá,“ říká třináctiletá Míša. „Obzvlášť mě to naštve ve chvíli, kdy na jiné věci – jako na úklid a podobně – jsem samozřejmě dost velká,“ dodává Míša.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku