Jeden kroužek je někdy málo, čtyři už jsou moc

Jeden kroužek je někdy málo, čtyři už jsou moc
Příliš mnoho kroužků může dítě zatěžovat a místo rozvoje schopností se rodič u potomka spíše dočká únavy, nervozity a třeba i špatných výsledků ve škole
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
2. září  2015 
 06:00

Sport, nějaký jazyk a něco, co by rozvíjelo schopnosti dítěte. Tak by měl podle leckterých rodičů vypadat volný čas jejich potomků. Nejlépe aby byli co nejvíc v nějakých kroužcích, aby "neměli čas na hlouposti". Děti ale potřebují čas na odpočinek a také samy pro sebe. To jim prospěje daleko víc než týden rozplánovaný minutu po minutě.

Sport, nebo hudební nástroj? Nejlépe oboje a taky ještě něco, co dítě baví, plus nějaký jazyk. A když si pospíší z florbalu, stihne potom ještě skauta, aby mělo partu kamarádů a spoustu zážitků. Možná se vám zdá, že ani není v dětských silách to vše stihnout. Přesto takhle vypadá týdenní rozvrh kroužků u lecjakého školáka na prvním stupni. Mnozí rodiče mají pocit, že je vhodné využít maximum volného času dítěte k tomu, aby se vzdělávalo nebo zajímavě trávilo čas. V kroužku je pod dohledem, je to rozhodně lepší než bezcílné potulování se po parku nebo hraní na mobilu u kamaráda.

Najít dítěti kroužek, který ho baví, je v pořádku. Děti by ale měly mít zároveň dost času na odpočinek, na hraní a také na chvíle strávené s rodinou. Obecně se nedá říct, kolik kroužků je pro dítě ideální stav. Každé dítě potřebuje něco jiného – někoho baví hrát celé odpoledne fotbal s kamarády na hřišti, jiný potřebuje hodně času na čtení. Jinak se dítě také unaví na hodině klavíru, jinak na hodinovém tréninku fotbalu. Vždycky je dobré hledat rovnováhu. A pro prvňáky platí: už samotný nástup do školy, nové prostředí, režim a povinnosti jsou pro ně dost náročné samy o sobě. Podle odborníků je v první třídě ideální jeden, nanejvýš dva kroužky. Dítě bude dělat, co ho baví, zároveň mu zbude dost času na chození na hřiště a hraní s kamarády. Víc kroužků může dítě zatěžovat a místo rozvoje schopností se rodič u potomka spíše dočká únavy, nervozity a třeba i špatných výsledků ve škole.

.
.
Autor: Shutterstock
Starší děti na prvním stupni mohou zvládnout 2 až 4 kroužky týdně. Nikdy by ale neměly mít týden rozplánovaný minutu po minutě. Dítě se totiž musí také učit být samo se sebou. Umět si zorganizovat svůj čas, umět si samo najít věci, které ho baví, a samo hledat cesty ke spokojenosti. Pokud mu takový čas chybí, může se to paradoxně negativně projevit v dospělosti – takoví lidé bývají často orientováni na výkon, sami nevědí, co je baví a co je uspokojuje, často potřebují pochvaly a uznání ze strany druhých. Pokud tedy rodiče přestanou dětem plánovat každou minutu jejich života, udělají pro ně mnohem víc.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku