Televize, nebo počítač? Má hraní her na děti horší dopad než filmy?

Televize, nebo počítač? Má hraní her na děti horší dopad než filmy?
Řada dětí ovládá už v jednom roce počítač, tablet či telefon lépe, než jejich prarodiče
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
14. září  2015 
 06:05

Nechat ho hrát na počítači, nebo raději jen koukat na pohádku na DVD? Věčné dilema moderního rodiče. Hry rozvíjejí kreativitu, před televizí dítě jen vysedává a tloustne. Hry se ale zdají být více návykové. Co má na dětskou psychiku horší dopad?

Většina dětí z generace dnešních školáků a předškoláků vyrůstala ruku v ruce s chytrou elektronikou, většina dospívajících alespoň s počítačem. Řada z nich dokázala ovládat mobil v jednom roce lépe než jejich prarodiče. Otázka, jak dlouho mohou denně hrát a kdy už dostanou vlastní (případně lepší) telefon, nás bude patrně provázet celým jejich dětstvím.

Každý rodič stane jednou před otázkou: jak dlouho denně může dítě hrát hry? A počítá se do toho televize? Najít odpověď není jednoduché. Každý z nás najde mnoho argumentů pro to, proč hry hrát a televizi sledovat (děti se vzdělávají, rozvíjejí kreativitu), i pro názor, že čas strávený s těmito přístroji se má omezit na minimum (přílišné hraní může vést k závislosti, poruchám soustředění a tak dále).

Pravda o mateřství: Co vás čeká první dny mateřské? Budete sama!

Pravda o mateřství: Co vás čeká první dny mateřské? Budete sama!

Před několika dny jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Už zase. Už počtvrté. Takže by se řeklo, že  budu vědět, co mě čeká. Ale stejně to člověka…celý článek

A ve chvíli, kdy konečně najdeme klíč k tomu, kdy a jak dlouho mohou děti trávit svůj čas s elektronikou, nastoupí další otázka: a co televize a DVD? Je koukání to samé co hraní? Co je lepší – pasivní sledování filmů a pohádek, nebo interaktivní hraní her, byť jsou to třeba střílečky?

Příliš mnoho podnětů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Autor: Profimedia
Na první pohled se pasivní sledování televize může jevit více jako zabitý čas: dítě se možná něco dozví, ale to je asi tak všechno. U her se aktivněji zapojuje, učí se rozhodovat se, rozvíjí kreativitu. Pokud se zaměříme na důsledky, které elektronika do dětských životů přináší, a podíváme se na studie, hraní her má daleko závažnější následky zanechané na dětské psychice než sledování televize. Většina her totiž přináší mnohem více podnětů a vzruchů, než kolik může nervový systém – a zvláště ten, který se teprve vyvíjí – solidně a efektivně zpracovat. Výsledek je, že u dětí, které hraním tráví příliš času, dochází ke změnám v krevním oběhu, v chemii mozku, mění se jejich denní rytmy.

Špatný spánek už po třiceti minutách

Důsledkem jsou také zhoršený spánek, únava, špatné soustředění, podrážděnost a možný rozvoj psychických poruch.

Neznamená to samozřejmě, že by vysedávání před televizí nemohlo dítě také negativně ovlivnit.

4 skvělé životní strategie, které se můžete naučit od dospívajících dětí

4 skvělé životní strategie, které se můžete naučit od dospívajících dětí

Jsou spontánní, umějí si užít čas právě tady a teď. Většinou umějí dostat to, co chtějí, mají na to své strategie. Kdo? Přece dospívající holky a kluci.…celý článek

Podle výzkumu, který proběhl v 2000 školkách, školách a univerzitách v Japonsku, může už 30 minut hraní počítačových her (i na mobilech, tabletech a konzolích) způsobit poruchy spánku a únavu přes den. Sledování televize působí podobné symptomy až u těch, kteří ji sledují dvě a více hodin denně. K podobnému závěru došla americká National Sleep Foundation v roce 2011 během širokého výzkumu: ti, kdo se věnovali hrám na počítači, měli výrazně horší kvalitu spánku než ti, kteří stejnou dobu sledovali televizi.

Důležité je ale zmínit jednu věc: dítě potřebuje rovnováhu. Pokud tráví denně nějaký čas s elektronikou, zároveň se ale baví a hraje si venku s kamarády, chodí sportovat a doma si čte nebo povídá s rodiči, nemusí z něj vyrůst deprivovaný nesoustředěný jedinec. Důležité je, aby mělo dostatek podnětů i z jiných oblastí života – a především z těch reálných. Pak snáze zjistí, že elektronika se dá nejen zapnout, ale i vypnout a že ta pravá zábava se odehrává mimo placaté obrazovky.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku