Kde končí láska a začíná rozmazlování? Nebojte se dětem říci NE

  • Kde končí láska a začíná rozmazlování? Nebojte se dětem říci NE
    Děti potřebují hranice. Ukazuje se to stále znovu a znovu.
    Foto: shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    15. listopadu  2015 
     06:00

    Chceme jim dát to nejkrásnější dětství. Chceme, aby naše děti měly čas a podněty pro osobní rozvoj, nechceme, aby jim někdo ublížil. Dostanou vše, co chtějí a potřebují. Milujeme je - a možná jsme na nejlepší cestě, jak je dokonale rozmazlit. Které chování naše děti rozmazluje? Na co si dát pozor?

  • Dejte jim pravidla

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Ohraný evergreen, ale zdá se, že je potřeba říkat tuto větu stále dokola a pořád hlasitě: děti potřebují jasně nastavené hranice. Když přijdu domů, boty srovnám, aby o ně někdo nezakopnul. Doma mluvíme slušně. Dnes už si jednu sladkost měl, další bude až zítra. To neznamená, že musíte neustále dítě okřikovat: nedělej tohle, dělej tamto. Stačí poukázat na to, že něco není tak, jak jsme se domluvili. "V předsíni jsou rozházené boty." Dítě ví, jak má situace vypadat, a často je ochotnější to napravit, než když za ním přijdeme a řekneme: "Kolikrát ti mám říkat, že se o ty boty vždycky přerazím, když je necháš takhle!"

  • Dodržujte domluvy

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Říká se hezky, že "slibem nezarmoutíš". Na druhou stranu jsme to my, kteří jsou dětem vzorem, a tak bychom měli být na naše sliby opatrní. Jak důslední budeme v dodržování našich slibů, tak důslední budeme moci být při jejich vymáhání od našich dětí. 
  • Nebojte se jim říct NE

     

    Matka kárá syna
    Matka kárá syna
    Autor: Shutterstock.com
    Někteří rodiče působí, jako by se báli jít se svým dítětem do konfliktu a trvat na předem domluvených pravidlech. Žádné dítě neskáče nadšeně ve chvíli, kdy je čas jít spát a čistit si zuby. "Ona prostě nejde, no," krčí někteří bezradně rameny – a co teď s tím? "To je prostě náš Ota, on je fakt nezvladatelnej." Ota možná není zas tak nezvladatelný, jen je zvyklý, že když udělá pořádný cirkus, dospělý ustoupí. Není jednoduché svému dítěti něco odepřít nebo mu dát najevo, že nejsme ti prima mamka s taťkou, kteří ho nechají každý víkend jít spát bez čištění zubů. Trvejte na tom, co jste si domluvili. Naučte je, že nemohou mít všechno a nikdy nepůjde všechno podle jejich přání. A nebojte - děti vás za to nepřestanou mít rády, i když se tak v tu chvíli tváří.
  • Nechte je zažít zklamání a prohru

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jsou děti, které se složí kvůli vyhození figurky v Člověče, nezlob se. Nejlepší, co pro ně můžete udělat, je hrát s nimi podobné hry znovu a znovu. Někdy je nechte vyhrát, ale nechávejte je i prohrát. Neobíhejte celé město jen kvůli tomu, aby měly pod stromečkem všechno a přesně to, o co si Ježíškovi napsaly. Neřešte za ně běžné spory s kamarády. Chybami i zklamáním se děti učí.
  • Neříkejte pořád NE

    Děti potřebují hranice. Ukazuje se to stále znovu a znovu.
    Děti potřebují hranice. Ukazuje se to stále znovu a znovu.
    Autor: shutterstock.com
    Na druhou stranu - neříkejte pořád ne. Zkuste jim v něčem vyhovět, vyjít vstříc, povolit to, co jste neměli původně v plánu. Naučte je argumentovat a přesvědčit vás, proč něco chtějí a co jsou pro to ochotny udělat. Chtějí drahý dárek? Domluvte se, jakou část a jak si na ni mohou našetřit. Chtějí se večer dívat na televizi trochu déle, protože jde oblíbený pořad? Můžete jim malinko přidat nebo zbytek nahrát na zítra.
  • Učte je pomáhat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Využijte čas, kdy chce být dítě s vámi a pomáhat vám. Při vaření, při uklízení, v dílně nebo na zahradě. Později může nějaké práce převzít a dělat doma samo. Děti, které doma pomáhají a mají něco na starost, se učí odpovědnosti. A rozhodně neplatí, že děti, které doma pomáhat nemusí, jsou v dospělosti šťastnější a mají hezčí dětství. Právě naopak.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku