Malé a milosrdné lži: Co všechno jsme schopni namluvit svým dětem?

Někdy si rodič vymyslí skutečně neuvěřitelné věci
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
10. března  2016 
 06:00

Jsou chvíle, kdy dětem neříkáme pravdu. Začít můžeme u Ježíška, tam je to ovšem sporné, protože on v podstatě svým vlastním způsobem skutečně existuje. Pak jsou ale lži, které jsou neoddiskutovatelné a kterými děti prostě balamutíme. Pro jejich dobro, pochopitelně. A taky trochu pro náš klid. Rodiče se svěřili: co všechno byli schopni svým dětem namluvit?

Dostat do dětí zeleninu nebo přimět je dojíst oběd bývá někdy oříšek. Tato oblast vysloveně svádí rodiče k pozitivní motivaci, která není založena na úplně reálných základech. "Když nebudeš jíst zeleninu, nevyrostou ti nohy, a až budeš velký, nedosáhneš na pedály auta." Nebo velice vtipná lež, kterou nám svěřila čtenářka Marta: "Říkala jsem dceři: když dojíš ty špagety, budeš mít krásné dlouhé vlasy."

"To auto hraje tu písničku proto, že už je všechna zmrzlina vyprodaná."
"To auto hraje tu písničku proto, že už je všechna zmrzlina vyprodaná."
Autor: Shutterstock.com

Dost často se k podobným lžím člověk uchyluje na veřejnosti, když se dítě dožaduje v obchodě sladkosti nebo hračky. Lež na první dobrou: "Na tuhle tyčinku jsi – bohužel – alergický." Já jsem s úspěchem používala model: "Tady na té cedulce je napsáno, že jestli tu budou děti křičet nebo se vztekat, vyvede je tamten pán, co tu hlídá."

4 kouzelné věty, díky kterým se domluvíte se svými dětmi

4 kouzelné věty, díky kterým se domluvíte se svými dětmi

Jsou situace, kdy má rodič pocit, že všechno, co řekne, je špatně. Nebo mu něco vylítne z pusy dřív, než se stačil pořádně zamyslet – a hned toho lituje.…celý článek

Obecně – vysvětlit dítěti, že nemůže sníst všechno sladké, co se mu nabízí, chce opravdu trpělivost. Někdy ovšem stačí špetka fantazie. "Když uslyšíš písničku, kterou hraje zmrzlinářské auto, tak to bohužel znamená, že všechna zmrzlina je vyprodaná," tvrdil svému synovi Vojtěch z Prahy. "Přišel na to až v době, kdy jsme se tomu oba zasmáli."
"Opravdu jsme nemluvili o tobě."
"Opravdu jsme nemluvili o tobě."
Autor: Shutterstock.com

Samostatnou kapitolou těch nejmilosrdnějších lží je lež o smrti domácích mazlíčků. Mnozí rodiče prchali do zverexů pro nové křečky a další miláčky a pak dokázali dětem do očí tvrdit, že se jim "jenom zdá, že se křeček zmenšil a má ty fleky jinak". Úžasně z toho vybruslila čtyřicetiletá Magda: "Měli jsme doma akvárko a v něm dvě závojnatky. No a jednu jsem našla mrtvou. Cestou ze školky jsme tedy ´náhodou´ šli kolem zverexu a já říkám: Hele, naše rybička se sem zatoulala, jak je to možné? To ji budeme muset vzít zpátky domů. No, mladší z dcer to vzala naprosto v pohodě, ta starší mi ale dala jasně najevo, co si o tom myslí."

 A nejlepší lež ze všech? "Ne, to jsme nemluvili o tobě."

Sdílej na facebooku
Autor: is
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku