7 slibů, které dětem nikdy nedávejte! Raději řekněte pravdu

"S tátou se k sobě třeba vrátíme." Opravdu si to myslíte uprostřed rozvodu?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
19. března  2016 
 06:00

Sliby našim dětem. Věčné téma. Ano, přečteme si to, až... Jo, dám ti rohlík, jenom... To víš, že tě tam někdy vezmu. I s tátou. Dodržení některých slibů je zcela v naší režii a je jen na nás, jak si to zařídíme. Jsou ale věci, které neovlivníme. A právě v tuto chvíli bychom měli během slibování hodně dobře volit slova.

Dopravní zácpa, rozhodnutí ostatních lidí, ztráta zaměstnání a finanční tíseň – to jsou faktory, které nikdy nemůžete ovlivnit. A také to, jak bude určité události prožívat druhý. Děti jsou velice citlivé na to, jestli dodržíme to, co slíbíme, a dovedou si svá zklamání dlouho pamatovat. U kterých slibů bychom měli být obezřetní?

To nebude bolet

"To nebude bolet". Vás možná ne, dítě třeba ano.
"To nebude bolet". Vás možná ne, dítě třeba ano.
Autor: Shutterstock.com
Vnímání bolesti je velmi subjektivní. Pro vás je možná odtržení náplasti prkotina a také jste si na to už zvykli. Dítě to může ale bolet opravdu více, a pokud se ještě bolest znásobí strachem, o prkotinu už rozhodně nejde. Tvrdit dítěti, že to "bolet nebude", je způsob, který možná zafunguje napoprvé. Trhnutí náplastí vás ale rychle usvědčí ze lži. Mnhem lepší je říct: "Bude to možná nepříjemné, trhne to, zatahá to, ale bude to rychle pryč a dá se to vydržet."

Čokoládoví zajíci: Vypadají stejně, ale některé z nich je lepší vyhodit

Čokoládoví zajíci: Vypadají stejně, ale některé z nich je lepší vyhodit

Na první pohled jsou všichni roztomilí, uvnitř se ale velmi liší. A to natolik, že některé čokoládové zajíčky je lepší rovnou z košíku s dětskou koledou…celý článek

Určitě to stihnu

Koncert, školní besídka, sportovní zápas. Většinou začínají tak, že pokud nás nikdo nezdrží v práci, všechno pojede tak, jak má, a nebude zácpa, tak to stihneme přesně na minutu. Jenže to jsou zrovna ty věci, které neovlivníte, a kde navíc hraje svou významnou roli zákon schválnosti. Pokud dítěti slíbíte, že tam stoprocentně budete, a nestihnete to, je to zrada a svádět vše na dopravu později vypadá spíš jako výmluva. Buďte upřímní. Řekněte: "Mám to naplánované tak, aby to klaplo, a doufám, že mi to nic nepřekazí."

Tam tě vezmu na prázdniny

"Do aquaparku příští léto." Jeden ze slibů, který se tak dobře vyřkne a tak lehce odloží.
"Do aquaparku příští léto." Jeden ze slibů, který se tak dobře vyřkne a tak lehce odloží.
Autor: profimedia.cz
Disneyland, aquapark, jumping park, dovolená u moře a kdo ví, co ještě slíbíme dětem. Na podzim, příští prázdniny, až budeme mít trochu víc peněz... Jasně, že tyhle větší akce potřebují nějaké úspory. Pokud je nemáte a plánujete je naspořit, řekněte si s dítětem, jak a kdy přesně by to mohlo klapnout. Čekat na to, že "jednou na to přijde", většinou znamená, že nepřijde nic a v dítěti se hromadí zklamání. Zkuste si raději místo nekonkrétního data dát konkrétní a zkusit to zvládnout.

S tátou se k sobě vrátíme

Rozvod je vždycky zatěžkávací období a je jasné, že se to rodiče snaží dětem co nejvíce ulehčit. Ve chvíli, kdy potomci nejvíce touží po tom, aby se nic takového nedělo a rodiče zůstali spolu, je nejjednodušší jim slíbit, že to tak bude. Obzvlášť když v to sami ještě doufáte. Na dodržení tohoto slibu je ale potřeba dvou. A rozhodnutí druhého vy sami nikdy neovlivníte. Neslibujte tedy nic za druhé.

Synové Herzigové, Kurkové a Krainové, dcery Kobzanové: Jak rostou potomci českých modelek!

Synové Herzigové, Kurkové a Krainové, dcery Kobzanové: Jak rostou potomci českých modelek!

Zatímco některé modelky snímky se svými dětmi spíše šetří a na oficiální akce je nevodí, jako třeba Helena Houdová, jiné se jimi netají a nechávají…celý článek

Nikdy si nenajdu nikoho jiného

Anebo opak: najdu nám jiného tátu. Lepšího. Taky velká slova útěchy, která asi váš potomek zrovna v tuhle chvíli potřebuje slyšet. Jenže tohle člověk nemůže slíbit ani sám sobě, natožpak druhému. Copak jste si jisti, že nikdy nepotkáte někoho, kdo se vám bude líbit? Nebo naopak – že ho potkáte brzy, a že se navíc bude líbit i dětem? A to si pište, že tyhle sliby dokážou potomci velice účinně použít v té nejnevhodnější situaci.

Když se ti nebude líbit, tak s námi nebude

"Když uděláš ten úkol, budeš nejlepší!" Upřímně - dítě brzy pochopí, že tak jednoduché to zase není.
"Když uděláš ten úkol, budeš nejlepší!" Upřímně - dítě brzy pochopí, že tak jednoduché to zase není.
Autor: Shutterstock.com
Například ve chvíli, kdy jim někoho nového představíte a oni jsou z toho v rozpacích. Není nic jednoduššího než říct: ale tys říkal/a, že... A proto není nic jednoduššího než ohledně potenciálního partnera nic neslibovat.

Když uděláš ten úkol, budeš nejchytřejší dítě ve třídě

Bezva – motivace! Kdo by taky nechtěl, že? Děti ale rychle prokouknou, že jeden úkol na to zpravidla nestačí a že jim rodiče v tuhle chvíli tak trochu lžou do kapsy. Mnohem přínosnější je zaměřit se na to, že vzdělání má cenu pro ně samé, na radost z poznávání něčeho nového než jen na to, že bude nejlepší. 

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku