Novoroční předsevzetí jako planý slib? 6 tipů, díky kterým letos vytrváte!

Novoroční předsevzetí jako planý slib? 6 tipů, díky kterým letos vytrváte!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
2. ledna  2020 
 06:00

Dát si předsevzetí je poměrně snadné, ovšem jak všichni dobře víme, dodržet ho bývá mnohem náročnější. Jak vyzrát na sliby, které pravidelně se začátkem nového roku dáváme samy sobě, abychom se pak často nechaly týrat výčitkami svědomí, protože to zkrátka zase nevyšlo?

Rozhodnutí k jakékoli zásadní změně v nás musí uzrát, ne nadarmo se říká, že vše je v hlavě. Takže pokud nejste s čímkoli ve svém životě spokojena, tak dokud se skutečně plně neodhodláte k razantnímu řešení, jsou veškerá dobře míněná předsevzetí marná. Proč by právě první leden měl být dnem D, od kterého si něco přikážete, zakážete nebo se něčeho vzdáte? Průzkumy z posledních let ukazují, že 63 % lidí zvládne dodržet svá předsevzetí maximálně první dva měsíce nového roku, přičemž až 67 % z nás si ukládá současně dokonce tři nebo více různých slibů. Nejčastěji se jedná o tyto: začnu cvičit, zhubnu, budu jíst zdravěji, budu svědomitější a výkonnější v zaměstnání, přestanu kouřit a přestanu pít tolik kávy. Jak na to, abyste zvýšila pravděpodobnost, že letos budete při plnění svých novoročních předsevzetí úspěšnější než kdykoli dříve? Tady je několik inspirativních tipů.

...
...
Autor: istock

Buďte realistka!

Cíle, kterých chcete dosáhnout, musí být dosažitelné. Nesnažte se být příliš ambiciózní, zůstaňte nohama na zemi a předem dobře zvažte své možnosti, abyste se za pár týdnů nemusela cítit špatně kvůli osobnímu selhání. Špatným příkladem je tak třeba rozhodnutí, že se už nikdy nedotknete oblíbeného jídla, protože je příliš tučné apod. Lepší volbou je slíbit si, že si ho dopřejete maximálně jednou za měsíc (není to tak kruté a budete se mít na co těšit).

Plánujte dopředu

Silvestr není tím nejlepším časem, kdy byste měla začít vymýšlet změny, které byste ráda realizovala v příštím roce. Pokud s předsevzetím čekáte doslova do poslední minuty, bude pravděpodobně založeno na momentální myšlence a aktuální náladě a psychickém rozpoložení. Jste opravdu přesvědčena, že něco chcete změnit? Pak je zodpovědné mít vše dobře promyšleno a naplánováno předem. V opačném případě zvolte pro začátek „proměny“ jiné datum, klidně třeba 15. února nebo váš narozeninový den. Je dobré o svých plánech informovat rodinu a přátele, kteří vás mohou podpořit.

Udělejte si seznam pro a proti

Vezměte si papír a sepište si sama pro sebe, proč jste se rozhodla pro změnu, v čem vám prospěje a vylepší život, co přinese, z jakých důvodů budou vaše předsevzetí prospěšná. Hodit veškeré výhody a nevýhody na papír vám totiž pomůže zvýšit motivaci, to je psychologicky dokázáno. Můžete rovněž požádat své blízké, aby k vašemu soupisu přispěli svými názory, radami a postřehy. Seznam mějte pořád po ruce, připevněte ho magnetem na ledničku nebo založte do diáře a noste ho s sebou v kabelce. Kdykoli zapochybujete nebo pocítíte „touhu zhřešit“, přečtěte si ho.

Mluvte o svých plánech

Nenechávejte si svá předsevzetí pro sebe, nedělejte z nich tajemství, naopak řekněte o nich své rodině, kamarádům, příbuzným a kolegům. Můžete je tak do úspěšné realizace svých slibů zapojit, s jejich podporou bude pro vás všechno snazší. Změna zažitých návyků (nebo zlozvyků) je náročný a dlouhodobý proces a pomoc svého okolí nejednou oceníte. Navíc možná ve svém okolí objevíte „parťáka“, se kterým se budete vzájemně povzbuzovat.

Odměňujte se

Malé odměny, které si dopřejete na své „nové cestě", vám mohou průběžně dodávat smysl pro dosažení naplánovaných cílů. Jistě, není v pořádku, když spořádáte dvě tabulky čokolády, pokud se snažíte zhubnout o deset kilo! Existují ovšem i zdravější odměny. Své dosavadní úspěchy oslavte například rozmazlující masáží, návštěvou kina nebo pořízením nové sukně. Povoleno je cokoli, co je vám příjemné, udělá vám radost a neodporuje tomu, co jste si předsevzala.

Nenechte se odradit

Přešlap a občasné „uklouznutí“ nejsou žádnou tragédií, a pokud vám vůle dočasně poněkud selže a přihodí se „nehoda“, neházejte veškeré dosavadní úsilí za hlavu. Vytrvejte, odpusťte si a pokračujte ve svém snažení dále. Nenechte se demotivovat okamžitou slabostí, nebuďte na sebe naštvaná a od příštího dne dělejte opět to nejlepší, co dokážete. Chyby mají tu vlastnost, že přispívají k pokroku!

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku