Děti a mobily: 6 situací, kdy je naučte, aby je odložily

Hrozí vašim dětem FOMO - strach, že o něco přijdou, když nebudou pár chvil on-line?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
25. března  2016 
 06:00

S mobilním telefonem v ruce vyrůstá nová generace skoro od narození. Některé aplikace jsou vyvinuty speciálně pro nejmenší. Můžete jim pouštět uklidňující zvuky, melodie na usínání, děti mohou obědvat s kočičkou, která také hezky papá. Tyto děti nemají problém s ovládáním elektroniky. Mají problém s tím, někdy ji odložit. Abyste nevychovali člověka, který je nervózní bez neustálého kontrolování svých přístrojů, zkuste si udělat zóny, kam mobil prostě nesmí. Upřímně řečeno – ono to prospěje i většině z nás, rodičů.

Zažili jsme to všichni: rodina společně obědvá a ozve se telefon. Ti, kteří vyrůstali s pevnou linkou, se nejspíš zvednou a půjdou telefon zvednout, protože jsou tak zvyklí. Co naplat, že na mobilu zjistíme, kdo nám volal, a můžeme zavolat zpět, což jsme většinou u pevné linky nemohli. Co naplat, že dřív lidé telefonovali z podstatně důležitějších důvodů? Zvyk je železná košile. Nebylo by ale na čase své zvyky trochu změnit? Které chvíle a zóny v našem životě by měly mít nápis "mobilům vstup zakázán"?

Čokoládoví zajíci: Vypadají stejně, ale některé z nich je lepší vyhodit

Čokoládoví zajíci: Vypadají stejně, ale některé z nich je lepší vyhodit

Na první pohled jsou všichni roztomilí, uvnitř se ale velmi liší. A to natolik, že některé čokoládové zajíčky je lepší rovnou z košíku s dětskou koledou…celý článek



U jídelního stolu

Během jídla by se mělo především jíst, maximálně si u toho můžeme povídat. Není ovšem výjimkou, že se ráno "jen mrkneme" na počasí, večer na zprávy a necháme se vyrušit každým zapípáním. V některých rodinách je zvykem ztlumit zvonění telefonu při každém jídle, ne jen při slavnostnějších příležitostech. Společné stolování přináší mnohé výhody (kromě zdravých jídelních návyků i třeba čas pro společný rozhovor), nenechte si ho tedy krást technologiemi.

V restauracích a v čekárnách

Zábavy na mobilech a tabletech vůbec kradou ty chvilky, kdy byste si mohli navzájem popovídat nebo kdy máte konečně čas třeba na společné čtení. Může to být při čekání u lékaře nebo na jídlo v restauraci. "Vrazit dítěti mobil" je asi to nejjednodušší, co člověk může udělat. Stejně tak si ale může vzít knížku a něco si prohlížet. Do restaurace lze klidně vzít pastelky a papír (v některých vám je dokonce nabídne obsluha) a stačí dívat se, jak dítě maluje.

Táta a miminko: Originální fotky novorozence, které stojí za vidění

Táta a miminko: Originální fotky novorozence, které stojí za vidění

Nezajímavých fotek miminek, která na nich vypadají jedno jako druhé, je plný svět. Jak to udělat jinak? Někdo na to jde návštěvou fotografa, který…celý článek

V autě

Delší cesty svádějí k tomu, ukrátit si čas tím, co je právě po ruce. Každý z nás si ale vzpomene, co dělal s rodiči on: zpívali si, poslouchali písničky z kazeťáku, počítali, na čí straně bude víc psů nebo červených aut, hledali v krajině zvířata... Každé dítě raději sáhne po pohádce nebo minecraftu, než by si s matkou zazpívalo. Na druhou stranu – teď máte možnost s dětmi probrat pár věcí, protože vám z auta neutečou. A ještě jednu výhodu má – podle odborníků – takové "auto bez mobilu". Jednou, až se děti stanou řidiči, budou mít spíše zažité to, že telefon do auta nepatří. A už vůbec ne za volant.

Při dělání úkolů

Bez mobilu se bude na úkoly lépe soustředit
Bez mobilu se bude na úkoly lépe soustředit
Autor: Shutterstock.com
I když je telefon na stole jen položený a vypnutý, dokáže soustředění vašeho potomka pěkně rozhodit. A to nemluvě o tom, že tam zapípá zpráva od spolužáka! V zájmu zachování klidu dítěte i vašeho nechte jeho telefon někde hluboko v aktovce.

Postel

Ono je to lákavé i pro dospělé: večer před spaním ještě zkontrolovat zprávy, mrknout na počasí, poslat pár vzkazů a ještě si dát jedno kolo Dumb Ways to Die a pak v klidu usnout. Problém je ten, že člověk jen tak v klidu neusne. Mozek většinou jede na plný výkon a člověku se hůře usíná. Spánkoví odborníci doporučují odložit elektroniku nejméně hodinu před spaním. Naučte své děti tento návyk včas.

Čím více zón si takto uděláte (a pochopitelně to budete dodržovat i vy, rodiče), tím lépe pro celou rodinu. Dalším takovým místem můžou být chalupa, rodinná dovolená a tak dále a tak dále. Výrazně tak snížíte riziko toho, že vás postihne nemoc 21. století zvaná FOMO – Fear Of Missing Out, aneb strach z toho, že něco promeškáte, když nebudete stále on-line. V dnešním světě, který nás zavaluje nadbytkem informací, se totiž čím dál tím víc ukazuje to, že vyhrává ten, který se umí alespoň na čas odpojit.

Sdílej na facebooku
Autor: is
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku