6 super triků, jak to udělat, aby vás dítě poslouchalo

  • 6 super triků, jak to udělat, aby vás dítě poslouchalo
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    15. srpna  2016 
     06:00

    Jednou to přijde v každé rodině, kdy vaše rozkošné dítě, které ještě před nedávnem viselo láskyplně na každém vašem slovu, bude ignorovat téměř vše, co řeknete. Poradíme vám, jak získat jejich pozornost.

  • Hluchota jako test nezávislosti

    Holčička s matkou
    Holčička s matkou
    Autor: Shutterstock

    I když je to někdy k zešílení, podle psychologů je tahle „hluchota“ naprosto normální. Jakmile totiž děti začnou dospívat, začnou se zaměřovat více na okolní svět. Proto začnou podvědomě ignorovat to, co říkají rodiče i učitelé. Tahle jejich selektivní hluchota je jedním ze způsobů, jak testovat vlastní nezávislost. Jak tedy postupovat, aby vás děti poslouchaly?

  • Hlavně nekřičte

    Autor: Shutterstock

    Budete-li na dítě ječet, nic tím nezískáte. Snažte se pochopit, že dítě to nedělá záměrně a že nechce podkopávat vaši autoritu – je to prostě „jeho věk“. Raději zapracujte na lepší strategii. Když budete chtít sdělit něco svému dítěti, nedělejte to ve chvíli, kdy sedí přilepené u televize nebo u počítačové hry. Vždy, když dítěti něco řeknete, požádejte ho, aby zopakovalo vaše instrukce. Tahle taktika pomůže v tom, aby si vaši prosbu či příkaz zafixovalo.

  • Humor není na škodu

    Uklízení s dětmi
    Uklízení s dětmi
    Autor: Shutterstock

    Zkuste si taky položit otázku, jestli jsou vaše požadavky na dítě srozumitelné. Někdy si děti myslí, že to, co říkáte, je nesmyslné, a tak raději dělají, že to neslyší. Velmi dobře funguje v tomto případě humor, který je skvělý způsob, jak zapojit děti do činnosti a jak udržet doma dobrou náladu. Bohužel, mnoho rodičů je doslova zničeno ze soužití s dětmi, že přirozený smysl pro humor jaksi vyprchal.

  • Vyhněte se opakování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Křičíte na své dítě pořád dokola stejnou větu? Bude vás akorát tak bolet v krku. Dítěti dejte najevo, že jste ochotni to připomenout jednou, a pokud neposlechne, bude se muset vypořádat s následky. Můžete zkusit i metodu s kuchyňskou minutkou. Nastavte ji na tři minuty a řekněte dítěti, že po uplynutí vypnete televizi nebo počítač a dítě bude muset splnit váš požadavek. Dobře funguje i metoda, kdy slova nahradíte činy. Vezměte dítě za ruku a zaveďte ho k úkolu, který má udělat.

  • Důležité, nebo zbytečné?

    Unavené dítě
    Unavené dítě
    Autor: Shutterstock

    Než se utopíte ve svých příkazech, ujistěte se, že to, co po dítěti chcete, je opravdu důležité. Děti mají talent na ignorování požadavků, které považují za nesmyslné nebo špatně načasované. Než tedy něco vyslovíte, popřemýšlejte o tom. Děti s vámi budou spolupracovat s větší pravděpodobností, když se budou domnívat, že je žádáte o skutečně důležitou věc. Domácí úkol by měl mít prioritu před spadlým papírkem od bonbonu vedle koše. Zdržte se kázání a dlouhého vysvětlování – malé děti nejlépe reagují na příkazy, které jsou krátké, jasné a věcné.

  • Místo mluvení napište vzkaz

    Dopis
    Dopis
    Autor: Shutterstock

    Většina dětí miluje napsané vzkazy. Napsání krátkého dopisu, ve kterém je požádáte, aby udělaly to či ono, je rychlý a snadný způsob, jak s dětmi komunikovat. Je to lepší, než na ně křičet a stokrát opakovat nějaký příkaz. No nezní lépe třeba: Milá Zuzko, kuchyň by potřebovala uklidit. Milý Kubo, od rána jsem nebyl venku, tvůj pejsek Bobík.

  • Naslouchejte svým dětem

    Děti s počítačem
    Děti s počítačem
    Autor: Shutterstock

    Nezapomeňte, že poslouchání má dvě strany a modeluje požadované chování. Dejte svému dítěti příklad a přestaňte s tím, co děláte, když k vám mluví. A pokud chcete, aby dítě poslouchalo, co říkáte, asi budete muset mluvit méně. Dobrá komunikace zahrnuje nejen mluvení, ale taky naslouchání. Dejte dítěti najevo, že ho akceptujete a dopřejte mu, aby se vypovídalo, když potřebuje.

    Brutálně upřímné: Jak se liší pohledy na matku a otce, když se starají o děti

    Brutálně upřímné: Jak se liší pohledy na matku a otce, když se starají o děti

    Chaunie Brusie, spisovatelka na volné noze a matka čtyř dětí, má spoustu zkušeností s tím, že okolí často vnímá matky úplně jinak než otce.…celý článek

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku