Proboha, už nefňukej! Jak děti za pár týdnů odnaučit neustálému kňourání

Proboha, už nefňukej! Jak děti za pár týdnů odnaučit neustálému kňourání
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
15. srpna  2016 
 06:00

Je jasné, že děti, když jsou smutné nebo unavené, brečí, když se uhodí nebo se jim stýská. Ale mnoho z nich provozuje něco, o čem rodiče mluví jako o fňukání nebo kňourání, k nimž přitom není žádný velký důvod. Některá batolata či předškoláci ho přitom předvedou mnohokrát za den. Rodiče, kteří to zažívají, tvrdí, že je to mimořádně únavné. 

Máte pocit, že už máte celkem velké dítě, s kterým se dá domluvit, žádné ubrečené miminko či malé batole. A pak jako lusknutím prstu začne fňukat. "Pětkrát, desetkrát, snad stokrát denně," tvrdí moje kamarádka Karolína, jejíž tříletá dcera je přesně tenhle typ dítěte.  

Holčička přitom snad od roku a půl mluví ve větách, takže vážně nemůže být problém v tom, že by nedokázala říci, co chce nebo nechce. Karolínu každopádně její fňukání dohání k šílenství. A nevěří tomu, že mít vzteklé dítě, které s sebou tu tam hodí na zem a snaží se něco si vyvztekat, je horší. "Protože tohle je mnohem častější," vysvětluje. A přiznává, že už kvůli tomu dceru někdy okřikla, hruběji, než zamýšlela. 

Dítě, které kouše! Víme, jak ho to odnaučit. Hlavně ho netrestejte

Dítě, které kouše! Víme, jak ho to odnaučit. Hlavně ho netrestejte

Nevíte, co si počít, protože váš potomek každý den někoho kousne? Jednou sourozence, podruhé děti ve školce a nakonec si smlsne na vaší ruce. Takové…celý článek

Rodiče, kteří to znají také, se shodují, že je to asi tak hrozné, jako když třeba škrábete nehtem po tabuli. Není to ani pláč naplno, není to ani vzteklý křik, je to něco mezi kombinací mluvení a pláče, která je mnohdy účinnější než cokoliv jiného. A předškoláci to moc dobře vědí. 

My totiž víme, že na vztek je nejlepší nereagovat, stejně jako vydržíme záchvat pláče, kterým si dítě snaží něco vymoci, protože to většinou nevydrží moc dlouho. Ale kňourat se dá klidně půl dne, a to se už moc vydržet nedá. A tak někdy vybuchneme a někdy kapitulujeme a dětskému požadavku vyhovíme. 

10 zvyků velmi šťastných matek: Co dělají jinak než ty druhé?

10 zvyků velmi šťastných matek: Co dělají jinak než ty druhé?

V čem se liší ženy, které se cítí ve své mateřské roli skvěle, pořád se usmívají a tvrdí, že šťastnější být nemůžou? Odpověď možná tkví v následujících…celý článek

Na druhou stranu, dítě může být v právu, a pokud není od přírody třeba vzteklé, je tohle otravné kňučení jediným způsobem, jakým mohou dát předškoláci najevo, že jsou unavení, rozmrzelí, mají hlad, cítí nějaké nepohodlí nebo že prostě nechtějí něco udělat. "Dost možná jim také chybí slovní zásoba k tomu, aby to vyjádřili verbálně," míní psycholožka Michele Borba, kterou v této souvislosti citoval web Parents.com. 

Nebo jinak, i když dítě dokáže říci, že má hlad nebo je celé zdřevěnělé, protože už dlouho sedí v autosedačce, uchýlí se ke kňučení, když ví, že na to rodiče spíše zareagují. "Pro tří až čtyřleté děti, které testují hranice, jsou fňukání a pláč velmi silnou zbraní," citoval stejný web psycholožku Carolyn Crowder. 

Naštěstí se to dá změnit, aniž byste museli dítě nějak trestat nebo aniž byste museli křičet či dětskému kňourání vyhovět – vždycky trvejte na tom, aby dítě své pocity vyjádřilo jinak. 

Chlapeček, nebo holčička: Můžete ovlivnit pohlaví svého dítěte?

Chlapeček, nebo holčička: Můžete ovlivnit pohlaví svého dítěte?

Existují desítky zaručených návodů, jak na početí, aby se vám narodil syn, nebo naopak dcera. Věda je nikdy stoprocentně nepotvrdila, ale lidé je zkoušejí…celý článek

4 způsoby, jak tenhle zlozvyk odstranit 

1. Nedopusťte, aby vás to obtěžovalo

...
...
Autor: Shutterstock.com
Až bude klid, řekněte dítěti, že zavádíte nové pravidlo: Když bude kňourat, nebudete reagovat. Zůstaňte neutrální, jakmile začne. Nesnažte se být milí ani přísní, nedělejte nic. Řekněte potomkovi, že když fňuká, nevíte, co chce, a proto musí být srozumitelnější. Možná není od věci to dát najevo i tím, že se třeba zataháte za ucho. 

2. Ujistěte se, že dítě ví, co po něm chcete

Dítě si nemusí uvědomovat, že na vás mluví kňouravým hlasem a nemusí ani vědět, jak jinak dát své potřeby najevo. Nejlepší způsob, jak mu to ukázat, je nahrát mu to a pustit nahlas a pak mu pustit i to, když si naopak o něco řekne pěkně. Můžete mu také poradit, jaká slova v různých situacích používat. 

3. Dejte najevo, když se projevilo správně

Rodiče často dávají najevo, když je dítě štve, ale už mu nedají najevo, když něco udělá tak, jak po něm celou dobu chtěli. 

4. Vydržte

Možná už jste něco podobného zkoušeli, ale nezabralo to. Nestačí to zkoušet den dva, ale spíše několik týdnů. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku