7 osvědčených strategií, jak ukončit sourozenecké soupeření

  • 7 osvědčených strategií, jak ukončit sourozenecké soupeření
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    22. srpna  2016 
     06:00

    Nemá smysl pátrat po tom, jaký věkový rozdíl mezi sourozenci je nejlepší, pokud vám jde o to, aby si vždycky rozuměli a nikdy se nehádali. Nezáleží dokonce ani na pohlaví. Spíše na povahách a jejich vzájemných kombinacích. Některé sourozenecké kombinace jsou zkrátka výbušnější než jiné a děti jsou často ve při. Jak z toho ven? Rozhodně nestačí jen přihlížet a nechat potomky, ať si to vyřeší sami. 

  • Zaveďte několik základních pravidel

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Vaše děti by měly vědět, že je normální, když jsou na sebe občas naštvané, ale rovněž by měly vědět, že určité chování už je nepřijatelné. "Patří sem nadávky, fyzická agrese či šikana jakéhokoli druhu," říká Amy Morin, psychoterapeutka, která o sourozenecké rivalitě napsala článek na web www.verywell.com. Na rodičích je, aby stanovili jasná pravidla i důsledky za jejich porušení. Řekněte jim, že pokud se budou prát o hračku, vezmete jim ji a nebude ji mít ani jeden. Nebo že když se jeden z nich pustí do druhého a bude jasné, že to nebylo fér, bude muset na vyhrazenou dobu zůstat o samotě. 

  • Zasáhněte, když spory překračují hranice

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Sourozenecká rivalita může přerůst v to, že jedno dítě druhé týrá, zvláště pokud tomu rodiče nevěnují dost pozornosti. Snažte se předejít tomu, aby se jedno dítě setrvale stávalo obětí, protože by to mohlo být nebezpečné. Pozor i na emocionální zneužívání a psychické týrání. Možná budete potřebovat i pomoc odborníka.  

  • Výstraha je na vás

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Děti samy jen těžko odhadnou, kdy se jejich spor dostává za nějakou hranu, z níž už nebude snadné vrátit se zpět ke klidnému vyjednávání. To je na rodičích. Nabídli jste dětem, že se budou moci dívat na pohádku, ale ony se už několik minut čím dál intenzivněji hádají na jakou? Řekněte jim, že mají poslední minutu a že pokud se nedohodnou, nebudou se dívat na nic. Nemusíte do jejich sporů zasahovat okamžitě, ale zpovzdálí monitorujte situaci a případně včas zakročte. 

  • Buďte důslední

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vyhrotil se spor mezi dětmi tak, že byste měli sáhnout k trestům? Pak to udělejte! Nemáme na mysli nějaké fyzické bití, ale to, abyste dotáhli do důsledků třeba příslib, že pokud se nedohodnou, na jaký film se podívají, nebudou se dívat na žádný. Nebo že pokud se perou o hračku, nebude ji mít ani jeden. Možná budete dokonce muset potrestat jen jedno dítě, což nejspíš vyvolá bouřlivou reakci, ale snažte se ji ustát. Během pár týdnů by měly největší excesy mezi sourozenci mizet. 

  • Učte potomky mírovému vyjednávání

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zvládat emotivní situace je těžké pro dospělé, natož pro děti. Zkuste je to naučit, stejně jako je učte, jakým způsobem se mohou navzájem dohodnout, i když budou mít každý jiný názor – třeba na to, jakou hru hrát nebo na jaký film se podívat. Trénujte v době, kdy žádný spor na obzoru není: Vyzvěte potomky, ať společně vyberou třeba film, na který s nimi půjdete do kina nebo ať naplánují program na víkend. Nebo ať se třeba dohodnou, kdo půjde večer první do koupelny. 

  • Zajímejte se o pocity každého dítěte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Když jsou neshody v plném proudu a není úplně jasné, kdo s nimi začal nebo není zřejmé, že by jedno dítě drželo druhé v šachu nějakým nefér způsobem, snažte se zůstat nestranní. Naopak, zajímejte se během hádky i po ní o pocity svých dětí, uznejte, že všichni se nejspíše mohou cítit frustrovaní. Možná s překvapením zjistíte, že někdy se spor vyřeší už tím, že dáte za pravdu pocitům potomků. 

  • Řešte spory jako rodina

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Není třeba, aby rodiče s dětmi všichni společně řešili každou prkotinu, ale dlouhodobé spory ano. Stejně jako je zkrátka fajn povídat si o tom, co kdo cítí, co koho ve vzájemných vztazích štve a podobně. Když do hledání řešení zapojíte i potomky, budete je spíše motivovat k tomu, aby se chovali lépe. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku