Nesnášíte děti své kamarádky? Nejste sama. Jak z toho ven?

  • Nesnášíte děti své kamarádky? Nejste sama. Jak z toho ven?
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    4. listopadu  2016 
     06:00

    Jak je to možné, že žena, kterou znáte už patnáct let a prožila jste s ní nekonečně mnoho zábavných chvil, má dítě, které je tak diametrálně odlišné? Dítě, které se chová naprosto příšerně, zlobí, vzteká se a je prostě hrozné? Co s tím a jak se zachovat, abyste nezničila to vzácné přátelství?

  • Kousněte se do jazyka

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Někdy to je naprosto nejlepší řešení, které můžete vymyslet. Proč říkat nejlepší kamarádce, že neumí vychovat svoje děti (zvláště pokud třeba ještě sama žádné nemáte) nebo že je vychovává jinak, než jsou vaše vlastní představy o výchově? Je to její dítě, její výchova a váš problém, pokud to nedokážete překousnout. Snažte se na to dívat z nadhledu a užívat si kamarádku jako jedinečnou bytost, se kterou nemá její dítě nic společného.

  • Snažte se být objektivní

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Je to kamarádčino dítě opravdu zlé a špatné nebo se jen liší od vašich představ? Možná je jen moc hlučné nebo neumí poslouchat, ale to přece neznamená, že je špatné. Třeba se vám „jen“ nelíbí jeho povaha, která je naprosto odlišná od povahy vaší kamarádky, třeba vám vadí, že vám doma rozbilo drahocennou vázu nebo si bez dovolení vzalo z ledničky jogurt. Nejste přehnaně tvrdá na dítě, které jste třeba jen viděla ve špatné chvíli? Prostě to tak je, berte to jako fakt, že každé dítě je jiné a nemusí to vůbec znamenat, že by bylo zlé.

  • Buďte slušná a zdvořilá

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Slušnost je základ všech vztahů. Dávejte si tedy velký pozor, aby vaše frustrace z jejího dítěte nebyla ventilovaná směrem ke kamarádce. Ano, to dítě možná nenávidíte (nebo si to aspoň myslíte), ale nemusíte být kvůli tomu na dítě hnusná a nemusíte to dávat „sežrat“ ani své kamarádce. Zůstaňte laskavá a nebojte se, že byste byla pokrytec. Vždyť víte, jak to je. Co vysíláte, to se vám vrací, takže když budete neslušná vy, bude hnusné i dítě.

  • Zkuste k nim najít cestu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Použijte brainstorming, jakousi burzu nápadů, kdy oddělíte vymýšlení nápadů a řešení od jejich kritického posuzování. Cílem je, abyste vymyslela co nejvíc možností, jak situaci řešit. Pokuste se na to dívat tak, že existují okolnosti, za kterých chování dítěte není tak špatné, třeba je to „jen“ problém vaší trpělivosti. Existují přece aktivity, kterých se můžete zúčastnit vy i kamarádka a její dítě a při kterých s ním můžete vyjít mnohem lépe. Určitě se něco najde, kde si padnete do noty.

  • Ponechte si svůj prostor

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Pokud se vaše frustrace dostane do bodu, kdy byste pokaždé musela zatnout zuby, jakmile vstoupí kamarádčin Honzík nebo Toník do místnosti nebo si okamžitě stavíte reflexivně štít, když se ocitnete v jeho blízkosti, prostě si dejte pauzu a netrapte se. Zachovejte si zdravý rozum a možná bude lepší, když se nějaký čas budete stýkat pouze s kamarádkou bez jejího dítěte. No, a když se zdá, že nedojde ke zlepšení nebo se konflikty mezi vámi a jejím potomkem zvětšují, je na čase se rozhodnout, co chcete a co můžete (nebo nemůžete) akceptovat. Bohužel to někdy může zahrnout i ztrátu přátelství.

    Co mi řekly o výchově dětí zasloužilé matky? Neřešte ostatní lidi

    Co mi řekly o výchově dětí zasloužilé matky? Neřešte ostatní lidi

    Říká se, jedno dítě, žádné dítě. Máte-li doma více dětí, určitě moc dobře znáte situace, kdy je toho všeho prostě příliš. Zvláště přibude-li do rodiny…celý článek

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku