Jak vlastně oblékat kojence či batole, aby jim nebyla zima ani vedro?

  • Jak vlastně oblékat kojence či batole, aby jim nebyla zima ani vedro?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    28. února  2017 
     06:00

    Letos v zimě teploty skáčou nahoru a dolů, že i dospělý po ránu váhá, jestli vyrazit v prošívané bundě nebo jen vlněném saku. Jak ale správně oblékat nejmenší děti, aby jim bylo příjemně, tedy ani vedro ani zima?

  • Vrstvěte

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když děťátku navléknete několik slabších vrstev, můžete tak reagovat na změny prostředí a teplot, případně nadbytečné vrstvy odebírat. Na body s dlouhým rukávem tedy navlékněte svetřík nebo mikinu a na ně pak teplou bundu či kombinézu. Volte ideálně přírodní materiály, jako je bavlna, vlna děti může dráždit a v umělých materiálech se zase může zapotit a následně venku nachladit.

  • Čepičku v zimě i v létě?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nejmenší děti potřebují chránit hlavičku nejen v zimě, ale mnohdy i jindy. Na jaře a na podzim můžete použít čepičky ze slabšího materiálu, třeba přízové, a v létě kloboučky nebo čepičky z jemného plátna. Není to kvůli zimě, ale také kvůli sluníčku. Nebo využijte nové technologie a kupte pro děťátko pokrývku hlavy z outlastu, látky, která reaguje na změny teploty a buď hřeje, nebo chladí dle potřeby.

  • O jednu vrstvu víc

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když si nejste jistá, jestli je miminko oblečené dost, srovnejte jeho oblečení s vlastním, obecně platí, že malé děti by měly oblékat o jednu vrstvu víc než dospělí. Také se můžete řídit tím, že děťátku sáhnete na zátylek. Měl by být teplý a suchý. Pokud je zpocený, dítě je přehřáté, a když je chladný, určitě jednu vrstvu oblečení přidejte.

    Jsi ze zkumavky! Říct to dětem, či ne? Co hrozí, když to neuděláte?

    Jsi ze zkumavky! Říct to dětem, či ne? Co hrozí, když to neuděláte?

    Zatímco v Česku to ještě moc k vidění není, v zámoří je z toho hit. Řeč je o kojeneckém oblečení, které dává hrdě najevo, že dotyčné dítě přišlo na…celý článek

  • Nic se nemá přehánět

    ...
    ...
    Autor: iStock

    V zimních měsících budete děťátko určitě balit do mnoha teplých vrstev, jenže v dobré víře mu můžete ublížit. Nikdy nedávejte dětem před pusu šálu, pára vycházející z dětských úst by mohla způsobit omrzliny. Další kapitolou jsou dětské rukavice. I když jsou prstové rukavičky roztomilé, volte palčáky nebo rukavičky bez palce, jen jakýsi balíček, kde je všech pět prstů pohromadě, dětem bude tepleji a ušetříte si čas jejich složitým navlékáním na ruce malých neposedů.

  • Pozor na sluníčko

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Na jaře a v létě nejspíš neodoláte děťátko aspoň na chvíli vystavit slunečním paprskům, nikdy nezapomínejte na opalovací krém určený pro dětskou pokožku, má přizpůsobenou recepturu a podléhá nejpřísnějšímu testování. Na kočárek používejte UV clonu nebo použijte alespoň bílou plenu, která bude sluneční paprsky odrážet částečně. A na hlavu dítěte vždy nasaďte kšiltovku nebo klobouček, který ochrání jak hlavu, tak citlivé dětské oči.

    Dáváte potomkům tmavé pečivo? Chyba! 7 omylů o dětech a jídle

    Dáváte potomkům tmavé pečivo? Chyba! 7 omylů o dětech a jídle

    Zatímco někteří rodiče děti v jídle nijak neomezují a doufají, že z případných špeků vyrostou, jiní nutí už pětileté holčičky, aby si hlídaly, kolik…celý článek

    Co se mi stalo v porodnici: Skutečné zážitky. Zažili jste to taky?

    Co se mi stalo v porodnici: Skutečné zážitky. Zažili jste to taky?

    Osobně si myslím, že se české porodnice za posledního čtvrt století změnily k lepšímu. Bohužel ne všude a ne dost a týká se to jak vybavení, tak přístupu…celý článek

     

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku