Jsi ze zkumavky! Říct to dětem, či ne? Co hrozí, když to neuděláte?

Sdílej na facebooku
19. července  2019 
 06:00

Zatímco v Česku to ještě moc k vidění není, v zámoří je z toho hit. Řeč je o kojeneckém oblečení, které dává hrdě najevo, že dotyčné dítě přišlo na svět díky moderní medicíně pomocí umělého oplodnění. A že ho tak nepočali přímo rodiče při milování, ale že jeho život začal  – přeneseně řečeno – v Petriho misce a v ledničce, kde se uchovávají zmrazená embrya. 

Trička oznamující, že miminko přišlo na svět díky IVF, jsou často vtipná. Třeba to, které hlásá, že dotyčný byl coby embryo zmrazen dříve, než se to stalo díky filmové Else a Ledovému království populární. Nebo že přežil dobu ledovou.

Jiná věc je, zda takové oblečení dávat dítěti, které netuší, co hlásá do světa, ale to se týká jakýchkoli vtipných a něco oznamujících nápisů. Nesporné mi přišlo, že až přijde čas, rodiče svým potomkům řeknou, jak přišli na svět a že za to do velké míry vděčí vědě. 

Co se mi stalo v porodnici: Skutečné zážitky. Zažili jste to taky?

Co se mi stalo v porodnici: Skutečné zážitky. Zažili jste to taky?

Osobně si myslím, že se české porodnice za posledního čtvrt století změnily k lepšímu. Bohužel ne všude a ne dost a týká se to jak vybavení, tak přístupu…celý článek

Ale když jsme na tohle téma v redakci rozběhli debatu, ukázalo se, že minimálně část rodičů v našem okolí, kteří také využili umělé oplodnění, to udělat nechce, a dokonce to hodlá dětem aktivně tajit. 

"Přijde mi to hodně intimní, já se taky rodičů neptala, jak přesně vypadal sex, při kterém mě počali. Syn to vědět nepotřebuje," říká například matka sedmiletého kluka, který teď chodí do první třídy. Má kolegyně zase zná matku dvojčat, jejíž muž měl málo spermií, a ta rozhodně nechce, aby to jeho synové tušili. 

Být na místě takového dítěte, cítila bych se podvedená. Pamatuju si, jaký pro mě byl šok, když mi někdy v deseti jedenácti letech spolužačka prozradila, že jsem přišla na svět císařským řezem – věděla to, protože jsme na den stejně staré a naše matky spolu byly v porodnici. Vůbec jsem to nevěděla, takže jsem jednak byla ve škole za trubku, jednak se mnou o tom máma nechtěla mluvit ani potom, což mě zmátlo ještě víc. I proto svým dětem, kterých se to týká, říkám, že na svět přišly taky císařem. 

Vyplatí se koupit: Olejíček místo vlhčených ubrousků, kapsičky na kaše i svítící dudlík

Vyplatí se koupit: Olejíček místo vlhčených ubrousků, kapsičky na kaše i svítící dudlík

Rodič malého dítěte je snadný cíl. Ve snaze poskytnout miminku či batoleti nejlepší možnou péči koupí kdeco. Často věci, které pak ani nepoužije. A…celý článek

Co si myslíte vy? Říct, nebo neříct? A jak to vidí lékaři? Tohle si myslí Radka Jarošová, vedoucí IVF programu kliniky Gennet. "Naše děti vyrůstají v jiné společnosti než my. Pro ně je velmi podstatná high-technology. Mnohdy žijí ve svých imaginárních světech, mají přístup k různým informacím. Jsou jiné, mají často jiné hodnoty. Nad klasickou metodou IVF se tato generace asi většinou pozastavovat nebude. Dnes je umělé oplození chápáno jako něco snadno dostupného, normálního, o čem se všude píše a co je dostatečně vysvětleno," míní lékařka. 

Jiné to podle ní je, když do hry vstupují spermie či vajíčka od dárce, případně náhradní mateřství. "Pak záleží na způsobu komunikace v konkrétní rodině. Jde o velmi kontroverzní téma spojené ještě s tematikou open identity," dodala Radka Jarošová s tím, že tímto tématem se odborné konference hodně zabývají. 

Žena se rozhodla donosit miminko bez mozku, aby mohla darovat jeho orgány

Žena se rozhodla donosit miminko bez mozku, aby mohla darovat jeho orgány

Miluju a nesmírně obdivuju svou ženu za rozhodnutí, které udělala. Tohle a ještě mnoho dalšího napsal na Facebook Američan Royce Young pod fotku…celý článek

Její kolega David Stejskal, genetik a vedoucí lékař Gennetu, míní, že by to rodiče dětem říci měli, a to už před tím, než půjdou do školy, protože jinak hrozí, že se to dozvědí náhodou a mimo jiné ztratí důvěru v rodiče. 

"Tato informace může být důležitá i ze zdravotního hlediska. Například přenos dědičné dispozice ke snížené plodnosti – která byla důvodem IVF a kterou potomek bude pravděpodobně řešit také pomocí IVF," upozornil vedle toho David Stejskal. 

Problémy s početím má v Česku pětina párů. Některým se to nakonec podaří, jiné to vzdají, ale přibývá těch, kdo využívají možností umělého oplodnění. To už dneska představuje celý soubor technik, které odborníci volí podle toho, v čem má konkrétní pár problém. 

Páry by se na specializovaná zařízení měly obrátit, pokud se jim ani po jednom roce snažení nedaří dítě počít. Při vhodné a včasné léčbě dnes totiž dokážou specialisté pomoci až v 95 procentech případů. Od roku 2007 se počet umělých oplodnění zdvojnásobil, celkem už tak přišlo na svět přes sto tisíc zdejších dětí. První v roce 1984. 

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

Neuvěříte, čím háčkované chobotnice pomáhají předčasně narozeným miminkům

Neuvěříte, čím háčkované chobotnice pomáhají předčasně narozeným miminkům

Na háčkované čepičky u malinkých miminek jsme už zvyklí i v českých porodnicích, ovšem háčkované chobotničky? Personál v porodnici v Pool Hospital…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku