Tihle kluci a holky den dětí neslaví. Vyrábějí cihly, sbírají uhlí a šijí trička

Šestiletá holčička Zhumur také tvrdě pracuje v cihelně na okraji Dháky v Bangladéši.
Foto: Profimedia
Sdílej na facebooku
1. června  2017 
 14:00

Děti v mnoha zemích dnes slaví svůj den. Jenže jsou i země, kde si mohou nechat o oslavách a dárcích jen zdát. Místo toho tvrdě pracují za méně než dolar na den. 

Tvrdá práce, nelidské podmínky a nízká mzda. I to je bohužel realita dnešního světa. A netýká se jen světa dospělých. V některých zemích, jako je třeba Bangladéš, pracují i děti mladší deseti let, a to od rána do večera. Za svou práci si vydělají od 10 do 25 dolarů měsíčně. Podle toho, jak jsou zkušené. 

Třeba v továrně na výrobu cihel v hlavním městě Dháka jsou podmínky pro práci velice nebezpečné. Děti pracují dlouhé hodiny v prašném a dusivém prostředí. Kromě výroby cihel tu sbírají uhelný odpad, který prodávají. Přispívají tak svým rodinám na živobytí. Za týden si uhlím vydělají třeba jen 4 dolary.

Tvrdá práce v továrně na hliníkové hrnce v Dháce v Bangladéši. Tváře a ruce mladíků pokrývá stříbrný hliníkový prach. Ti často pracují bez brýlí a rukavic.
Tvrdá práce v továrně na hliníkové hrnce v Dháce v Bangladéši. Tváře a ruce mladíků pokrývá stříbrný hliníkový prach. Ti často pracují bez brýlí a rukavic.
Autor: Profimedia


V továrně na hliníkové hrnce v Dháce zase pracují mladíci bez ochranných prostředků. Nemají žádné masky ani rukavice a jejich tváře pokrývá stříbrný hliníkový prach. Mnohé další děti dřou v továrnách na oblečení. Hlavním důvodem, proč děti pracují, je chudoba. Bangladéšské děti navíc často nemají možnost navštěvovat školu. 

Mezinárodní organizace práce (ILO) se dlouhodobě snaží vymýtit nejtěžší formy dětské práce. Během let 2000 až 2012 klesl počet pracujících dětí o třetinu, z 246 milionů na 168 milionů.

Jak doopravdy zabránit tomu, aby se dětem něco stalo

Jak doopravdy zabránit tomu, aby se dětem něco stalo

Modřiny a odřeniny jsou nevyhnutelnou součástí dětství. Jenže tyto malé nehody mohou vést i k větším a vážnějším zraněním. Rodiče by měli dbát na bezpečnost…celý článek

10 důvodů, proč vadí, když svoje potomky příliš chráníme

10 důvodů, proč vadí, když svoje potomky příliš chráníme

Otcové a matky se dnes o své děti nejspíše mnohem více bojí, a proto jsou opatrnější než předchozí generace. Příčina? Třeba zvyšující se průměrný věk…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: kog

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku