Babi, tohle fakt ne! Čím nás šokovali nebo naštvali prarodiče našich dětí

  • Babi, tohle fakt ne! Čím nás šokovali nebo naštvali prarodiče našich dětí
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    23. července  2017 
     06:00

    Jak to máte s prarodiči, pokud jde o přístup k vnoučatům? Jste vděční za to, že vám s dětmi více či méně pomáhají, a tak neřešíte, že někdy dělají věci, které byste raději neviděli, nebo trváte na tom, aby babičky a dědečkové stoprocentně dodržovali vaše pokyny? Přečtěte si zkušenosti ostatních rodičů.

  • Tablet a počítač, jinak to nešlo

    Autor: iStock

    Když jsme byli malí my, hlavním výchovným cílem našeho otce bylo, abychom mu dali pokoj. Ale s vnoučaty to podle něj bude jiné! Tvrdil, že má spoustu nápadů a energie, co s nimi bude dělat, a tak když nám nabídl, že kluky – jsou jim dva a šest – občas pohlídá, byli jsme rádi. Říkala jsem si, že nebudu kritizovat, co s nimi dělá, že se naučí brát to tak, že každý dospělý se může chovat trochu jinak. 

    Takže jsme kluky svěřili dědovi a jeli shánět vybavení koupelny, kterou rekonstruujeme. Kluci se na dědu těšili, ale když jsme se vrátili domů, děda si četl, mladší syn sjížděl tablet a starší seděl u počítače. Táta mi řekl, že jsou nevychovaní a divocí a že tohle byl jediný způsob, jak je uklidnit. Opakovat to nechce zřejmě nikdo. 

    Klára, dvě děti (6 a 2 roky)

  • Nevzdá se kouření

    Autor: iStock

    Můj otec byl vždycky zábavný, podnikal s námi spoustu věcí a umí to i s našimi třemi dětmi. Je to vážně dědeček s velkým D, ale bohužel také s jedním velkým minusem. Před pěti lety se rozvedl s mou matkou, žije sám a od té doby kouří doma – a je mu úplně jedno, jestli tam s ním je někdo další, a to včetně dětí. Řekl mi, že zákazů už za svůj život zažil dost a že projednou se jim nic nestane. Bohužel, jezdit k němu nebudou. Když je vezme někam ven a kouří tam, vadí mi to taky, ale tam to skousnu. 

    Markéta, tři děti (7 a pětiletá dvojčata)

  • Kupují jim věci, které nechceme

    Autor: iStock

    Je mi jasné, že mé stesky znějí trochu nevděčně, ale posuďte sami. Hodně nám s mužem záleží na tom, aby děti vyrůstaly ve vkusném prostředí, dcery proto mají umírněně zařízený pokojíček, hraček nemají přehnaně mnoho a také jsou pečlivě vybrané. Nedávno jsme se zmínili o tom, že jim chceme nechat udělat od truhláře na zahradu jednoduchý domeček na hraní. 

    Měl to být dárek k narozeninám, které mají skoro stejně, ale jaký byl náš šok, když se už příští týden dostavili manželovi rodiče s příšerným plastovým domečkem, který bez dohody s námi postavili na zahradě a ukázali dcerám. Pro tu starší je navíc stejně malý – za peníze, které nemusíme dávat truhlářovi, jim prý máme koupit nějaké další pěkné hračky. Což samozřejmě řekli taky před nimi. 

    Gábina, dvě děti (2 a 4 roky)

  • Alergie? Na to já nevěřím

    Autor: iStock

    Má matka je vynikající kuchařka a od chvíle, kdy se narodila má dcera, mluví o tom, jak ji bude učit vařit a péct, protože já jsem na to nebyla. Bohužel, u dcery se objevila alergie na vajíčka a kakao, což má matka naprosto odmítá brát v potaz. Prohlásila, že na alergie nevěří, že je to moderní výmysl a že ona se tím zabývat nebude – na rozdíl od poněkud přecitlivělých rodičů, tedy mě a mého muže. 

    A jako důkaz uváděla, že s dcerou upekla čokoládové muffiny, po nichž jí vůbec nic nebylo. Tak jasně, dcera se po nich nedusí, ale když přijela domů, vysypal se jí ekzém po celém těle a trvalo dva týdny, než jsem ho dostala pod kontrolu. 

    Marta, dcera 5 let

  • Mistryně světa ve srážení sebevědomí

    Autor: iStock

    Manželova matka byla vždycky, alespoň podle toho, co on říká, od rány a pro drsnější slovo nešla daleko. Můj muž se z toho celkem oklepal, ale babička poslední roky zvyšuje grády. A týká se to jak dětí našich, tak potomků manželova bratra – babička se je neustále snaží srovnat do latě, protože ta naše "moderní výchova" je příšerná. 

    Existují přitom i něžné babičky. Podívejte se na video:

    Trocha důslednosti by jistě nevadila, i když obecně se babičky projevují spíše rozmazlováním vnoučat. Ale ona už to přehání, na osmiletého syna, který rozlil kakao, křičela, že je nemehlo, z kterého nikdy nic nebude, zatímco po pětileté neteři chtěla, aby namazala chleba, a když se jí to nepovedlo, poslala ji do kouta na hanbu. 

    Míša, dvě děti (4 a 8 let)

  • Ostříhali vnuka bez mého vědomí!

    Autor: iStock

    Z toho, jak mí rodiče přistupují k vnoučatům, úplně nadšená nejsem, ale respektuji je, protože jsou ochotní s nimi trávit čas. Beru to tak, že nedělají nic škodlivého, a že když jim dávají třeba víc sladkostí, než se mně líbí, děti to jednou za čas bez následků přežijí. 

    Ale když u nich syn trávil minulou sobotu, bez jakékoli dohody s námi ho ostříhali strojkem, protože je to přece pro kluky praktické a oni nevidí důvod, proč by měl mít dlouhé vlasy. Nijak dlouhé je přitom neměl, jen jsem ho nechtěla mít ostříhaného na ježka. Což syn věděl, a dokonce si myslel, že je jeho chyba, že se nedokázal jejich stříhání ubránit, a že se na něj budu zlobit. 

    Alice, syn 3 roky

  • Jedna vnoučata mají raději

    Autor: iStock

    Manželovi rodiče se nijak netají tím, že zatímco děti jeho sestry jsou podle nich v podstatě geniální, naše dvě děti nejsou vůbec ničím zajímavé, chytré moc nejsou a talentu taky nic moc nepobraly. Švagrová je přitom vcelku normální a sama je z toho občas rozpačitá, ale stejně jsou z toho vztahy v rodině poněkud napjaté. 

    Protože jejich děti dostávají od prarodičů kvalitní hudební nástroje a prarodiče jim platí jazykové školy a vůbec je sami všelijak rozvíjejí, ale naše děti vezmou maximálně na zmrzlinu. Myslím, že synovi nikdy neodpustili, že si vzal zrovna mě, náplavu z venkova. 

    Linda, dvě děti (9 a 11 let)

  • Koupila mu špatné boty

    Autor: iStock

    Hodně mi záleží na tom, aby syn vyrůstal zdravě, ale snažím se to nepřehánět. Ale přece jen řeším, co mu dávám a co mu nedávám k jídlu, a kupuju mu také kvalitní barefoot obuv, protože na základě toho, co o tom vím, věřím, že je to lepší než tvrdá kopyta, jaká jsme nosili my. 

    Jenže tchyně vychovala tři děti, a navíc učila ve školce, takže podle ní o dětech v podstatě nic nevím a ona je tu od toho, aby mi to vysvětlila. Dává mi to najevo nejen slovy, ale i činy. Nedávno tak synovi vykládala, že měkoučké boty, které mu kupuju, jsou přímo škodlivé, a během odpoledne, které trávil s ní, mu koupila tvrdé kotníkové boty, v kterých sotva chodí. Jenže jsou od babičky a on je chce nosit. 

    Hanka, syn 4 roky

  • Strašně rozlišuje holčičky a kluky

    Autor: iStock

    Má tříletá dcera je trochu kluk, nemiluje růžovou ani panenky, radši lítá s kluky po dvoře a hrabe se v bahně. Proč ne? Jenže má tchyně, matka tří synů, si vzala do hlavy, že dělá věci, které se pro holčičku nehodí, a že to tedy ne!

    Zahrnuje ji růžovými věcmi a větami jako "to jsi holka?", když přijde s dírou na koleni, protože holčičky podle ní mají být tiché a šikovné. Jsem z toho nešťastná. 

    Mirka, 3 děti (3, 5 a 5 let)

  • Zveřejňuje fotky dětí na webu

    Autor: iStock

    Na jednu stranu jsme na tchyni hrdí, že se na stará kolena naučila používat chytré mobily a notebook, ale bohužel má to své hranice. Takže nadšeně fotí naše děti a fotky nejenže posílá e-mailem svým kamarádkám, ale taky je zveřejňuje na Facebooku, který si kvůli tomu zřídila, a to pěkně bez jakýchkoli omezení. Strašně jsme se kvůli tomu pohádali, urazila se, ale profil pak smazala. Jenže místo toho chodí na různá obskurní alba a fotky dává tam. Co s tím? Netušíme!

    Lada, dvě děti (1 a 3 roky)

  • Vozí děti autem bez sedačky!

    Autor: iStock

    Nejsem moc nadšená z toho, že otec s matkou vozí děti na výlet autem, protože jeho reakce už nejsou jako zamlada, ale utěšuju se tím, že auta jsou bezpečnější a že děti jsou v sedačkách. Jenže nejsou! Prarodiče tvrdí, že na krátkou cestu třeba z domu na zahrádku to nemá smysl, a kluky do nich nedávají, že prý nemá smysl je na tu chvilku do nich šmodrchat. Zakázala jsem jim děti autem vozit úplně a jsem za zlou. 

    Janka, tříletá dvojčata

  • Tahá syna po slevách

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Vždycky jsme si s manželem utahovali z babičky, že propadla slevovým akcím a je ochotná jet pro máslo o pět korun levnější na druhou stranu města. Jenže ona tohle své šílenství přenáší na vnuka, kterému předává poselství, že svět je zlý, zkažený a předražený, kritizuje i nás a náš životní styl. 

     

    Podívejte se, co se taky může babičkám stát:


/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku