Opravdu máme dětem cenzurovat písničky? Matky, proberte se!

Stanice ČT Déčko vysílala dětem kontroverzní písničku.
Foto: Archiv CNC
Sdílej na facebooku
1. listopadu  2017 
 15:00

Kapelu Traband zbožňujeme. A z vlastní zkušenosti vím, že některé jejich písničky se líbí i dětem. A tak možná právě proto dostaly za úkol animovat klip k jejich písni Leží dáma na kolejích. Jenže ouha, dětmi ztvárněný videoklip odvysílala Česká televize v pořadu Děti kreslí písničky a některé maminky to teď nemohou rozdýchat. Opravdu máme dětem ukazovat jen to dobré a cenzurovat i písničky? 

"Leží dáma na kolejích svázaná a spoutaná, nemůže pohnout ani rukama, ani nohama. Zoufalá, do oblak upírá svůj zrak. Času je málo a v dáli houká vlak," zpívá se v písničce. A děti ji doprovodily opravdu povedenými ilustracemi svázaných a trochu vyděšených žen. Nakreslit je moje dcera, pochválím ji za krásné obrázky. 

Kontroverzní klip odvysílala Česká televize na svém dětském programu Déčko v pondělí brzy ráno, a způsobila tak šok mnoha ženám na mateřské dovolené. No, mnoha. Možná jen paní Jarolímkové, která si myslí, že kvůli spoutané a křičící ženě na kolejích budou mít její děti zlé sny, a jak sama píše, "budou to komentovat ještě několik týdnů!". Nemyslím si. Spíše si písničku zanotují, zasmějí se a noční můry z toho mít nebudou. 

Dotčená maminka byla natolik zděšená, že prý musela okamžitě vypnout televizi, a to se přitom chudáci její děti tak těšily na Mickeyho klubík. Kdyby jen věděla, že v závěrečné písničce Mickeyho klubíku myšák a jeho banda zpívají "smrt problémům", možná by zakázala dětem i klubík. Co kdyby se děti zeptaly, co je to smrt? Proboha! 

Stanice ČT Déčko vysílala dětem kontroverzní písničku.
Stanice ČT Déčko vysílala dětem kontroverzní písničku.
Autor: Archiv CNC

A co teprve jiné písničky? V pořadu Barvínkův zpěvník na rádiu Proglas, který je určený dětem, zazněla neveselá písnička z Balady pro banditu o Nikolovi Šuhajovi Loupežníkovi: "Zabili, zabili..." Netroufám si odhadovat, co by se stalo, kdyby měly děti kreslit obrázky k textu: "...špatně ho zabili, špatně pochovali, vlci ho pojedli, ptáci rozklovali..."

Mimochodem – Jarek Nohavica také zpívá v písničce Kozel, která je pro děti, že pán svázal kozla na koleje! A děti ji milují a vesele si notují: "Zapískal vlak, kozel se lek, to je má smrt, mečel mek mek..."

Vlastně nevím, jestli matkám vadí písnička samotná, nebo její vizuální zpracování. Tak jako tak, přijde mi šílené, že se kolem toho dělá takový humbuk. Děti před krutými pravdami světa stejně neuchráníme.

Mé známé dcera měla nedávno nakreslit obrázek na téma "co je krásy na světě". Nakreslila šlebící se holčičku bez rukou, jak běží po rozkvetlé louce. Nutno říci, že to nakreslila tak, jak by nezvládl žádný dospělý. Jenže se setkala s nepochopením učitelky. Zřejmě jí vadila dívka bez končetin! 

Je to jen nadsázka!

Kdyby paní místo sepisování stížnosti České televizi vysvětlila dětem, že klip je jistou nadsázkou a nemusí se bát, že někdo svazuje ženy a pokládá je na koleje, udělala by líp. Ono totiž posadit dítě před televizi a nechat ho celý den koukat je tak jednoduché, ale sednout si s ním a vysvětlovat mu, co vidí a jak to na světě chodí, to už chce více energie a času.

A ve finále – kdyby se dotčená maminka podívala na klip do konce a nevypnula by televizi, zjistila by, že nakonec se žádné drama nekonalo, protože v písničce se zpívá: "Všude kolem ticho a nikde žádnej vlak."

A opravdu mě moc mrzí, že na klip už se nemůžu podívat, protože ho pravděpodobně televize stáhla a mamince se omluvila, že byl vysílán ve špatný čas. Píseň je ale podle vedení televize veselá a pracuje s velkou nadsázkou. S tím se nedá než souhlasit. 

Matky, proberte se! Ukažte, že máme smysl pro humor a nadsázku! 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku