Záchvaty vzteku batolatům prospívají! 6 důvodů, proč to tak je

  • Záchvaty vzteku batolatům prospívají! 6 důvodů, proč to tak je
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    8. března  2018 
     12:11

    Věřte tomu nebo ne, podle názoru řady psychologů jsou nervy drásající etudy, které předvádí váš temperamentní potomek s plným nasazením, důležitou součástí jeho emočního a citového vývoje.

  • Bez toho to nejde! Proč?

    Autor: iStock

    Svérázné pokusy o prosazování vlastních názorů a přání doplněné pro efekt křikem, srdceryvným pláčem, házením hračkami, vztekáním, kopáním, plácáním sebou o zem a podobnými kousky jsou jednou z nejnáročnějších fází rodičovství. Jako máma nebo táta se cítíme dobře, když je naše batolátko bezkonfliktní a bezproblémový „smajlík“, pokud se ale ocitneme tváří v tvář jeho bláznivým pokusům o vzdor nebo bourání hranic, vmžiku se nám do hlavy vkrádají myšlenky, zda jsme dost dobří rodiče, a přemýšlíme, kde jsme udělali chybu. Nikde! Aby bylo dítě v pohodě, cítilo se v bezpečí a zdravě se rozvíjelo, touto fází si zkrátka musí projít a vy byste to měli ustát se ctí. Nepovolovat režim, neposouvat dané meze, neustupovat, jen vydržet. Proč se to vyplatí?

  • Raději pustit emoce ven

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Určitě je lepší své city nedržet mermomocí na uzdě a nedusit v sobě uvnitř pocity křivdy, ublížení, prohry, nedorozumění nebo frustrace. Naučte to své dítě. Slzy obsahují kortizol, stresový hormon. Když pláčeme, doslova tím uvolňujeme nahromaděný stres z těla. Při mezinárodních výzkumech bylo také zjištěno, že pláč snižuje krevní tlak a zlepšuje emoční stabilitu. Možná jste si všimli, že když vaše batole zuří, je takřka nemožné ho v této „akutní“ fázi jakkoli zklidnit. Vše je špatně, je naštvané na celý svět, fňuká, kňučí nebo hlasitě řičí. Ale! Po takové emoční bouři je zpravidla v mnohem lepší náladě, vyrovnané a v pohodě. „Proto nepřerušujte tento očistný proces, nechte ho proběhnout a potomka vyvztekat až do konce,“ radí švýcarská psychoterapeutka Kate Orsonová.

  • Pláč pomáhá vývoji

    Nejde mu postavit domeček z lega? Autíčko nejde tam, kam umanutý malý řidič chce? Nedaří se mu najít posledních pár dílků do puzzle, které právě skládá? Pravděpodobně budou následovat naštvání a vzteklý brekot, ublížené fňukání nebo zvýšená agrese. Dítě tím vyjadřuje svou frustraci a zoufalství z toho, že mu něco nejde podle jeho představ. Nezasahujte a pozorujte, jak si samo se sebou poradí. Tyto okamžiky mu pomáhají pochopit, že se musí nadále snažit, aby se naučilo něco nového. Objeví, že se musí naučit překonávat a ovládat své negativní emoce, které blokují další pokroky. A učení je pro batolata stejně přirozený proces jako třeba dýchání. A aby se naučila být šťastná a uvolněná, je potřeba, aby poznala, že emoční rozrušení je běžnou součástí tohoto procesu. Čím bude dítě starší, tím bude plakat méně. Zčásti je to dané zráním, naučí se regulovat své nálady a emoce, částečně "zapadne" do společnosti, která spontánním emocionálním projevům příliš nefandí. Vždyť i dospělý si někdy potřebuje pořádně zakřičet a upustit páru! Dopřejte to i svým dětem.

  • Lepší spánek

    Autor: iStock

    Potíže s večerním usínáním nebo spánkem kvůli emočnímu rozrušení se objevují často kvůli tomu, že si jako rodiče mylně myslíme, že nejlepším přístupem k záchvatům vzteku a jiným potížím je snaha se jim za každou cenu vyhnout. Raději ustoupíme a slevíme ze své důslednosti. Potom ale nevybouřené emoce dítě budí v noci, kdy je jeho mozek během spánku zdánlivě v klidu. Funguje to stejně jako u nás dospělých, kdy se také někdy budíme z důvodu, že jsme stresovaní nebo se snažíme sami v sobě zpracovat něco, co se právě děje v našem životě. Umožněte dítěti, aby si svými bláznivými chvilkami prošlo, zlepší to jeho psychické rozpoložení a bude lépe spát.

  • Říkejte NE bez výčitek

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Důvodem, proč má vaše dítě příležitost k tomu, předvádět v plné parádě svůj vzdor, vztek a nespokojenost, je to, že umíte říkat ne a nesnažíte se mu za každých okolností vyhovět. A to je dobrá věc! Jasně řečené slůvko „ne“ totiž vašemu urputnému tvrdohlavci nastavuje srozumitelně a pevně hranice týkající se přijatelného a nepřijatelného chování. Ruku na srdce, kdo z rodičů se svými ústupky občas raději elegantně nevyhne další očekávané scéně a vyrovnávání se s jejími následky? Zůstaňte věrni nastaveným mantinelům a mezím, buďte neústupní, avšak stále plni lásky, pochopení a empatie. Nabídněte uklidňující konejšivé slovo, objetí, poskytněte otevřenou náruč, ale nepřipusťte chaos.

  • Kompliment pro vás

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Jen před opravdu nejbližšími lidmi si dítě dovolí dát naplno průchod veškerým svým emocím. Jen vám, rodičům, dá obvykle stoprocentně bez obalu najevo, jak se zrovna cítí nebo že je rozrušené, a tím byste se měli cítit poctěni (i když máte většinou asi úplně jiné pocity). Na nic si nehraje, nepřetvařuje se, je maximálně uvolněné a hlavně ví, že si „to“ může dovolit, aniž byste ho zavrhli nebo opustili. Nic ho nenutí se kontrolovat, ví, že u vás je v absolutním bezpečí a obklopeno bezmeznou láskou a bezpodmínečným přijetím. Je přesvědčeno, že mu neublížíte ani ho nepošlete pryč, i když zrovna vzteky rozbilo vázu, ječí na plné kolo nebo vám v supermarketu škodolibě vyházelo za zády na zem půl nákupního vozíku.

  • Benefit do dospělosti

    Autor: iStock.com

    Emocionální záchvaty pomáhají dítěti v dlouhodobém horizontu, i když vám to v aktuální chvíli možná tak nepřipadá. Své bohaté city a pocity ti nejmenší vyjadřují nejrůznějšími způsoby (verbální schopnosti jim na to zatím jednoduše nestačí). Pokud má vaše dítě potíže s chováním v kolektivu nebo odmítá spolupracovat při běžných a jednoduchých úkonech, jako jsou oblékání, čištění zubů a podobně, jde o běžné známky toho, že zrovna vnitřně bojuje se svými emocemi. Každý citový projev, ať už jde o vztekání, dupání, hysterické odmítání, plácání nebo hlasitý křik, mu pomáhá uvolnit negativní emoce, které by mohly později být velkými překážkami v cestě za jeho družnějším a veselejším já.

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku