Jak zvýšit sebevědomí dítěte? Rady, které zaberou

  • Jak zvýšit sebevědomí dítěte? Rady, které zaberou
    Některé děti se rodí sebevědomé, jiné se to musí naučit.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    9. listopadu  2017 
     06:00

    Žádný rodič nechce, aby jeho dítě trpělo nízkým sebevědomím, ale bohužel ne vždy se podaří tomu zabránit. Spousta dětí si nevěří a na nás rodičích je to změnit. Takže ať už máte syna nebo dceru, batole nebo dospívajícího teenagera, je zde několik užitečných rad, jak zvýšit jeho sebedůvěru, aniž by se z potomka stal necitlivý ranař. 

  • Rozklíčujte jejich pocity

    Autor: iStock

    Pokud k vám dítě přichází s problémem se sebeúctou, pozorně poslouchejte, z čeho pramení jeho smutek. To vám pomůže určit základní problém a pak můžete nabídnout efektivní řešení.

  • Rozpoznejte zbytečně sníženou sebedůvěru

    Autor: profimedia.cz

    Máme tendenci být svými nejhoršími kritiky, a to platí zejména pro děti. Když nemohou splnit nemožné požadavky, které si stanovily, odrazí se to na jejich sebedůvěře. Nabídnutím objektivního a optimističtějšího pohledu na věc můžete situaci rychle otočit v jejich prospěch. Například pokud vaše dítě neustále říká, že mu nejde matematika a je hrozný student, zkuste mu říct, že je dobrý student, který prostě jen potřebuje věnovat trochu více času konkrétnímu tématu.

  • Nesrovnávejte

    Autor: iStock

    Pro dítě není nic horšího než poslouchat, že není tak dobré jako jeho sourozenec. Tím, že eliminujete srovnání, dokážete maximalizovat jeho sebevědomí a minimalizovat rivalitu mezi sourozenci.

  • Vybudujte doma pozitivní zázemí

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Říká se, že dobročinnosti se člověk naučí doma, ale stejně tak i sebevědomí. Stačí provést několik změn a vytvoříte bezpečný prostor, který posiluje sebevědomí vašeho dítěte a také ho učí, aby pomohlo těm, kteří jsou na tom hůře.

  • Chvalte je ve společnosti dalších dospělých

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když děti chválíme, většinou jim to jde jedním uchem tam a druhým ven. Když ale o jejich úspěších říkáme příbuznému nebo rodinnému příteli, vnímá to dítě pak lépe. Tím, že skromně pochválíte své dítě před ostatními, dokážete, že tyto věci neříkáte, abyste zvýšili jeho sebevědomí, ale z toho důvodu, že mu skutečně věříte.

  • Nabízejte bezpodmínečnou lásku

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Děti snadněji překonají potíže, pokud doma cítí stabilitu a podporu. Připomínejte svým dětem, že s nimi budete v dobrých i horších časech a milujete je, i když chybují.

  • Požádejte je o pomoc

    Autor: Shutterstock

    Když děti dostanou třeba i jen malý úkol, jako je třeba vynášení odpadků, ukazujete jim tím, že jste přesvědčeni o jejich schopnostech. To samo o sobě vede k větší jistotě. Takže jim neváhejte přidat další úkoly na seznam (zvláště pokud to ulehčí vašemu zatížení).

  • Oslavujte jejich úspěchy

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ať už se dítě naučí jezdit na kole nebo udělalo důležitý test, pochvalte ho za dobře vykonanou práci. Když vidí, jak jste na něj hrdí, začne být hrdé samo na sebe.

  • Buďte jim příkladem

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Musíte praktikovat to, co kážete. Když si budete nadávat do hlupáků nebo se vyhýbat výzvám, pak vás vaše dítě pravděpodobně bude následovat. Podívejte se na to jako na příležitost, jak můžete nejen pomoci vybudovat sebedůvěru svého dítěte, ale jak můžete zvýšit i tu svou vlastní.

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku