Dokázáno! Jeden telefonát s matkou má stejně uklidňující účinek jako objetí!

Dokázáno! Jeden telefonát s matkou má stejně uklidňující účinek jako objetí!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
12. června  2019 
 06:00

Voláte své mámě často? Nebo raději ne, protože máte pocit, že vás vždycky vytočí? Přestože to tak nemusí vypadat, ve skutečnosti vědci prokázali, že hlas mámy má pozitivní účinek, a dokonce naprosto totožný jako fyzický kontakt. Experiment jasně dokázal, jak silná vazba mezi matkami a dcerami existuje.

Studie byla publikována ve vědeckém časopise Proceeding of The Royal Society B a v podstatě jen potvrdila fakt, že vztah mezi matkami a dcerami je jedním z nejsilnějších vůbec. A vazba, která vzniká po narození, se posiluje v prvních letech života. Ani v pozdějších letech nepozbývá na síle, přestože matky a dcery nestojí vždy na stejné straně, cestují, stěhují se a vídají se zřídka.

V experimentu testovala antropoložka Leslie Seltzer skupinu sedmi- až dvanáctiletých dívek, které byly vystaveny vysokému stupni stresu, zatímco se sledovala jejich mozková aktivita. Jedna třetina dívek byla utěšována osobně svými matkami, zejména objetím (paže kolem ramen a podobně), jedna třetina dívek sledovala emocionálně neutrální video po dobu 75 minut a zbytek dívek zatelefonoval svým matkám. Efekt byl skutečně neuvěřitelný, až dramatický!

„Dívky, které byly osobně v kontaktu s matkami, měly v podstatě stejné množství oxytocinu (hormonu štěstí) jako ty, které komunikovaly s matkami prostřednictvím telefonu,“ uvedla antropoložka. Je tedy evidentní, že pouto mezi matkou a dcerou je tak silné, že dokáže překonat i fyzické překážky, včetně vzdálenosti.

Přitom se odborníci dříve domnívali, že uvolňování oxytocinu v souvislosti se sociálním spojením obvykle vyžaduje fyzický kontakt, ale tato studie prokázala opak. A zajímavé také je, že i poté, co se děti vrátily domů, neustále těžily z výhod této psychické úlevy a jejich hladina kortizolu, tedy stresového hormonu, byla stále velmi nízká.

Je to tedy jasný signál pro všechny dcery bez rozdílu věku. Máte problém? Jste ve stresu? Potřebujete se zklidnit? Zvedněte telefon a zavolejte své mámě. Vaše rozhárané nervy to uklidní, přestože máte opačný dojem. „Je těžké zvýšit hladinu oxytocinu. To, že obyčejný telefonní hovor má takový fyziologický účinek na hladinu hormonu štěstí, je doslova vzrušující – alespoň podle vědců.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku