Je vaše dítě vzpurné? 10 vět, které ho rychle zaručeně uklidní!

  • Je vaše dítě vzpurné? 10 vět, které ho rychle zaručeně uklidní!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    30. srpna  2019 
     06:00

    To, jak se někdy vaše dítě chová, může být velmi frustrující. A někdy čím víc se snažíte a zvyšujete hlas, tím víc situaci zhoršujete. Mnohdy se tak moc naštvete, že řeknete něco, co si pak přejete vzít zpátky. Pokud je vaše dítě vzpurné a vzteká se, existují fráze, které by mohly fungovat jako kouzlo, které ho zklidní. Zkusíte je nebo je už znáte?

    Zvládnout výbuchy vzteku nebo přehnané touhy po samostatnosti může být velmi náročné. Ovšem někdy stačí v klidu dítěti říct následující věty. Dost často to pomůže, a vy nemusíte křičet nebo být frustrovaní.

  • Je normální, že jsi naštvaný

    Autor: iStock

     

    Emoce by neměly být potlačovány, ani ty ošklivé. Je nutné dětem říct, že je vlastně v pořádku cítit se někdy naštvaně a že je dobré pustit emoce ven. To potvrdí jejich pocity a dá jim to signál, že vám na jejich emocích záleží.

     

     

  • Taky se někdy rozzlobím. Zkusme dostat rozzlobené pocity pod kontrolu

     

    Autor: iStock

     

    Válečník křičí, aby si ulevil a bolest mohla ven z těla. S dětmi je to podobné. Někdy je lepší se vykřičet, protože je těžké být racionální, když jste opravdu naštvaní. Hněv může pocházet z bolesti a studie ukazují, že je velmi důležité pomoct bolesti ven, aby se zlepšila tolerance k bolesti.

     

  • Zdá se, že se cítíš smutně

    Autor: iStock

     

    Někdy je těžké odhadnout, proč děti jednají tak, jak jednají, protože samy ještě nemohou vyjádřit pocity slovy. I když nemůžete předpokládat, že víte, jak se cítí, můžete se jim pokusit navrhnout, co cítí. To říká neuropsychiatr Dan Siegel: "Pojmenujte TO, aby se TO zkrotilo."

     

     

  • Když házíš hračkami, asi si s nimi nechceš hrát. Je to tak?

    Autor: iStock

     

    Místo toho, abyste zařvali „přestaň házet věci na zem“, zkuste svému dítěti pomoci sdělit jeho pocity. Použitím této fráze ukážete svou perspektivu a také děti povzbudíte, aby vám řekly tu svou.

     

  • To, jak se teď cítíš, nebude trvat věčně. Přejde to a brzy se budeš cítit líp

    Autor: istock

     

    V té chvíli může být emoce tak silná, že si vaše dítě myslí, že je konec světa. Tím, že mu řeknete, že to přejde, připomenete mu, aby si uvědomilo, že se věci zlepší.

     

  • Odejdu jinam, ale jsem tu, když budeš chtít

    Autor: iStock

     

    Dokonce i dítě někdy potřebuje nějaký prostor jen samo pro sebe. Pokud je vzpurné a „vyhazuje vás“, nechte ho být a odejděte na jiný gauč. Jen mu sdělte, že tu jste pořád pro něj, pokud bude podporu potřebovat.

     

     

  • Jak se z toho můžeš poučit?

    Autor: iStock

     

    Povzbuzování dítěte k tomu, aby rostlo prostřednictvím chyb, je pozitivní a důležité. To, že mu sdělíte, že i záchvat vzteku může k něčemu být, je dobrá cesta. Poučit se z příčin emocí a sdělení, jak je příště lépe zvládnout, mu v životě pomůžou.

     

  • Jsi v bezpečí

     

    Autor: iStock

     

    Děti se mohou vztekat kvůli strachu. Mohou se dokonce obávat následků svého nevhodného jednání. Pokud jim sdělíte, že jsou v bezpečí, je pravděpodobnější, že se budou chovat lépe.

     

  • Vidím, že jsi mě poprvé neslyšel. A co když ti to řeknu, zašeptáš mi to zpátky?

    Autor: iStock

     

    Někdy je těžké, aby vás dítě slyšelo, když se vzteká. Tím, že dítě zopakuje vaše slova, bude pravděpodobnější verze, že se k němu vaše slova skutečně dostanou.

     

     

  • Na minutu se nadechneme

    Autor: iStock

     

    Dejte svému dítěti čas, který potřebuje k tomu, aby vnímalo své emoce. Dejte mu najevo, že si může dopřát čas na to, aby bylo aspoň na chvíli se svými emocemi.

     

     

    Co platí na děti, když se vztekají? Podívejte se na  VIDEO:

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku