Prázdniny si děti mají užít! Nestrašte je školou, nedávejte jim úkoly

Prázdniny si děti mají užít! Nestrašte je školou, nedávejte jim úkoly
Foto: shutterstock
Sdílej na facebooku
29. června  2019 
 06:00

Bojíte se, že během dvou měsíců vaše ratolesti zapomenou, co se za minulý rok naučily? Je potřeba s nimi probranou látku o prázdninách opakovat, nebo si mají dopřávat pouze odpočinek? Pravidlo číslo jedna zní: Potřebují volno, nechte je vydechnout. 

Stejně jako si dospělí užívají zaslouženou dovolenou po vykonané práci, tak i děti potřebují volno po celoročním snažení. Prázdniny by si tedy měly především užít a měly by si odpočinout od školy, učení a povinností.

Školu však zcela nevypusťte!

Nemělo by to ovšem znamenat, že hodí školu za hlavu. Pro snaživější děti je možným řešením psát si prázdninový deník, a to tím způsobem, že každý den prázdnin napíší jednu dvě nebo několik vět o tom, co ten který den dělaly, prožily či navštívily. Závěrem prázdnin je možné si celé vyprávění shrnout a zhodnotit v delším slohovém útvaru. Nenásilnou formou si takto děti cvičí sloh, pravopis, písmo a úpravu.

Zopakujte s nimi učivo předchozího ročníku!

Koncem prázdnin, asi tak týden nebo dva před zahájením školní docházky, by si měly děti zopakovat celkové učivo předcházejícího ročníku, a to především z matematiky, českého jazyka a cizích jazyků. K tomuto účelu existují různé publikace, doplňovačky i s klíčem, které snadno seženete v knihkupectvích. Je možné si také zopakovat učivo na internetu nebo ze sešitů z loňského školního roku.

Přistupujte k dětem individuálně!

Ovšem každé dítě je jiné a vyhovuje mu i jiný způsob přípravy. Některé na úkor odpočinku raději pracují o prázdninách průběžně, jiné volí formu přípravy koncem prázdnin a některé vůbec, což nepokládám za správné. Jelikož každý rodič své dítě zná, měl by volit tu formu, která nejvíce vyhovuje jeho dítěti.

Takže? Co by měl o prázdninách dodržovat každý školák?

  1. Psát či kreslit si deník.
  2. Lehce a přirozenou cestou si opakovat učivo předchozího ročníku.
  3. Číst si.

Sdílej na facebooku
Autor: red
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku