Modré, hnědé, zelené? Jakou barvu očí bude dítě nakonec mít?

Modré, hnědé, zelené? Jakou barvu očí bude dítě nakonec mít?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
9. července  2016 
 06:00

Máte radost, že vaše narozené miminko zdědilo manželovy modré oči? Neradujte se předčasně, modrá barva se během několika měsíců může změnit. Ostatně, první měsíce má většina bělošských dětí modré oči, jasněji začne být až po pár měsících. Proč a jak tyhle změny ovlivňují geny?

Jako rodiče vás určitě zajímá nejen to, kdy se vaše dítě posadí, začne se plazit a chodit, ale možná taky to, jakou barvu očí bude mít. Zůstanou mu stejně modré jako po narození? Nebo je bude mít hnědé? Proč se vlastně barva očí novorozenců mění?

 

Po narození má většina dětí, zejména ty se světlou pletí, i světlou barvu očí. Je to způsobeno malým množstvím melaninu. Melanin je druh pigmentu, který „může“ za barvu našich očí, pokožky i vlasů.

 

„Množství melaninu v duhovce, což je barevná část oka, určuje, jakou barvu oči budou v budoucnu mít,“ říká oční lékař Douglas Frederick z nemocnice v Palo Alto v Kalifornii. Kolik melaninu budeme mít, to za nás obstarají geny. DNA vašeho dítěte dostává tuhle informaci od matky i otce. To, zda budou oči dítěte modré, hnědé, zelené nebo šedé, ovlivňujete tedy vy jako rodiče.

Neuvěřitelné video: Co se děje s orgány v těle ženy, která je těhotná

Neuvěřitelné video: Co se děje s orgány v těle ženy, která je těhotná

Napadlo vás někdy, jak se vlastně dokáže tří až čtyřkilové miminko vměstnat do matčina břicha? Samozřejmě, část z toho jde na vrub toho, že se celé…celý článek

Přestože mají oba oči hnědé, může se jim narodit dítě s modrýma očima. To proto, že dokud je dítě v děloze, v očích se tvoří minimum melaninu. Po narození však světlo stimuluje produkci tohoto pigmentu, což je důvod, proč se barva může změnit z modré na hnědou.

 

Jak to, že nemá stejnou barvu očí??

 

...
...
Autor: Shutterstock
Zdá se to jako jednoduchá rovnice. Matka i otec mají hnědou barvu očí, takže dítě musí mít stejnou. Ne nutně. Existuje několik genů v těle, které přispívají k barvě očí. I když tedy máte s partnerem oba hnědé oči, můžete mít dítě s modrýma očima. To proto, že máte v genetické výbavě někoho, kdo měl oči modré. Dítě totiž nedědí barvu očí jen po rodičích, ale může si ji „vypůjčit“ třeba od prarodičů. Jakou barvu tedy ve finále bude dítě mít, to nikdo nemůže předpovědět. Ovšem pokud se vám narodilo miminko a už od narození má oči hnědé, pak má množství melaninu přidělené genetickým kódem, což znamená, že jeho barva očí se nezmění a navždy zůstane hnědá.

Otec úžasným způsobem nafotil léto, které jeho malé děti tráví na venkově. Kýč, který budete chtít taky

Otec úžasným způsobem nafotil léto, které jeho malé děti tráví na venkově. Kýč, který budete chtít taky

Možná je to kýč. Nebo spíš určitě je. Ale snímky, které nafotil před několika lety v létě fotograf Adrian C. Murray, jsou taky hodně působivé, plné…celý článek

Největší změnu barvy obvykle uvidíte v prvních šesti až devíti měsících. V průběhu několika týdnů či měsíců si můžete všimnout, že jsou oči vašeho dítěte tmavší. Tahle změna je ale postupná, takže ji ani nemusíte zaregistrovat. Jednou se pak dítě probudí a překvapí vás, že místo modrých očí se na vás kouká světle hnědýma očima. Do 12 měsíců má většina dětí trvalou barvu očí, někdy se může výjimečně barva změnit až do šesti let.

 

Chcete zjistit, jakou barvu očí budou mít vaše děti? Zkuste on line kalkulačku. Je v angličtině, ale používání je snadné. Nebo se podívejte na následující přehled z webu www.docshop.com

 

...
...
Autor: www.docshop.com

Sdílej na facebooku
Autor: aa

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku