Takhle jsou na tom děti single matek. Možná vás to překvapí

Takhle jsou na tom děti single matek. Možná vás to překvapí
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
15. září  2019 
 06:00

Už dávno naštěstí neplatí, že by single matky a jejich děti měly nějaký významný handicap. Nová studie, kterou provedli odborníci v University Medical Center v Amsterodamu, naopak prokázala, že děti těchto žen jsou na tom úplně stejně jako děti, které vychovávají dva rodiče. A dokonce i líp.

Nizozemská studie srovnávala blahobyt a vývoj dětí, které vyrůstaly v rodině jen s matkou, a dětí, které vyrůstaly v heterosexuální rodině. Výsledek? Výzkumníci nenašli žádné rozdíly ve vztahu rodič-dítě nebo v tom, jak se děti v těchto dvou typech vztahů s rodiči vyvíjely.

Dřívější předpoklad, že když vyrůstá dítě v rodině bez otce, není to pro něj dobré, byl založen podle Mathilde Breways zejména na tom, jaký vliv na vývoj dítěte měl rozvod rodičů. Tyto děti mohly zažívat stres z konfliktních situací, kterým byly vystaveny během hádek.

Děti, jejichž matky ale žádného partnera neměly a které vyrůstaly jen s matkami, nemají žádné významné handicapy. „Výzkum prokázal, že jakékoli negativní vlivy týkající se vývoje dítěte závisí spíše na problémovém vztahu mezi otcem a matkou, nikoli na tom, zda otec je přítomen, nebo není,“ tvrdí odbornice Breways.

Naopak – single matky jsou mnohem silnější, schopnější a vědí, co je pro dítě správné. Jejich děti jsou naprosto v pořádku, je postaráno o jejich blaho a vývoj jde tak, jak má. „Single matky mnohem lépe využívají sociální podpory. Právě sociální síť má pro vývoj dítěte zásadní vliv,“ uvádí studie. Většina single matek byla také finančně stabilní, matky absolvovaly vyšší vzdělání a v minulosti již partnerské vztahy prožily.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku