Plně vybudovaná imunita do prvních narozenin – nebezpečně častý omyl

Dětský imunitní systém si svou odolnost buduje roky
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
15. července  2015 
 12:10

Názor, že všechny proměny imunitního systému probíhají jen v kojeneckém období, se ukazuje jako překonaný. K zásadním změnám totiž dochází i v pozdějších vývojových etapách, zvláště v batolecím věku. Typické chování rodičů, kteří se důsledně zajímají o podporu rozvoje imunitního systému svého dítěte pouze v prvním roce života, proto může být nebezpečným omylem.

Právě v batolecím období by totiž měl být imunitní systém dítěte intenzívně podporován. Ideální řešení je přitom překvapivě jednoduché - vhodná a vyvážená strava se zachováním vysokého podílu mléčné složky, kterou v kojeneckém období krylo mateřské či kojenecké mléko. Protože kravské mléko je v tomto věku jako nápoj ne úplně vhodné pro každé dítě (na rozdíl od mléčných výrobků), jsou ideální volbou speciální batolecí mléka, obsahující kombinaci prebiotik GOS a FOS a LCP mastných kyselin.  Klinická studie,jejíž výsledky mají nyní odborníci k dispozici, prokázala, že právě tato kombinace prospěšných látek v batolecím mléce je z hlediska podpory imunitního systému u dětí tohoto věku velice výhodná. 

„Batole se odvážně vydává do světa, a to s sebou samozřejmě nese daleko vyšší expozici poškozujícím prvkům, především infekčním podnětům“, vysvětluje profesor Jan Krejsek z Fakultní nemocnice v Hradci Králové.  V tomto období zpravidla končí „hájené“ období, kdy děti většinu času tráví pouze se svými nejbližšími a v domácím prostředí.  To klade obrovské nároky na imunitní systém dítěte, který tak prochází velkou zkouškou. Navíc je imunitní systém zatěžován opakovaným očkováním. „Tyto okolnosti, spolu s tím, že se v batolecím věku obvykle vytrácí ochranný prvek spojený s kojením, vedou ke zvýšené náchylnosti batolat k infekcím s následnou aplikací antibiotik. Ty samotné, spolu s infekcí, mohou imunitní systém batolete dále oslabit. Obrazně se uzavírá bludný kruh infekcí a léčby antibiotiky, který může oslabení dále prohlubovat“, upřesňuje prof. Krejsek.

Neplodných párů je stále víc, přibývá mužů s potížemi

Neplodných párů je stále víc, přibývá mužů s potížemi

Problémy s přirozeným početím potomka má v současné době kolem čtyřiceti procent českých párů. Mnoha z nich může pomoct moderní medicína, jak vysvětluje…celý článek

Rodiče na tuto situaci často reagují podáváním potravinových doplňků, které ale při vhodně sestavené stravě nejsou potřebné. Proto je vhodné se ještě před ukončením výhradního kojení přesně informovat (ideálně u pediatra), jak dítěti jídelníček sestavovat tak, aby splňoval veškeré nutriční nároky rostoucího organismu a navíc aktivně podporoval rozvoj imunitního systému dítěte. Nutriční terapeutka Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí k tomu uvádí: „Mléčná složka by měla zůstat podstatnou a nenahraditelnou součástí každodenní stravy, a to i po zavedení příkrmů do dětského jídelníčku“. Klasické kravské mléko však dostatečně potřeby dětí nepokrývá (navíc se v tomto věku doporučuje na přípravu pokrmů, nikoliv k pití).

...
...
Autor: Shutterstock.com
Na trhu jsou ale k dispozici již upravená batolecí mléka, která nabízí oproti „klasickému“ kravskému řadu výhod. „Jsou přizpůsobena věku dítěte a jsou v něm všechny složky upraveny  tak, aby pro děti byly co nejvýhodnější co do množství i kvality. Některá z nich jsou navíc obohacená prebiotiky a nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou prospěšné pro rozvíjející se imunitní systém dítěte“, říká nutriční terapeutka.

Tato slova potvrzují i výsledky studie, která ukázala, že ve skupině dětí ve věku 1 – 3 roky, kterým bylo podáváno batolecí mléko s touto kombinací, byl o 26 % vyšší počet těch dětí, které neměly žádné infekční onemocnění (infekce horních cest dýchacích a gastrointestinální infekce) ve srovnání s dětmi, které konzumovaly standardní batolecí mléko. Podáváním batolecích mlék obohacených o směs prebiotických oligosacharidů GOS a FOS a LCP mastných kyselin tak mohou rodiče účinně podporovat imunitní systém svého dítě přirozenou a snadno aplikovatelnou formou.

Sdílej na facebooku
Autor: Výživa dětí

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku