Velký test piškotů: Které dát dětem a které jsou plné chemie?

Video se připravuje ...
Jak hodnotí neochucené a bezlepkové piškoty odbornice Karolína Hlavatá?
Foto: Adam Balažovič
Sdílej na facebooku
15. června  2016 
 06:00

Piškoty jsou oblíbenou součástí dětského jídelníčku a leckdy si je dají s chutí i dospělí. Na trhu jich je neuvěřitelné množství – od obyčejných po ochucené nebo cukrářské. A také se liší kvalitou. Některé obsahují jen vejce, mouku a cukr, jiné jsou doslova koktejlem přídatných látek. Jak se vyznat v nabídce a které piškoty dětem raději nedávat?

Piškoty jsou oblíbenou součástí dětského jídelníčku a často jimi nepohrdnou ani dospělí. V obchodech je v nabídce neuvěřitelné množství piškotů obyčejných, s příchutěmi nebo piškotů cukrářských. Jak se v nabídce orientovat?

rodina 1
rodina 1
Autor: red
"Ideální piškot je složen pouze z mouky, vajec, cukru a malinkého množství soli," říká Karolína Hlavatá, dietoložka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. Velice dobře dopadly v hodnocení piškoty Opavia, AH Basic a Marila. Jejich složení je podle odbornice v pořádku a přibližně totožné. "Nenechte se ve složení zmást slovem melanž, jedná se o směs – v tomto případě směs vajec a cukru. Nicméně u piškotů firmy Opavia přece jen něco nesedí," upozorňuje Hlavatá. "Jde o celkové množství tuku a obsah nasycených mastných kyselin. Ty nám zde tvoří přes polovinu celkového množství tuku. U ostatních piškotů je to ale pouze třetina, což odpovídá tomu, že i vejce obsahují přibližně jednu třetinu nasycených mastných kyselin. Otázka pro výrobce zní: Kde se tam ty kyseliny vzaly, když ve složení žádný tuk s těmito kyselinami není uveden?"

Test šunky: Kterou dětem raději nekupovat a co všechno v ní vadí?

Test šunky: Kterou dětem raději nekupovat a co všechno v ní vadí?

Šunka je oblíbenou součástí dětského jídelníčku. Dobře se tráví, není tak tučná a dětem většinou chutná. Při pohledu na pult s uzeninami nebo do mrazicího…celý článek

Bezlepkové piškoty

rodina 2
rodina 2
Autor: red
Bezlepkové piškoty na trhu jsou podle dietoložky v pořádku. U těchto piškotů se kromě tradičního složení setkáte ještě se zahušťovadly, jako je například guarová guma. "To je ovšem v pořádku, protože bezlepková mouka se chová jinak než pšeničná," říká Hlavatá.

Koktejl přídatných látek

Tesco Sponge Biscuits. Energetická hodnota 1607 kJ / 100 g, tuky 4,4 g, sacharidy (z toho cukry) 74,4 g (44,9 g), sůl 0,4 g. Obsahují celou řadu přídatných látek a vyšší množství soli.
Tesco Sponge Biscuits. Energetická hodnota 1607 kJ / 100 g, tuky 4,4 g, sacharidy (z toho cukry) 74,4 g (44,9 g), sůl 0,4 g. Obsahují celou řadu přídatných látek a vyšší množství soli.
Autor: red
Poslední zástupce ze skupiny neochucených piškotů hodnotí Karolína Hlavatá jako "koktejl přídatných látek". "Na první pohled vypadají stejně, jako klasické piškoty. Co se týče složení, blíží se spíše sušenkám," říká dietoložka a kvůli množství přídatných látek posílá tento výrobek na poslední místo v hodnocení neochucených piškotů.

Ochucené piškoty

rodina 3
rodina 3
Autor: red
Poměrně velkou skupinou jsou ochucené piškoty. Na rozdíl od těch neochucených obsahují navíc například kukuřičnou mouku nebo extrakty z ovoce. "Nicméně ten obsah dosahuje v průměru jednoho procenta, což je velmi málo, a rozhodně je nelze chápat jako zdroj ovoce," říká Hlavatá. U některých výrobků není použito ani minimální množství čerstvého ovoce, ale pouze aroma.

Čočky, medvídci, karamely? Které škodí nejméně a kterým se vyhnout?

Čočky, medvídci, karamely? Které škodí nejméně a kterým se vyhnout?

Možná patříte k rodičům, kteří zvládli svým dětem vysvětlit, že bonbony nejsou zdravé, a vaši potomci je od vás nevyžadují. My ostatní se snažíme volit…celý článek

Cukrářské piškoty

rodina 4
rodina 4
Autor: red
Oblíbené jsou také piškoty cukrářské. Zde si vedl nejlépe výrobek firmy Manner. "Jediné, co bych mu vytkla, je, že místo cukru je použit glukózo-fruktózový sirup," říká odbornice. Nejde o žádnou zdravou přírodní alternativu, jak by se podle názvu mohlo někomu zdát. Naopak působí v těle nezdravě, zvyšuje obsah krevních tuků, a tím vede k obezitě. Nejhorší složení mají piškoty Pafino, které obsahují fosforečnany, a ty bychom dětem dopřávat neměli. Naopak se jako rodiče nemáme bát emulgátorů. "Jsou to látky, které usnadňují výrobci práci, ze zdravotního hlediska jsou ale bezpečné," říká Hlavatá.

Video se připravuje ...
Karolína Hlavatá hodnotí cukrářské a ochucené piškoty • VIDEO: 

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

 

Sdílej na facebooku
Autor: is
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku