Piškoty jsou oblíbenou součástí dětského jídelníčku a často jimi nepohrdnou ani dospělí. V obchodech je v nabídce neuvěřitelné množství piškotů obyčejných, s příchutěmi nebo piškotů cukrářských. Jak se v nabídce orientovat?
rodina 1
Autor: red
"Ideální piškot je složen pouze z mouky, vajec, cukru a malinkého množství soli," říká Karolína Hlavatá, dietoložka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. Velice dobře dopadly v hodnocení piškoty Opavia, AH Basic a Marila. Jejich složení je podle odbornice v pořádku a přibližně totožné. "Nenechte se ve složení zmást slovem melanž, jedná se o směs – v tomto případě směs vajec a cukru. Nicméně u piškotů firmy Opavia přece jen něco nesedí," upozorňuje Hlavatá. "Jde o celkové množství tuku a obsah nasycených mastných kyselin. Ty nám zde tvoří přes polovinu celkového množství tuku. U ostatních piškotů je to ale pouze třetina, což odpovídá tomu, že i vejce obsahují přibližně jednu třetinu nasycených mastných kyselin. Otázka pro výrobce zní: Kde se tam ty kyseliny vzaly, když ve složení žádný tuk s těmito kyselinami není uveden?"
Bezlepkové piškoty
rodina 2
Autor: red
Bezlepkové piškoty na trhu jsou podle dietoložky v pořádku. U těchto piškotů se kromě tradičního složení setkáte ještě se zahušťovadly, jako je například guarová guma. "To je ovšem v pořádku, protože bezlepková mouka se chová jinak než pšeničná," říká Hlavatá.
Koktejl přídatných látek
Tesco Sponge Biscuits. Energetická hodnota 1607 kJ / 100 g, tuky 4,4 g, sacharidy (z toho cukry) 74,4 g (44,9 g), sůl 0,4 g. Obsahují celou řadu přídatných látek a vyšší množství soli.
Autor: red
Poslední zástupce ze skupiny neochucených piškotů hodnotí Karolína Hlavatá jako "koktejl přídatných látek". "Na první pohled vypadají stejně, jako klasické piškoty. Co se týče složení, blíží se spíše sušenkám," říká dietoložka a kvůli množství přídatných látek posílá tento výrobek na poslední místo v hodnocení neochucených piškotů.
Ochucené piškoty
rodina 3
Autor: red
Poměrně velkou skupinou jsou ochucené piškoty. Na rozdíl od těch neochucených obsahují navíc například kukuřičnou mouku nebo extrakty z ovoce. "Nicméně ten obsah dosahuje v průměru jednoho procenta, což je velmi málo, a rozhodně je nelze chápat jako zdroj ovoce," říká Hlavatá. U některých výrobků není použito ani minimální množství čerstvého ovoce, ale pouze aroma.
Cukrářské piškoty
rodina 4
Autor: red
Oblíbené jsou také piškoty cukrářské. Zde si vedl nejlépe výrobek firmy Manner. "Jediné, co bych mu vytkla, je, že místo cukru je použit glukózo-fruktózový sirup," říká odbornice. Nejde o žádnou zdravou přírodní alternativu, jak by se podle názvu mohlo někomu zdát. Naopak působí v těle nezdravě, zvyšuje obsah krevních tuků, a tím vede k obezitě. Nejhorší složení mají piškoty Pafino, které obsahují fosforečnany, a ty bychom dětem dopřávat neměli. Naopak se jako rodiče nemáme bát emulgátorů. "Jsou to látky, které usnadňují výrobci práci, ze zdravotního hlediska jsou ale bezpečné," říká Hlavatá.
Karolína Hlavatá hodnotí cukrářské a ochucené piškoty • VIDEO: Adam balažovič
Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.