Kolik cukru děti skutečně mohou sníst? Maximem je 10 kostek cukru denně

Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
3. října  2016 
 06:00

Samotný cukr byste dětem asi nedali, ale máte představu, kolik se ho skrývá v jídlech a pití, které jim běžně kupujete? Nás to překvapilo, protože například do jedné lahve limonády se jich vejde přes dvacet. 

Na úvod trochu matematiky. Není složitá. Školáci by měli denně sníst množství cukru, které odpovídá maximálně 6 až 10 kostkám cukru. To zní docela benevolentně, ale jakmile do toho započítáte veškerý cukr, včetně toho skrytého anebo toho v ovoci, uvidíte, že to ve skutečnosti není moc a že je na místě s ním šetřit. 

2675003:gallery:true:true

Jedna kostka představuje 4,2 gramů cukru, v půl litru coly je jejich dvanáct stejně jako třeba v půl litru džusu. Schválně se podívejte, kolik cukru je třeba v sušenkách, které dítěti dáváte? V jednom balení je 60 gramů cukru? Pak stačí vydělit číslem 4,2 a zjistíte, že to odpovídá 14 kostkám cukru a že to je dvojnásobek množství, které by dítě mělo přijmout za celý den. 

Dětské svačinky úplně pohořely! 16 z 20 výrobků byste dětem dávat neměli

Dětské svačinky úplně pohořely! 16 z 20 výrobků byste dětem dávat neměli

Klasickou sušenku byste dětem nekoupili, ale malou tyčinku, často s mlékem, určenou speciálně pro děti ano? Protože určitě musí být mnohem vhodnější?…celý článek

Jak vyčíslila lékařka Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu, sacharidy mají tvořit 50 až 60 procent celkové energetické spotřeby za den. To znamená zhruba 300 až 400 gramů sacharidů, ale včetně těch složiých napříkld ze zeleniny, čisté cukry mají tvořit jen deset procent z nich, což právě odpovídá 6 až 10 kostkám cukru denně s ohledem na váhu dítěte. 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy