Tohle dětem nedávejte! Které potraviny překvapivě obsahují příliš soli?

Video se připravuje ...
Sdílej na facebooku
23. listopadu  2016 
 06:00

Češi solí oproti doporučení Světové zdravotnické organizace až trojnásobně více. A to se týká jak dětí, tak i dospělých. Možná si řeknete, že se vás to netýká, protože svým dětem nic slaného nedáváte. Problém je, že nadměrné množství soli se vyskytuje i v potravinách, kde by to člověk opravdu nečekal. Kde všude se může skrývat zbytečně velké množství soli? Na jaké výrobky si dát pozor?

Pokud rodiče koupí dítěti slané křupky nebo instantní polévku, tuší, že pro tento den asi doporučenou denní dávku soli poněkud „přešvihnou“. Výjimečně to snad nevadí, řeknou si mnozí. Jenže – ono se poměrně velké množství soli vyskytuje i ve výrobcích, kde by to člověk na první pohled nečekal. Za celý den se tak nashromáždí nadbytek soli i při konzumaci takových relativně zdravých potravin, jako je třeba chléb se sýrem.

Galerie: Příliš slané potraviny, které také dáváme dětem

Proč vlastně nadbytek soli škodí? „Zbytečně velké množství zatěžuje ledviny, může napomáhat odvápnění kostí, protože se nadbytek z těla vylučuje společně s vápníkem a sůl také zvyšuje chuť k jídlu,“ vysvětluje výživová specialistka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá. „Když sníte něco hodně slaného, následuje chuť na sladké, ideálně na sladký nápoj, a jak všichni víme, sladké nápoje stojí v pozadí dětské obezity,“ dodává.

Psycholožka varuje: Děti mají příliš mnoho hraček. To je hodně stresuje

Psycholožka varuje: Děti mají příliš mnoho hraček. To je hodně stresuje

Vánoce se blíží, dětské představy o množství nových hraček. které by mohly dostat, se stupňují. Chcete potomkům udělat radost a zároveň vás pohled…celý článek

Dětem do jednoho roku by se potraviny neměly dosolovat vůbec. U dětí by celkový denní příjem neměl přesáhnout 3 gramy. Jak si ale ukážeme, některé potraviny obsahují tolik soli, že stačí jedna běžná dávka, jedno jídlo a denní příděl soli je v podstatě vyčerpán.

Kde se skrývá sůl?

„Dávejte si pozor například na pečivo,“ dává příklad Karolína Hlavatá a dokazuje to na toastovém chlebu. U baleného pečiva vždy sledujte, jaké množství výrobek obsahuje. Tento toastový chléb například 1,5 gramů soli na 100 g výrobku. Pokud tedy dítě sní dva až tři krajíčky tohoto chleba, má vyčerpánu polovinu doporučené denní dávky soli.

V případě některých snídaňových cereálií by asi rodiče očekávali spíše nadměrné množství cukru. Ano, cukru je ve výrobku opravdu hojně, ale to není zdaleka jediný problém. Obsahuje totiž i poměrně velké množství soli. „Pokud si dítě nasype plnou misku a sní tak sto gramů cereálií, má v sobě najednou ¾ gramu soli,“ říká Hlavatá. Tedy necelou třetinu denní dávky a to je většina z nich teprve u snídaně. Podobný problém může nastat i u müsli tyčinek. „Nic proti nim, jde v podstatě o dobrý výrobek, jen je potřeba sledovat údaje na obalech a počítat s tím, že se i tady může vyskytnout sůl,“ vysvětluje specialistka. Některé mají například ve 100 gramech až půl gramu soli. Podobně na tom jsou i některé sušenky nebo oplatky.

Test cereálií: Většina z nich se pro děti vůbec nehodí, obsahují moc cukrů i tuků

Test cereálií: Většina z nich se pro děti vůbec nehodí, obsahují moc cukrů i tuků

Nechali byste děti, aby si k snídani jen tak mezi řečí daly skoro tři nebo taky pět šest kostek cukru? Asi těžko. Ale pokud si po ránu dopřávají oblíbené…celý článek

Zvláštní kapitolu tvoří sýry, a to nejen ty tavené. I některé tvrdé jsou totiž poměrně slané. Tento má například 1 gram soli na 100 gramů. Takže tři toastové chleby, tři plátky sýra a jedna sušenka znamená žádnou další sůl pro tento den.

Zelené olivy asi nepatří do základního dětského jídelníčku, řada z nich si je ale zamiluje pro jejich pikantní chuť a rodiče se radují, že dítěti chutná zelenina. Podle Karolíny Hlavaté jde o „solného favorita“ a pro dítě představuje velkou zátěž pro organismus.

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

9 věcí, které se syn naučil ve školce, a nás to nepříjemně překvapilo

9 věcí, které se syn naučil ve školce, a nás to nepříjemně překvapilo

Několik let jsme usilovali o to, aby se syn dostal do státní školky. Povedlo se to, až když mu bylo více než pět let. A teď celkem často myslíme na…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Irena Sládečková

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku