Máte tlusté dítě? Možná doma moc uklízíte! Takhle to souvisí

Máte tlusté dítě? Možná doma moc uklízíte! Takhle to souvisí
Milujete úklid? Pozor na to, nic se nemá přehánět
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
18. září  2018 
 06:00

Upřímně řečeno, hodláme si v redakci nadále myslet, že hlavní příčinou dětské obezity je přemíra Coly a chipsů na straně jedné a nedostatek pohybu na té druhé. Nicméně výzkum, který dává kila navíc do souvislosti s nadměrným používáním čisticích prostředků v domácnosti, nás zaujal. Stojí za ním totiž renomovaní autoři. 

Rodiče, kteří doma příliš často uklízejí za pomoci moderní chemie, ničí svým dětem střevní mikroflóru. O té se ještě před pár lety mnoho nevědělo, ale teď už je jasné, že hraje velkou roli jak pokud jde o imunitu, tak co se týká naší váhy. 

S odhalením vztahu mezi přehnaným cíděným a dětskou obezitou přišla kanadská studie zveřejněná v časopise CMAJ (Canadian Medical Association Journal). Autoři analyzovali složení střevní flóry u skoro osmi set dětí ve věku od tří měsíců do tří let, přičemž zároveň sledovali expozici dezinfekčním prostředkům, detergentům a ekologickým výrobkům používaným v domácnosti.

Výsledky byly celkem jednoznačné: V rodinách, kde se používaly dezinfekční prostředky označené jako antibakteriální, měly děti  ve střevní mikroflóře až o polovinu méně prospěšných bakteriích a naopak až dvojnásobek těch, které jsou v těle spíše nežádoucí. Nejrizikovější v tomto ohledu byly univerzální čisticí prostředky, riziko se naopak neprokázalo u těch definovaných díky složení jako ekologické. Se změnami mikroflóry ruku v ruce přicházel vzestup tělesné hmotnosti. 

Kanadští vědci doufají, že se jejich studie stane východiskem pro další práce na podobné téma. 

Jak vlastně mohou rodiče poznat, zda je jejich potomek ještě v normě, či nikoliv? Měli by se podívat na percentilové grafy, které jsou ke stažení například na stránkách Státního zdravotního ústavu. Některé porovnávají jen věk a váhu, jiné pracují s BMI. To je body mass index dítěte: váha v kilogramech dělená výškou v metrech na druhou. Pozor, pro děti nelze použít vyhodnocení určené pro dospělé. 

Nadváhou nebo obezitou v Česku trpí přibližně třináct procent dětí. I když vzestup obezity není tak strmý jako v jiných státech, trend je nepochybný. Díky rozsáhlým celostátním antropologickým výzkumům, které probíhaly v České republice každých deset let od roku 1951 do roku 2001, víme, že například mezi sedmiletými dětmi bylo v roce 1951 pouze 1,7 procenta dívek a chlapců obézních, v roce 1991 trpělo obezitou 4,1 procenta chlapců a 3,5 procenta dívek a v roce 2001 to již bylo 8,3 procenta chlapců a 6,9 procenta dívek. Již mezi dvou až pětiletými dětmi je dnes přibližně pět procent chlapců i dívek obézních.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku