Nenuťte děti, aby jedly zeleninu! Proč k ní mají takový odpor? Budete se divit
Myslím, že spousta matek mi dá za pravdu, že přinutit dítě, aby jedlo „zdravou a prospěšnou“ zeleninu, je někdy téměř nemožné. Čím víc děti totiž nutíme, tím víc ji nenávidí. Proč k ní mají takový odpor? Podle mnoha studií za to může evoluce a zakořeněný pocit ohrožení z nebezpečných druhů rostlin! Nutit tedy děti konzumovat zeleninu nemá smysl.
Proč mají děti takový odpor k zelenině? Jak říká Russell Keast, profesor na australské Deakinově univerzitě, averze vůči zelenině souvisí s evolučními důvody. Odborníci prováděli testy na dětech od 18 měsíců do 8 let a zjistili, že byly neochotné jíst cokoli zeleného.
Podle názoru vědců za to děti nemohou, protože nevědomky využívají základní instinkt předků – dělat vše pro přežití. Podvědomě se tedy brání konzumaci potravin, které by mohly být jedovaté, a tedy potenciálně škodlivé. Pro přežití lidské rasy byla rozhodující chuť, a to zejména hořkost a kyselost. Ano, příroda to zařídila chytře.
Nejvíce děti bojkotovaly takové rostlinné potraviny, jako jsou růžičková kapusta či brokolice – ty vyvolaly automaticky ochranné reakce, které jsou podle vědců zakořeněné v naší DNA. Vyzkoušet si to ostatně můžete sami. Jděte ven do přírody a dejte si do úst něco zeleného. Bude vám to připadat hořké a trpké. To z toho důvodu, že v sobě máme podvědomě nastavené, že by to mohlo být jedovaté.
Pokud jde o odmítání zeleniny s hořkou příchutí, citlivost vůči ní je vyšší právě v dětském věku. Nutit tedy násilím děti, aby konzumovaly zeleninu, je hloupost a k ničemu to nevede. „Existuje spousta variací, jak lidé reagují na tyto potraviny. Někdo má velkou averzi k brokolici, protože má vyvinutější receptory hořké chuti. Jiní lidé tyto receptory nemají tak vyvinuté, takže brokolice jim připadá chutná a sladká,“ říká profesor Keast.
Ovšem existuje ještě jeden evoluční důvod, proč děti obvykle nevyhledávají zeleninu (a někteří dospělí také ne). „Rostlin bylo obecně v přírodě dost, takže jsme neměli motivaci je hledat,“ tvrdí odborník. Pokud se ptáte, jak je tedy možné, že nám najednou v dospělosti brokolice chutná, odpověď zní: Nezměnily se naše chuťové buňky, jen jsme se naučili ji jíst.
Když nám zelenina poskytne důležité živiny, které mají pozitivní vliv na naše tělo, vnitřní systém si to zapamatuje a příště si už dopřejeme příslušný druh dobrovolně a rádi. A jakou radu má pro rodiče malých dětí Russell Keast? Zkuste dětem nabízet takové druhy zeleniny, které jim nepřipomínají rostliny. Vyhněte se tedy hlavně čerstvé listové zelenině!
Proč některé děti nejedí některé druhy potravin? Podívejte se na VIDEO, v němž vám vysvětlí pětiletý kluk, proč nejí maso: