Pracující matky mívají úspěšné dcery a syny, kteří se nebojí domácích prací

Pracující matky mívají úspěšné dcery a syny, kteří se nebojí domácích prací
Práce i péče o batole se dají skloubit snadněji, než si myslíte
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
24. srpna  2016 
 06:00

Máte děti a vyčítáte si, že kromě toho chodíte do práce, a tak se jim nemůžete věnovat tolik jako ženy, které zůstaly dlouhé roky doma? Podobné obavy jsou možná zbytečné, dětem to nijak neubližuje. I když samozřejmě záleží na tom, co která rodina upřednostňuje. 

Výzkum, s jehož výsledkem letos přišli odborníci z Harvard Business School, má zajímavé výsledky. Dcery pracujících matek mají podle něj mnohem větší šanci získat dobrou práci a vydělat více peněz než dcery žen, které jsou doma.

Vědci také zjistili statisticky významný vliv na syny pracujících žen, kteří jsou naopak ochotni a schopni trávit více času péčí o rodinu a nevyhýbají se ani domácím pracím, které naopak nevoní synům žen v domácnosti.

Pravdě do očí: Jaké to skutečně je pracovat z domova s malými dětmi

Pravdě do očí: Jaké to skutečně je pracovat z domova s malými dětmi

Zdá se, že moje měsíční dcera bude odolná vůči chaosu. Zatímco její čtyřletý bratr si zpívá spolu s dětským CD "Já do lesa nepojedu..." a další…celý článek

Pokud chcete dceru, udržujte se ve stresu.
Pokud chcete dceru, udržujte se ve stresu.
Autor: profimedia.cz
Vědci analyzovali data ze dvou desítek zemí. "Ještě překvapivější je," říká Kathleen Mcginn, profesorka z Harvard Business School a vedoucí studie, "že dcery pracujících matek často získávají vyšší funkce." Podle ní čekali, že budou úspěšné v práci, ale tohle už ne. "Zaměstnané matky vytvářejí prostředí, ve kterém jejich děti získávají nezkreslený pohled na to, co je vhodné pro dívky a co pro kluky," dodala. Jinými slovy – vědci tvrdí, že když matky pracují, pomáhají svým dětem pochopit, co je pro ně opravdu důležité. 

9 tajemství sebevědomých a úspěšných dětí: Co musí dělat rodiče?

9 tajemství sebevědomých a úspěšných dětí: Co musí dělat rodiče?

Chcete, aby váš potomek byl zdravě sebejistý, šťastný a úspěšný? Zde jsou nejúčinnější způsoby, jak mu v tom pomoci. Přečtěte si, jak má vypadat výchova…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku