9 tajemství sebevědomých a úspěšných dětí: Co musí dělat rodiče?

  • 9 tajemství sebevědomých a úspěšných dětí: Co musí dělat rodiče?
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    27. října  2017 
     06:00

    Chcete, aby váš potomek byl zdravě sebejistý, šťastný a úspěšný? Zde jsou nejúčinnější způsoby, jak mu v tom pomoci. Přečtěte si, jak má vypadat výchova dítěte, které se dokáže prosadit, aniž by však šlo takzvaně přes mrtvoly. 

  • Chvalte, ale nepřechvalte

    Autor: Shutterstock

    I malé děti potřebují povzbuzení, ať už se učí lézt, házet míčem, kopat, skákat nebo dělat kotrmelec či nakreslit obrázek. Pokud to ale budete přehánět s chválou, může mít dítě pocit, že přeháníte ("to je ta nejlepší a nejkrásnější věž z kostek, jakou jsem kdy viděla!"), a brzy začne vaše komplimenty ignorovat. Nechvalte dítě, když udělá něco, co má udělat, například když si čistí zuby nebo vyhodí špinavé ponožky do koše – slovo děkuji je v tomto případě dostačující. Zkuste nabídnout i konkrétní zpětnou vazbu. Místo toho, abyste řekli, že ten obrázek je nádherný, poukažte třeba na krásné využití fialové barvy.

  • Nesnažte se dítě stále hlídat

    Autor: Shutterstock

    Je přirozené, že nechcete, aby se vaše batole zranilo, ovšem když ho pořád budete nabádat, aby nedělalo to a ono, nelezlo tam či onam, odradíte ho od všeho, a dítě se tak nikdy nenaučí chybovat. Samozřejmě zasáhněte, pokud byste měli pocit, že už hrozí úraz, ale jinak jim cestičku neumetávejte. Děti se musí naučit, že i nezdar je v pořádku a že je normální cítit smutek, úzkost nebo vztek. Nekritizujte je a neopravujte po nich postavenou věž z kostek, když se vám bude zdát křivá.

  • Dejte jim šanci se rozhodnout

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když dostane dítě šanci, aby se svobodně rozhodlo, už v útlém věku, bude mít později větší důvěru ve vlastní úsudek. Někdy je dobré, aby si samo vybralo ze tří možností. Neptejte se tedy tříleté dcery, co chce k obědu, ale nabídněte jí těstoviny s kuřecím masem, rizoto nebo palačinky. Klidně jí řekněte, kterou volbu považujete za lepší vy sami, ale nechte ji, ať vyjádří svůj názor.

  • Povzbuzujte děti k optimismu

    Autor: Shutterstock

    Má-li vaše dítě tendenci cítit zklamání, když v něčem neuspěje, místo ukvapeného ujištění, aby se dívalo na věc z lepší stránky, povzbuzujte ho v tom, aby hledalo konkrétní způsoby, jak zlepšit situaci. Lepší je říct: "Vidím, že jsi zklamaný, pojďme tedy vymyslet plán, jak zvýšíme šance, že budeš příště lepší."

  • Podporujte jejich koníčky

    Autor: Shutterstock

    Je dobré, když má dítě velkou škálu různých aktivit, ovšem ještě lepší je, když si najde něco, co opravdu miluje. Děti, které mají nějakou vášeň – ať už jde o sbírání dinosaurů, vaření nebo fotbal – mají vyšší pravděpodobnost, že budou později úspěšní i v jiných oblastech života. Navíc atraktivní záliba může být pro děti užitečná zvláště ve škole – lépe pak zapadnou.

  • Učte děti, aby řešily problémy

    Autor: Shutterstock

    Děti jsou přesvědčené, že když něco chtějí, tak to taky dostanou. Výzkum, který provedla psycholožka Myrna Shure, autorka knihy Raising a Thinking Child, ukázal, že i malé děti můžete učit, aby řešily problémy samy, bez vaší účasti. Klíčem k úspěchu je prý umění „kousnout se do jazyka“. Pokud k vám dítě přijde a stěžuje si, že mu na pískovišti vzal nějaký chlapeček kamion, zeptejte se ho, jak by se podle něj dala situace vyřešit.

  • Učte je pomáhat druhým

    Autor: Shutterstock

    Když se děti naučí pomáhat ostatním, ať už jde o roznášení skleniček ve školce nebo pomoc v kuchyni při pečení, budou se cítit jistější. Je to dobré i kvůli tomu, že děti pak mají větší odpovědnost za domácí práce. Posílí to i jejich sebedůvěru. Navíc když jim řeknete "tvou pomoc bych opravdu ocenil", budou na větvi, že je o něco takového žádáte. Na vlastní oči taky uvidí, že spousta úkolů vyžaduje úsilí pro svou realizaci, což se jim bude hodit v budoucnu.

  • Dopřejte jim kontakt s dospělými

    Dítě s dědečkem
    Dítě s dědečkem
    Autor: Shutterstock

    Je jasné, že děti potřebují vrstevníky, ovšem je také důležité, aby kolem sebe měly dospělé. Trávení času se staršími lidmi rozšiřuje dětský svět a nutí dítě k tomu, aby hovořilo i s někým jiným než s mámou a tátou, a umožňuje mu, aby přemýšlelo jinak. Výzkumy taky ukazují, že blízký vztah s konkrétními dospělými – například s učitelem, chůvou nebo sousedkou – dělá děti odolnějšími.

  • Sny o budoucnosti

    Autor: Shutterstock

    Když si děti dokážou představit sebe sama v budoucnu při plnění něčeho důležitého nebo při plnění nějakých úkolů, budou mnohem sebevědomější. Povídejte si s dětmi o tom, jak jste vy a váš partner budovali svou vlastní kariéru, co jste pro to museli udělat a podobně. I když se chce dítě stát astronautem nebo zpěvákem a později si to rozmyslí, je důležité si o jeho snech povídat a nezašlapat je do země.

    Zajímá vás výchova dítěte? Tady si přečtete více

    5 chyb, které nechte dělat svoje dospívající děti. Pomůže jim to!

    5 chyb, které nechte dělat svoje dospívající děti. Pomůže jim to!

    Rodiče většinou chtějí pro své děti to nejlepší. Logicky – takže se jim snaží v životě všelijak pomáhat. Bohužel pokud to přeženou, paradoxně svým…celý článek

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku