Ideální rozestup mezi těhotenstvími? 18 až 23 měsíců! Proč?

  • Ideální rozestup mezi těhotenstvími? 18 až 23 měsíců! Proč?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    12. března  2017 
     06:00

    Náš článek neřeší otázku, zda je lepší mít děti brzy po sobě, aby si spolu mohly hrát, nebo počkat, až bude první dítě ve škole, abyste zase měla dostatek času a energie na miminko. Zaměřily jsme se na to, co je podle studií nejlepší pro váš organismus a jakými metodami můžete porodní rozestup mezi dětmi ovlivnit.

     

  • 18 až 23 měsíců jako ideál

    Není to tak dávno, kdy jsme si pořizovaly děti, aniž bychom zvažovaly, jaký časový interval by mezi nimi měl být. Je lepší mít děti brzy po sobě? Funguje přirozená antikoncepce? Přečtěte si o tom, co funguje a na co se raději nespoléhat.

    I když nejde o nový koncept, lidé teď daleko častěji přemýšlejí a plánují správné načasování, kdy má žena otěhotnět. Nedávná studie publikovaná v časopise New England Journal of Medicine uvádí, že jak pro maminku, tak pro dítě je nejlepší rozestup 18 – 23 měsíců od narození prvního až po následné početí dalšího dítěte. Tato konkrétní studie ukázala, že když byly děti počaté v době před 18. měsícem nebo až po 23. měsíci, znamenalo to nárůst předčasných porodů, nízkou porodní hmotnost a malou velikost dětí. Tyto problémy nejspíš souvisejí s výživou, jak bylo také prokázáno v jiných studiích.

  • Co když to nevyjde?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ideální období známe, není tedy skvělé plánovat právě v něm? Jenže buďme realističtí. Naše těla nefungují jako hodiny, ke kterým je někdy přirovnáváme. Pokud by to tak bylo, pak bychom nemusely řešit problémy s primární a sekundární neplodností. Nebylo by žádné nežádoucí početí. Jenže dokonalý svět neexistuje.

    Tím nechceme říct, že nad početím nemáme žádnou kontrolu, ale jen to, že ho ne vždy můžeme předvídat nebo mu zabránit. Antikoncepce není exaktní věda. A žádná metoda antikoncepce není stoprocentně účinná. Přesto nás nutí věřit, že posílat čerstvé matky domů s balíčkem antikoncepce je kvůli správnému rozestupu mezi dětmi to nejlepší...

     

  • Spoléhat se na kojení?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na rozdíl od všeobecného přesvědčení je kojení přirozenou formou toho, jak zajistit rozestup mezi dětmi. Tato skutečnost byla prokázána v mnoha studiích. Nicméně je to podmíněno konkrétním způsobem: kojit je nutné ve dne i v noci. Pokud je váš režim jiný, mají pilulky své místo, i když kojíte, ale protože většina antikoncepce obsahuje hormony, nemůže se užívat dříve než 6 týdnů po porodu. Většina studií také říká, že byste brzy po porodu rovněž neměla mít menstruaci. Ale ani návrat menstruace hned po porodu nemusí nutně znamenat také obnovu plodnosti.

  • Lidé nejčastěji volí dva až tři roky

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud bychom mohly upřednostnit nějaký čas, mnoho lidí by mezi dětmi volilo 2 až 3 roky. Každý má pro to jiný důvod a někteří dokonce preferují načasování, které jde přímo proti lékařským doporučením. Metoda plánovaného rozestupu mezi dětmi není pro každého, jen chceme říct, že za normálních okolností vám tělo samo řekne, kdy je na další dítě připravené. Prostě se řiďte tím, co je nejlepší právě pro vás.

    Výtvarnice vtipně nakreslila 16 situací, které rodiče mimin a batolat znají až moc dobře

    Výtvarnice vtipně nakreslila 16 situací, které rodiče mimin a batolat znají až moc dobře

    Tohle nás hodně pobavilo. Holandská výtvarnice moc vtipně zachytila, jak se někdy cítí všichni rodiče světa, kteří se starají o nejmenší děti. Moc…celý článek

    Jak vypadala Kate coby malá a jak rostou její děti George a Charlotte?

    Jak vypadala Kate coby malá a jak rostou její děti George a Charlotte?

    Tyhle záběry zatím skoro nikdo neviděl. Fotky pocházejí ze čtvrt století starého svatebního videa a zachycují budoucí vévodkyni Kate se sourozenci…celý článek

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku