Pravdě do očí: Jaké to skutečně je pracovat z domova s malými dětmi

Pravdě do očí: Jaké to skutečně je pracovat z domova s malými dětmi
Znáte z časopisů usměvavé matky, které pracují, zatímco si jejich dítě neškodně hraje? I to je zřejmě možné
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
6. listopadu  2015 
 10:00

Zdá se, že moje měsíční dcera bude odolná vůči chaosu. Zatímco její čtyřletý bratr si zpívá spolu s dětským CD "Já do lesa nepojedu..." a další sourozenci o něčem vášnivě debatují s otcem, ona mi spí na klíně. A já díky tomu můžu psát své články. I takhle někdy vypadá moje home office. 

„Je to fajn,“ odpovídám většinou stručně lidem, kteří se mě ptají, jaké to je pracovat, když mám doma kojence a předškoláka (naše vesnická školka má stále beznadějně plno). Protože jsem pracovat chtěla a moje práce mě baví. Ale u onoho „fajn“ dost záleží na úhlu pohledu.

Je skvělé, že pomalu, ale přece jen přibývá možností, jak mohou matky nebo otcové pracovat, i když mají malé děti. Ideálně tedy z domova, v čase, který se hodí jim, třeba i na částečný úvazek. Ale nadšence rovnou varuju: praxe je někdy dost drsná a člověk musí vykazovat poměrně vysokou dávku odolnosti.

Zase holka! To je škoda, kdy zkusíte chlapečka? Tyhle otázky si odpusťte!

Zase holka! To je škoda, kdy zkusíte chlapečka? Tyhle otázky si odpusťte!

Jela jsem před několika dny vlakem s nejmenšími dětmi – se skoro šestiletým synem a rok a půl starou dcerou v kočárku. Průvodčí hned mě a nepřítomného…celý článek

Abyste práci z domova přežili, nesmí vám kupříkladu vadit, že vaše psaní na počítači má poněkud jiný rytmus, než mívalo v kanceláři. U mě je to věta – zastrčit dudlík – věta – zkonzultovat pořadí stanic vlaku mezi Prahou a Berounem – dvě věty – projít se s kojencem, který v šátku visí na mé hrudi – půl věty – nasadit motor k letadlu a pomoci utřít vylitý čaj…

Dobře, někdy si syn hraje sám celé dopoledne, dcera několik hodin v klidu spí a já bych mohla napsat román. Jenže to tak není vždycky a absolutně nevíte, co vás který den čeká. Krom odolnosti musíte být také pružní, což v praxi znamená, že když děti nečekaně usnou obě najednou, nemáte se co vyvalovat s nimi, ale měli byste to využít k práci. Což se mi tedy notoricky nedaří, protože si zároveň myslím, že spánek matky malých dětí je svatý a měla by se využít každá příležitost. 

Kdyby červená vánoční koulička mohla vyprávět

Znáte z časopisů usměvavé matky, které pracují, zatímco si jejich dítě hraje? I to je zřejmě možné
Znáte z časopisů usměvavé matky, které pracují, zatímco si jejich dítě hraje? I to je zřejmě možné
Autor: Shutterstock
Ne, nemůžu psát v noci, když děti spí, protože na to už jsem trochu stará, druhý den bych taky vůbec nemusela vstát z postele.

Práce z domova s dětmi po boku také dost snižuje pravděpodobnost, že budete moci uklízet a vařit, na což se dost vyplatí upozornit ostatní členy rodiny. Znáte to, vy jste celý den doma…

Důležité je nesnažit se o dokonalost. Pokud chcete mít malé děti a u toho ještě pracovat, rozhodně od sebe nečekejte, že zvládnete ještě výzdobu domácnosti a její sezonní obměňování. Červená vánoční koulička, která už třetím rokem visí v jednom z našich oken, by mohla vyprávět. Na druhou stranu – když jsem nedávno začala uvažovat o tom, že bych vyrobila ozdobný věnec z šípků, byl to u mě jasný důkaz toho, že mi psaní poněkud chybí.

Matkou ve 40? Ano, ale není to legrace. Tohle byste měla vědět!

Matkou ve 40? Ano, ale není to legrace. Tohle byste měla vědět!

Přibývá žen, které se rozhodly přivést na svět dítě až kolem čtyřicítky. Jde jak o prvorodičky, tak o ženy, které už mají děti odrostlé a teď rozšiřují…celý článek

Mou spásou je rozhodně vynález internetu – protože mailovat se dá i venku, zatímco jedno dítě jezdí na klouzačce a druhé klimbá v kočárku. Nebo kvůli tomu, že v e-mailu není slyšet, že některé z dětí dává poměrně hlasitě najevo svůj názor. 

Chápu, že někoho představa, že i na dětském hřišti vyřizuju pracovní poštu, pohorší. A dost možná si pomyslí i něco o tom, jací jsou mé děti chudáci, když je jejich matka workoholik. Ale taková prostě jsem, lepší matku nemají. Navíc bez možnosti dělat si to svoje bych byla asi poněkud nesnesitelná. Kromě toho – někdo zase pigluje domácnost, vyváří a žehlí, což také není zrovna čas strávený vyloženě s dítětem. 

Mateřská ale taky není žádným vegetem, přece. Třeba takové podzimně zimní vypravování se ven s kojencem, předškolákem, jeho odrážedlem a ne moc chytrým psem taky dokáže člověku vyvolat náběh na tik v levém oku. Ale samozřejmě, někdy by člověk kvůli práci s dětmi tloukl hlavou do zdi. Třeba když vyrazí s miminkem v kočárku (určitě bude spát, vždycky dopoledne spí) na pracovní schůzku, kde posléze malý potomek předvede celý svůj hlasový rejstřík a dá jasně najevo, že cokoliv jiného než chování matkou či kojení je nepřípustné. 

Přesto, neměnila bych – protože vím, že spousta profesí se vůbec z domova dělat nedá, takže jsem vděčná za tu svou. Navíc když dopíšu poslední větu, můžeme se sebrat a něco spolu stavět, vařit, jít ven nebo jet na výlet, což taky hodně děláme. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku