Dlouhá rodičovská jako výhoda? Omyl, kvůli němuž přijdete o práci

  • Dlouhá rodičovská jako výhoda? Omyl, kvůli němuž přijdete o práci
    Věnovat se dětem nemusí jen ženy, ale i otcové
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    3. prosince  2015 
     00:00

    Na jedné straně existují ženy, které začaly pracovat hned po narození dětí a někdy za to sklízejí kritiku, na straně druhé ty, pro které cosi jako profesní kariéra s příchodem dětí skončilo. Těch druhých je podstatně více a mnohé se z toho už nikdy nevzpamatují. Jednou provždy ztrácejí šanci na pořádnou práci a slušný plat. 

  • Vymoženost, o kterou možná nestojíme

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Existuje poměrně hodně žen, které považují zdejší dlouhou rodičovskou za velkou vymoženost. Jenže je to nesmysl. Existuje totiž také poměrně velká možnost, že právě kvůli ní přijdou jednou provždy o možnost dělat práci, která je bude bavit a za kterou dostanou slušně zaplaceno. „Navíc až čtvrtina nezaměstnaných žen se čtyřletými dětmi přišla o práci až po pár měsících po návratu do zaměstnání,“ říká analytička CERGE–EI Klára Kalíšková, která se podílela na analýze této problematiky, kterou teď vydává společnost Gender Studies. Podle ní se mnohé ženy do práce sice vrátí, ale nedokážou vyhovět tlaku a o místo přijdou.

  • Chybějí poloviční úvazky i školky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Na to se samozřejmě dá namítnout, že vracet se do práce od menších dětí je kariérismus, který jim ubližuje, a že místo matky je jinde. K tomu snad tolik, že děti mají i otce a rodiče se mohou o péči dělit. Že děti dost možná ocení, když budou jinde než jen doma s rodiči. A že máme po zaměstnavatelích chtít poloviční úvazky, možnost home office, firemní školky a tak podobně.

  • Čím více dětí, tím méně peněz

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Rozdíly ve mzdách mezi muži a ženami stoupají s počtem dětí. U bezdětných činí rozdíl v průměru patnáct procent. Čím víc dětí žena má, tím více se rozevírají mzdové nůžky: z 20 procent  u jednoho dítěte na 36 procent u tří dětí. Snížení mezd oproti mužům podle Marioly Pytlikové z Vysoké školy báňské v Ostravě, která se podílela na výzkumu na toto téma, ženy matky po celou dobu své profesní dráhy nevyrovnají.

  • Nejhůře jsou na tom matky tří- až pětiletých dětí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Mimochodem – u rodičů nejmladších dětí ve věku 3 až 5 let dosahuje rozdíl až 39 procent. Čím starší děti jsou, tím více se tento rozdíl snižuje. Pro rodiče s dospělými dětmi v domácnosti je rozdíl kolem 24 procent.

  • Proč se ženy nevracejí do práce?

    Ženy s malými dětmi by měly rodičovskou dovolenou využít ke svému profesnímu růstu. Strávit alespoň nějaký čas studiem, pročítáním naučných knih z oboru nebo návštěvou časově nenáročných vzdělávacích kurzů.
    Ženy s malými dětmi by měly rodičovskou dovolenou využít ke svému profesnímu růstu. Strávit alespoň nějaký čas studiem, pročítáním naučných knih z oboru nebo návštěvou časově nenáročných vzdělávacích kurzů.
    Autor: profimedia.cz

    Příčina? Podle sociologů do velké míry právě dlouhá mateřská, respektive rodičovská dovolená, na kterou chodí takřka výhradně ženy. 

    A že mají ženy nárok na návrat do práce do tří let věku dítěte? To je nemusí zachránit. Některé ženy zůstávají s dítětem doma déle než tři roky, nárok na návrat do předchozího zaměstnání tedy ztrácejí. Některé ženy nemají zaměstnání, do kterého by se mohly vrátit.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku