Jak zůstat i po rozvodu dobrým tátou/dobrou mámou. Tohle byste měli dodržovat

  • Jak zůstat i po rozvodu dobrým tátou/dobrou mámou. Tohle byste měli dodržovat
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    3. srpna  2018 
     06:00

    Rozvod už dnes není ničím neobvyklým. A je jedno, zda má dítě ve své péči matka nebo otec, u obou platí, že by měli zůstat pro své potomky hlavně těmi nejlepšími rodiči. Sociální a rodinné změny samozřejmě vedou k tomu, že rodina funguje jinak, ale to nic nemění na tom, že vztah k dětem by neměl být narušen. Tyhle věci byste měli mít na paměti!

  • Buďte silní a nedávejte najevo negativní emoce

    Autor: iStock

     

    Možná – nebo spíše určitě – je vaše nálada pod bodem mrazu. Možná se na svého partnera zlobíte a možná ho i nenávidíte. Tyhle emoce byste ale neměli dávat najevo před svými dětmi. Děti potřebují cítit jistotu, že jejich táta je silná osobnost, která jim pomůže prožívat těžké časy bez dalších stresů.

    Nemluvte s nimi o tom, že se cítíte jako oběť, zaměřte se na pozitivní věci a snažte se o rozvodu s dětmi komunikovat optimisticky. Ano, rodina byla rozdělená, ale život pokračuje dál a děti musí cítit, že jejich budoucnost není žádná tragédie.

     

  • Jděte svým dětem příkladem

    Autor: iStock

     

    Spousta rodičů se po rozvodu omezuje na to, že dává svým dětem pořád nějaké pokyny a rady, zatímco sami se chovají úplně jinak a vůbec ne příkladně. Jen těžko můžete říkat dětem, že musí číst knihy a nedívat se jen na televizi nebo že nemají hrát počítačové hry, když sami sedíte po večerech před obrazovkou a sledujete jeden film za druhým. Děti se učí příkladem. Když jste s nimi, musíte přijmout za své stejné chování, jaké požadujete po dětech.

  • Respektujte druhého partnera

    Autor: iStock

     

    Jednou z nejhorších věcí po rozvodu vůbec je to, že rozvedení rodiče mluví o tom druhém před dětmi ošklivě. Pomlouvají ji (ho), nadávají a spílají, že jim zničila (zničil) život. I když vám partnerka či partner ublížili a vy to těžko snášíte, musíte respektovat, že je to pořád máma (otec) vašeho dítěte. Nemusíte to ale hnát do extrému, není třeba přehnaně lichotit, když to tak necítíte.

    Někdy je lepší zůstat neutrální a neříkat víc, než je nutné. Pokud jste se rozešli kvůli někomu dalšímu, není dobré ho hned seznamovat s dětmi. Udělejte to až tehdy, když budete mít pocit, že je to opravdu vážné. Pamatujte, že i když bude mít nová partnerka nebo partner dobrý vztah s vašimi potomky, nikdy jim nemůže nahradit matku nebo otce.

     

  • Jste otcem vašeho dítěte, ne kamarád

    Autor: iStock

     

    Po rozvodu se dost rodičů, zvláště mužů, uchyluje k tomu, že se k dětem začnou chovat spíše jako kamarádi, nikoli jako rodičové. Je to svým způsobem logické, protože jim je dítěte líto a chtějí se mu co nejvíc přiblížit. Dávají mu dárky nebo se snaží chovat jako nejlepší kámoš ze třídy.

    To ale není řešení. Děti musí pochopit, že jste jejich otec, takže musíte stanovit hranice a pravidla fungování nové rodiny. Doba po rozvodu je sice těžká, ale po nějaké době by se mělo vše vrátit do normálu a je třeba znova nastolit rutinu. Způsob výchovy by měl být stejný jako před rozvodem.

  • Vytvářejte nové vzpomínky

    Autor: iStock

     

    Je těžké být s dítětem sám/sama a je to často velmi vyčerpávající. Ale abyste vytvořili příjemnou atmosféru a posílili vztah, musíte se snažit budovat nové vzpomínky. Jezděte na výlety, dovolenou, hledejte aktivity mimo běžnou rutinu. Snažte se s dětmi strávit co nejvíce času, plánujte společně aktivity. Nemusí to být nic náročného – třeba to můžou být výlet do zoo, aquaparku nebo zábavního centra. Důležité je, aby děti byly šťastné a cítily se tak. Jedině tak rychleji zapomenou na rozvod a potlačí v sobě bolest.

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku