Tohle jsou děti z královských rodin! Komu to sluší nejvíc?

Tohle všechno jsou princezny a princové!
Foto: Profimedia
Sdílej na facebooku
22. srpna  2019 
 06:00

Asi všichni známe britskou královskou rodinu včetně čtyř dětí korunních princů. Možná máte tušení o dětech, které vyrůstají na dalších královských dvorech Evropy. Ale věděli jste, že na světě je celkem šestadvacet monarchií působících ve více než čtyř desítkách zemí a že někde, na rozdíl od těch evropských, skutečně vládnou králové? Podívejte se, jak vypadají jejich potomci! 

Málokdo má pomyslné království tak velké jako britští Windsorové – v návaznosti na britskou imperiální historii teoreticky panují v šestnácti zemích včetně Kanady a Austrálie. Jakkoli fakticky tam žádnou moc nemají. 

Přečtěte si o pětadvaceti dalších monarchiích včetně toho, jak to mají panovníci s mocí. A hlavně: podívejte se do naší VELKÉ GALERIE na to, jak vypadají královské děti z nejslavnějších rodů světa. 

Monarchové, kteří skutečně vládnou

Saúdská Arábie: Absolutní monarchie, králem a předsedou vlády je Abdullah bin Abdul Aziz. Titul je dosud dědičný, do budoucna by měli být králové voleni. Vládnoucí rodinu tvoří téměř třicet tisíc lidí. 

Kuvajt: Konstituční monarchie, které od roku 2006 vládne emír Sabah al-Ahmad as-Sabah. 

Katar: Zde vládne rodina al-Thani, známá obrovským bohatstvím a agresivní ropnou politikou.

Spojené arabské emiráty: Každý z emirátů má svého dědičného monarchu, ten z emirátu Abú Dhabí je zároveň prezidentem celé federace. Dnes je to Khalifa bin Zayed al-Nahyan, jehož osobní majetek činí asi pět miliard dolarů. 

Svazijsko: Král Mswati III. je absolutním panovníkem této malé jihoafrické země od svých 18 let. 

Brunej: Sultán Hassanal Bolkiah je sultánem a předsedou vlády Bruneje od roku 1967 a jmenuje prakticky všechny vládnoucí orgány Bruneje, jeho palác s 1800 pokoji je zřejmě největším soukromým sídlem na světě. 

Omán: Sultán Qaboos bin Said vládne ománu od palácového převratu v roce 1970.

Bahrajn: Současný monarcha Hamad bin Isa al-Khalifa převzal moc v roce 1999 a v roce 2002 změnil svůj titul z emíra na krále.

Jordánsko: Zemi od roku 1999 vládne král Abdullah II., a ačkoli země má i předsedu vlády, král má mimořádné pravomoci včetně možnosti vetovat jakýkoli zákon či rozpustit parlament. 

Maroko: Král Mohammed VI. se dobrovolně zbavil některých ze svých pravomocí po povstání v roce 2011, ale spousta pravomocí včetně jmenování vlády mu zůstala. Ale už například nemůže rozpustit parlament a jmenovat jiný. 

Lucembursko: Lucembursko se označuje jako velkovévodství. Pravomocí velkovévody je svolávat a rozpouštět parlament. Dále jde o pravomoc podle výsledků voleb jmenovat vládu a doživotní členy Státní rady, schvalovat zákony a také má právo veta.

Vatikán: Ano, papež je považován za panovníka tohoto evropského městského státu. 

Monarchové s částečnou politickou mocí

Monako: Princ Albert II. v zemi vládne od roku 2005 a má poměrně velkou politickou moc, ačkoli země má i své volené orgány. 

Thajsko: Desátým králem země z dynastie Čakrí je od roku 2019 Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun. 

Lichtenštejnsko: Země si před několika lety odhlasovala posílení pravomocí knížete Hanse Adama II., který tak může například rozpustit parlament. 

Tonga: Král George Tupou VI. převzal trůn od svého otce v roce 2006 a slíbil, že většinu pravomocí postoupí prezidentovi země. 

Bhútán: Královskou moc oslabily reformy z devadesátých let minulého století. 

Jen čestná funkce

Norsko: Norsko je konstituční monarchií, oficiální hlavou je král. Současným panovníkem je od roku 1991 král Harald V. Moc zákonodárná je v rukou parlamentu – Stortingu, který je volen na čtyři roky. Moc výkonná je v rukou norské vlády v čele s ministerským předsedou.

Švédsko: Švédsko je konstituční monarchií, králem je Carl XVI. Gustaf – a je jednou z mála monarchií, které mají nástupnictví žen. 

Nizozemsko: Nizozemsko je konstituční dědičná monarchie a státoprávně parlamentní demokracie. Hlavou státu je od roku 2013 král Vilém Alexandr. Král sdílí výkonnou moc s Radou ministrů prostřednictvím Státní rady, jejíž je ústavním předsedou, ale praktický vliv krále na exekutivu je velmi omezený.

Španělsko: Nejvyššími státními orgány jsou král, parlament a vláda. Král je hlavou státu, reprezentuje stát navenek, svolává a rozpouští parlament. Má pravomoc schvalovat a vyhlašovat zákony.

Grónsko: Je součástí Dánského království, i když má vlastní parlament. 

Dánsko: Od roku 1849 je Dánsko konstituční monarchií a parlamentní demokracií s královnou Margaretou II. 

Belgie: Král má jen symbolickou moc, nicméně podílí se na jmenování vlády. 

Lesotho: Král Letsie III. nemá žádné politické pravomoci.

Kambodža: Král Norodom Sihamoni vládne jen symbolicky. 

Malajsie: Malajsie je konstituční monarchií, ve které má král značně omezené pravomoci, má převážně ceremoniální funkci.

Japonsko: Japonská dynastie Yamato má historii sahající až do sedmého století. Japonsko je konstituční monarchie, kde moc císaře je maximálně omezena. Jeho funkce je pouze reprezentativní. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku