Co vás čeká, když budete rodit císařem?

Co vás čeká, když budete rodit císařem?
Výhodou císařského řezu je, že se případně dá naplánovat předem
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
17. července  2017 
 06:00

Bojíte se porodu tak, že byste byla ochotná uvažovat o císařském řezu? Než k němu začnete přemlouvat svého porodníka, měla byste o tom něco vědět. Přes zdánlivou snadnost jde totiž přece jen o velkou operaci. Mimochodem lékař vám stejně císařský řez jen tak na přání neudělá. Existuje však spousta zdravotních indikací, kvůli nimž se císařský řez provádí. 

 „Rodit mám až za čtyři měsíce, už teď jsem ale pevně rozhodnutá, že se pokusím zajistit si císařský řez. Vím, že to u nás nejde jinak než ze zdravotních důvodů, ale z různých internetových diskusí vím, že někdy stačí oční vada – a tu, i když jen malou, opravdu mám,“ říká devětadvacetiletá Sandra.

Proč chce něco, čemu se dřív většina rodiček snažila spíš vyhnout? „Rodím poprvé, ale o tom, co všechno se při porodu může stát, ať už matce nebo dítěti, jsem už slyšela úplné ságy. Navíc jsem přesvědčená, že třeba čtrnáct hodin na sále jako moje sousedka z domu bych v bolestech nevydržela, to radši jizvu na břiše,“ stojí si Sandra za svým.

Těhotenství a jídlo: 10 nejčastějších otázek žen, které čekají dítě

Těhotenství a jídlo: 10 nejčastějších otázek žen, které čekají dítě

Je to nejkrásnější období v životě ženy, říká se. Realita je mnohdy trochu jiná. Nastávající maminky trápí řada obtíží a lékaře zahrnují množstvím…celý článek

Zdá se, že mezi českými rodičkami se v posledních letech začínají vyhraňovat dvě výrazně protichůdné skupiny. Ta první hlásá návrat k přirozeným porodům a prosazuje porody v domácnosti, bez lékařské asistence a tlumení porodních bolestí. Ta druhá má naopak k přirozeným porodům nedůvěru, ba co víc – snaží se přivést na svět dítě tak, aby se běžnému, spontánnímu porodu přímo vyhnula.

Tyhle ženy se pokoušejí domluvit si porod císařským řezem. Důvody k tomu mají různé – strach z bolesti nebo poškození plodu v průběhu porodu, z budoucí inkontinence nebo ze změn v porodních cestách, a tím i následků v sexuálním životě. Dětí, které přicházejí na svět císařským řezem, zkrátka přibývá, a to u nás i ve světě (tom vyspělejším). Podle lékařů je to proto, že průměrný věk rodiček stoupá, a tak hrozí i víc komplikací spojených s těhotenstvím a porodem. Jenže roste i počet budoucích maminek, které císařský řez samy, bez jakýchkoli zdravotních důvodů, vyžadují.

Kolik stojí výbava pro miminko? Můžete ušetřit desetitisíce korun

Kolik stojí výbava pro miminko? Můžete ušetřit desetitisíce korun

Koupila byste mu cokoliv, ale je vám jasné, že vaše finance mají své limity. Kolik vás vlastně bude stát základní vybavení, než přijde dítě na svět?…celý článek

Názor na to, zda by měly mít u nás ženy možnost porodit císařem jen kvůli tomu, že to chtějí, se i mezi porodníky různí, většina se však shoduje na tom, že nekomplikovaný spontánní porod je pro matku i dítě to nejlepší. I když dnes jde o zákrok, kterého se díky pokroku v operační technice, anestezii i přístrojovému vybavení nemusí nikdo děsit, stále je to velká břišní operace, a ne nějaká banalita, jakou je třeba odstranění mateřských znamének.

„Císařský řez je v případě, že k němu neexistuje oprávněný důvod, který by jeho riziko vyvážil, v zásadě nebezpečnější než spontánní porod, a to jak pro matku, tak i plod,“ je přesvědčený gynekolog a porodník Aleš Toman. Podle něj přitom při „císaři“ existuje pro matku rizik hned několik. „Mezi častá operační rizika patří krvácení, poranění dělohy nebo okolních orgánů, krvácení v pooperačním období, infekce rány nebo dělohy. Pozdějšími komplikacemi můžou být porucha plodnosti a problémy v dalším těhotenství. Existují také rizika pro plod. Je to jednak nebezpečí poranění při operaci – říznutí nebo zlomenina – jednak je u novorozence vyšší riziko potíží s dechem, žloutenky, alergických onemocnění nebo třeba obtíží s kojením."

První setkání rodičů s dětmi po porodu

Matky diskutují

Císařský řez ale nepodceňuje ani řada rodiček. To ukazují i diskuse na různých mateřských webech, kde jedna uživatelka mimo jiné píše: „Není to tak jednoduché, jak se může na první dojem zdát, jakože říz a nazdar a dole mě nic nebude bolet. Císař je velká břišní operace. Mě čeká porod zhruba za tři týdny, samozřejmě mám strach z neznámého, ale dobrovolně bych si císaře nenechala udělat ani náhodou.“

Císařský řez

Císařský řez

Císařský řez patří k nejstarším operacím, sluncem o nichž můžeme najít záznamy v historických pramenech. Prováděl se už ve starověku i středověku,…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Zuzana Macková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku