Nástřih hráze během porodu: Opravdu je nutný? Jaký je váš názor?

  • Fotografie
    Foto: internal
    Sdílej na facebooku
    1. listopadu  2016 
     06:00

    Na tuhle otázku není jednoznačná odpověď. Každopádně jde o nejkontroverznější zákrok u porodu. Některé ženy ho považují za zbytečně rutinní zákrok, kterým si porodníci ulehčují porod, jiným je to jedno, nebo jsou naopak raději, když je „naříznou“. Jak to tedy je ve skutečnosti, proč se vlastně provádí a má vůbec smysl?

  • Epiziotomie – nejčastější porodnický zákrok

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    I když jste ještě nerodila, pak jste o nástřihu hráze určitě aspoň jednou slyšela. Je to totiž téma, o kterém se maminky baví velmi často. A někdy velmi pohoršeně. Nástřih hráze, neboli epiziotomie, je vlastně nastřižení hráze mezi pochvou a konečníkem, díky čemuž se rozšíří vaginální otvor během porodu. Jak říká gynekoložka Martina Hourová, nástřih se provádí pomocí nůžek nebo skalpelu, provádí ho lékař, případně porodní asistentka v závěru druhé doby porodní, kdy se poševním vchodem prořezává hlavička. V tomto okamžiku je napětí hráze nejvyšší a dochází obvykle ke vzniku spontánních trhlin hráze pochvy.

  • Proč je někdy opravdu zapotřebí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Spousta maminek chce rodit co nejpřirozeněji, tudíž bez použití nejrůznějších porodnických pomůcek. Někdy ale bez ohledu na to, co je pro rodičku nejlepší. Některé ženy nástřih hráze odmítají jen kvůli tomu, že o něm slyšely hrozné zkazky, a na vině jsou často i lékaři, kteří ženám tento zákrok nedostatečně vysvětlí. Je opravdu nástřih taková noční můra? Jak říká porodník Antonín Pařízek ve své knize Kniha o těhotenství a porodu, rozpínající hlavička na konci druhé doby porodní více či méně traumatizuje pochvu a její okolí. Když hlavička dlouho tlačí na svaly pánevního dna a hráz, zhoršuje jejich prokrvení. No a málo prokrvené tkáně jsou náchylnější k poranění a k tvorbě krevních výronů. „Každá žena je jinak stavěná, jedna porodí i poprvé bez nástřihu či poranění, u jiné je potřeba nástřih provést i u třetího porodu,“ říká porodník.

  • Nástřih jako prevence před komplikacemi?

    3084092:gallery:true:true

    Někdy nejsou hráz či pochva poddajné, takže může dojít k zjevnému či skrytému poškození hráze a pánevního dna (dlouhodobě vznikají píštěle mezi pochvou a konečníkem a dochází k inkontinenci stolice a moči). Proto má epiziotomie spíše ochrannou funkci před těmito poškozeními. „Provedení epiziotomie se dnes doporučuje ženám, u kterých se předpokládá vznik většího poranění, například když rodí větší plod nebo rodí jinak než záhlavím, koncem pánevním a tak dále, nebo se provádí u těch, jejichž dítě je potřeba přivést na svět rychle, například při dechové tísni,“ říká gynekoložka. Pokud dojde k natržení, je někdy nutné zašití, které trošku ucítíte. Stehy po epiziotomii však obvykle samy „vypadávají“ do dvou týdnů.

  • K nástřihu by vás neměl nikdo nutit

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Každopádně by ale epiziotomie měla být co nejmenšího rozsahu, vy byste k ní měla dát vždy slovní souhlas, a jestliže souhlasit nebudete, neměl by vám ji nikdo provést. Faktem je, že ještě před patnácti lety se nástřih prováděl zhruba u 63 procent rodiček, před třemi lety to bylo „jen“ u třiceti pěti procent. Rutinní nástřih se tedy provádí čím dál méně a taky se více zvažuje, jestli je opravdu nutné ho provést. I porodníci říkají, že rutinní provádění zákroku nezlepšuje kvalitu života žen v poporodním období, někdy nástřih může vést paradoxně k většímu poranění hráze, než jaké by utrpěly, pokud by zákrok proveden nebyl. Jsou země, kde se nástřih provádí minimálně, například v Dánsku, Švédsku, na Islandu či ve Velké Británii.

  • Co můžete udělat sama, aby vás "nestřihli"

    Těhotná a strie
    Těhotná a strie
    Autor: Shutterstock

    Pokud skutečně toužíte po tom, aby k epiziotomii nedošlo, zkuste následující tipy. Velmi účinné jsou masáže hráze speciálními přípravky. Do 20 ml rostlinného oleje přidejte: 2 kapky šalvěje muškátové, 1 kapku levandule a 1 kapku palmy růžové. Směsí pak masírujte pravidelně hráz (začněte asi 8 týdnů před porodem). Masáž provádějte denně, ideálně po koupeli, protože teplá voda tkáň zahřeje a prokrví. Masírujte dolní okraj hráze do tvaru „U“ a jakoby ji roztahujte směrem ke konečníku. Vhodné jsou taky Kegelovy cviky, které posílí či uvolní svaly pánevního dna. No a některé rodičky nedají dopustit na jógu či tantru, případně časté milování v těhotenství. To vše prý může posílit, rozšířit a uvolnit porodní cesty. Jaký je váš názor na epiziotomii?

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku