Akutní císařský řez: Vyšší riziko vzniku poporodní deprese, říká nová studie!

Akutní císařský řez: Vyšší riziko vzniku poporodní deprese, říká nová studie!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
2. února  2019 
 06:00

Britští vědci zjistili, že pokud žena přivede své dítě na svět akutním císařským řezem, existuje u ní mnohem větší pravděpodobnost, že bude po porodu trpět psychickými potížemi. Jak na to přišli?

Počet porodů provedených císařským řezem celosvětově roste, za posledních deset let se podle statistik dokonce zdvojnásobil. Někteří odborníci dokonce mluví o epidemii císařských řezů (pro příklad: v roce 2015 přišlo podle Světové zdravotnické organizace na svět císařským řezem celkem 21 % všech narozených dětí). Rozhodně nejde o banální zákrok, ale velkou břišní operaci spojenou s řadou rizik. Vedle těch již dobře známých pro maminku (komplikace spojené s anestezií, krvácení, infekce) a dítě (dechové obtíže, vyšší riziko vzniku astmatu a cukrovky, problémy s imunitou) zjistili vědci z univerzity v britském Yorku, že další z negativních stránek operačního porodu může být také vznik poporodní deprese.

Překvapivé závěry?

Rozsáhlá studie přinesla důkazy o tom, že akutní císařský řez s sebou nese několikanásobně vyšší riziko (vědci udávají až o 15 %), že se u maminky po porodu rozvinou poporodní deprese, laktační psychóza nebo jiné psychické potíže, ve srovnání s matkami, které porodily přirozeně. Autoři studie proto požadují, aby byla ženám po porodu akutní sekcí věnována zvýšená péče týkající se jejich duševního zdraví. Vědecký tým vycházel z dlouhodobého sledování 5000 rodiček představujících reprezentativní vzorek britské populace (ze 165 tisíc porodů ve Velké Británii připadá každoročně zhruba 25 tisíc na neplánované císařské řezy).

„Získané výsledky hovoří jednoznačně a poskytují nové důkazy o přímém vztahu mezi porodem akutní sekcí a vznikem postnatální (poporodní) deprese. Tento fakt je důležitým signálem pro politiku veřejného zdraví, a proto se budeme zasazovat o to, aby matky po akutním operačním porodu měly k dispozici větší péči a podporu,“ zdůrazňuje Dr. Valentina Tonei, jedna z autorek studie.

Už nechci další dítě!

Důsledky poporodní deprese mohou být dalekosáhlé a nejen znamenají výrazně negativní dopady na duševní zdraví maminky a její vztahy s partnerem a rodinou, ale mohou i ovlivnit vývoj dítěte. Navíc u ženy, která prodělá poporodní depresi nebo jiné duševní onemocnění, je velký předpoklad, že později již nebude mít odvahu na to, aby měla další dítě. Autoři studie se zaměřili na studium psychické pohody matek během prvních devíti měsíců po porodu, přičemž brali v úvahu celou řadu faktorů, například také historii v anamnéze sledovaných žen, pokud jde o jejich duševní zdraví. Soustředili se zásadně na prvorodičky, aby zabránili srovnávání a případnému vlivu předchozích zkušeností u maminek, které například své první dítě porodily přirozeně.

„Neplánované císařské řezy skutečně mohou mít velice nepříznivý psychologický dopad na zdraví maminek, protože jsou neočekávané, psychicky i fyzicky vysilující a nadmíru stresující, jsou spojené se ztrátou kontroly nad situací a podobně, což žena většinou hodně těžce nese a překonává. Věříme, že tyto nové důkazy umožní, aby se duševní zdraví čerstvých maminek dostalo do centra pozornosti příslušných odborníků,“ vysvětluje Dr. Tonei.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku