Lékaři už umějí zjistit, zda žena porodí předčasně. Podle čeho?

Lékaři už umějí zjistit, zda žena porodí předčasně. Podle čeho?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
6. června  2018 
 06:00

Čeští doktoři dokážou poznat, jestli těhotná žena přivede své miminko na svět příliš brzy. Jaké nové informace přinesl převratný výzkum, který nemá obdobu nikde na světě?

Víte, že každý dvanáctý novorozenec u nás přijde na svět o jeden, dva, či dokonce tři měsíce dříve, než by měl? Mnozí si kvůli tomu nesou celoživotní následky a zdravotní komplikace. Jedinečný průlom týkající se tohoto závažného problému přinesl tým lékařů z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze! Výsledky jejich práce ukazují, že prenatální život dítěte, stejně jako celý průběh těhotenství, zásadně ovlivňuje imunita matky. O výsledcích studie informoval zpravodajský server irozhlas.cz.

Jde o důležité zjištění, jelikož předčasných porodů v Česku neustále přibývá (pro srovnání: před 15 lety jich bylo asi 5500 ročně, dnes se počty pohybují kolem 9000 za rok). Dobrou zprávou je, že díky moderní medicíně se daří těmto dětem zajistit vyšší šance na normální život a eliminovat komplikace. Hlavními viníky předčasných porodů jsou podle lékařů vyšší věk matek a vzrůstající počet umělých oplodnění, s čímž souvisí častější výskyt vícečetných těhotenství.

...
...
Autor: iStock

Rizika jsou obrovská!

„Předčasný porod je nejzávažnějším problémem porodnictví a nese s sebou řadu rizik, zejména pokud jde o zdraví dítěte. Trvalými následky mohou být mimo jiné poruchy zraku a sluchu, poruchy imunity i chování, plicní komplikace, nebo dokonce různé formy poruch autistického spektra,“ říká MUDr. Antonín Pařízek, vedoucí lékař Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Obě těhotenství Markéty Řehořové (což je hlavní koordinátorka projektu Pomáháme (ne)donošení, stála u jeho zrodu), která před otěhotněním netrpěla žádnými zdravotními potížemi, byla o třetinu kratší, než je obvyklá doba. Své děti porodila v šestém měsíci, u druhého porodu jí šlo dokonce o život. Syn vážil při narození pouhých 660 gramů. Je vysoce pravděpodobné, že kdyby Markéta rodila dnes a mohla podstoupit potřebné testy, měla by mnohem větší šanci, že případné komplikace se lékařům podaří včas odhalit. Její těhotná sestra již vyšetření podstoupila. „Pokud se rodila miminka někomu v rodině dříve, může tam být určitý předpoklad. A protože moje sestra má stejné geny, mohlo by se jí stát něco podobného,“ obávala se Markéta. Její sestře se nakonec nemoc nepotvrdila a bez problému porodila zdravou holčičku. Nemusela se ale díky testům devět měsíců bát, jestli ji nepotkají podobné komplikace.

Pomáháme (ne)donošení!

„Je vysoce pravděpodobné, že většina těhotenských komplikací má svůj základ již v samém počátku, úvodu těhotenství. Zdá se, že to není tak, jak jsme si mysleli dříve, a to tak, že konkrétní problém nastává až v průběhu gravidity. Už je prostě dán od začátku,“ vysvětluje porodník Michal Koucký, vedoucí lékař Oddělení pro rizikové těhotenství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Společně s týmem dalších odborníků zkoumá imunitu nastávajících maminek v rámci ojedinělého výzkumu Pomáháme (ne)donošení, do kterého jsou zapojeny pacientky s rizikovým těhotenstvím a snaží se odhalovat příčiny spontánních předčasných porodů (také ale řady dalších těhotenských komplikací). Dosavadní výsledky jsou podle jeho slov převratné!

3259564:gallery:true:true

Hlavně nepřítele objevit včas!

Chyby v imunitním systému těhotné maminky ještě před samotným početím – ty jsou hlavní příčinou, proč nastává předčasný porod. Odchylky v imunitě, o kterých ženy zpravidla vůbec nic netuší, se najdou až u 30 % případů nejen předčasných porodů, ale také například obávané preeklampsie.

Pokud dnes lékaři poznají, že je důvod, proč těhotenství považovat od počátku za rizikové, mohou nastávající maminku hned v prvních měsících začít léčit, tedy řešit prvotní problém. K úplnému donošení dítěte to samozřejmě mnohdy nestačí, ale každý týden v děloze navíc je pro vývoj plodu naprosto zásadní.

Pozitivní zprávou je, že pokud se podaří současný výzkum rozšířit, mohl by se počet předčasně narozených dětí do budoucna výrazně snížit. Bohužel ale prozatím chybějí finanční prostředky, které týmu doktora Kouckého aktuálně poskytuje pouze Nedoklubko (respektive dárci, kteří přispívají na projekt Pomáháme (ne)donošení, jako jsou mj. společnost Siemens nebo Letiště Václava Havla). Nestátní nezisková rodičovská organizace Nedoklubko významně podporuje rodiny s předčasně narozenými dětmi již 15 let (nedoklubko.cz).

 

 

 

financován (zatím) pouze Nedoklubkem, resp. dárci, kteří přispívají na projekt Pomáháme (ne)donošení (máme i významné dárce - jako je např. Siemens či Prague Airport Václava Havla - obě firmy darovaly významné částky pomocí svých dobročinných fondů). 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku