Máma rekordmanka! Porodila dítě nejrychleji na světě! Kolik minut jí na to stačilo?

Rekordně rychle se narodil Brody, na druhém snímku měsíční, dnes čtyřletý
Foto: Instagram
Sdílej na facebooku
30. dubna  2020 
 06:00

Australanka Mary přivedla svého syna na svět během pouhých dvou minut! Jde o vůbec nejrychlejší a nejkratší porod, jaký byl kdy lékaři zaznamenán! Jak se to stalo?

Snad každá nastávající maminka sní o tom, že její porod proběhne lehce, bez komplikací a hlavně rychle! Někdy se ale vše tak trochu vymkne kontrole! Své o tom ví Mary Gorgensová, která své páté dítě přivedla na svět za pouhé dvě minuty. Byla překvapena? Údajně vůbec ne, nikdy prý nerodila déle než dvě hodiny.

Dvě děti porodila v autě

Dva dny před vypočítaným termínem porodu byla Mary zrovna v koupelně, když najednou zničehonic pocítila, že se její syn Brody zřejmě dere na svět. Rychle proto zavolala na svého manžela, který už vedle v ložnici spal, jenže než stihl doběhnout za ní do koupelny (nijak zvláště nespěchal, myslel si, že má přece jen trochu času), bylo už pozdě.

Mamince a chlapečkovi stačilo 120 vteřin! Dnes už šestinásobná maminka se později svěřila, že vůbec necítila žádnou bolest ani děložní stahy, proto ji ani ve snu nenapadlo, že se právě v ten den syn rozhodne narodit se.

Vůbec nic nenasvědčovalo blížícímu se porodu! Její přátelé ale od té doby rádi vtipkují, že „u Gorgensových stačí, aby se kýchlo, a miminko samo vyskočí“. Jejich první dítě se narodilo pouhých dvanáct minut poté, co Mary dorazila do porodnice, druhé pak za hodinu a půl.

Další dva potomky statečná maminka porodila dokonce v autě cestou do nemocnice. „Nikdy jsem neměla předem žádné bolesti. Přišly pokaždé jen na krátkou chvíli, zato velmi intenzivní, takže děti byly bleskurychle na světě,“ říká Mary. I šesté dítě přivedla na svět podobně, i když taková rychlovka to nebyla. 

Co je překotný porod?

Lékaři varují, že v některých případech může jít o situaci, která se může vyvinout až v život ohrožující stav, a to pro matku i dítě! Jako překotný porod se označuje takový, který trvá méně než dvě hodiny a probíhá spontánně – zkracuje se první doba porodní. Stává se tak tehdy, když měkké porodní cesty tělíčku dítěte, prodírajícímu se na svět, nekladou žádný odpor. Nejčastěji k tomu dochází u vícerodiček, které už přivedly na svět jedno nebo více dětí. A příčiny? Můžou to být nedostatečnost děložního hrdla, velmi silné děložní stahy či příliš malý plod.

Překotný porod má řadu rizik, často při něm dojde k poranění děložního hrdla, pochvy i hráze a k tvorbě krevních výronů. Na hlavičku dítěte je při něm vyvíjen extrémně silný tlak, který ho ohrožuje vznikem nitrolebního krvácení.

Hlavička je totiž nejprve pod silným tlakem, a když projde příliš rychle porodním kanálem, tlak zase rychle ustoupí. Při tak náhlé tlakové změně může dojít k přetržení cév v mozku. Podobně při překotném porodu hrozí přetržení pupečníku a vykrvácení miminka. Proto když taková situace nastane a mamince začnou intenzivní, velmi silné kontrakce v rychlém sledu, které ji nutí tlačit, je třeba na nic nečekat a dítě porodit. Vždy je ale nutné volat co nejrychleji rychlou lékařskou záchrannou službu.

A tady zase něco jiného: tahle matka odmítla porod za asistence lékařů. Syn přišel na svět v přírodě:

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku