Proč cvičit jógu v těhotenství? Zbaví vás strachu!

Proč cvičit jógu v těhotenství? Zbaví vás strachu!
Cvičit můžou ženy i během těhotenství
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
2. října  2015 
 05:55

Těhotenství je krásné období v životě ženy, kdy se postupně fyzicky i psychicky připravuje na porod a mateřství. V těle i mysli ženy probíhají nejrůznější změny a „pobyt“ děťátka v maminčině bříškuje klíčovým obdobím i pro celý následující život přicházející bytosti. Již v průběhu těhotenství se vytváří hluboký vztah mezi dítětem a maminkou – a v menší míře i s dalšími členy rodiny. Dítě je v prvních obdobích života velmi citlivé, a proto by mělo vyrůstat v co nejharmoničtějších podmínkách. K tomu může budoucím maminkám pomoci cvičení jógy v těhotenství.

Jóga umožní ženám hlouběji prožívat těhotenství jako přirozený proces tím, že se žena více soustředí dovnitř, naladí se na procesy, které uvnitř probíhají, a také na děťátko. Bude si moci více uvědomovat potřeby, které má tělo ohledně stravy, pohybu, dýchání, rytmu práce i odpočinku. Zvláště pro ženy, které mají hodně práce, třeba i s domácností a dalšími dětmi, je pravidelná lekce jógy nenahraditelnou příležitostí soustředit se na nové těhotenství a přicházející děťátko.

Autor: Shutterstock.com
Tím, že se žena při cvičení soustředí na dech a zastaví tok myšlenek, utiší svou mysl a začne vnímat své emoce i to, jak se projevují v těle. Pokud se ženě podaří uvolnit svalové i emocionální napětí, cítí se lépe, je vyrovnanější a spokojenější. Těhotenství je přirozeně radostný stav, který přináší pocity naplnění, a jóga tomu může výrazně pomoci. Zvláště tehdy, bude-li se žena cvičení věnovat alespoň třikrát týdně, tedy nejen na lekci, ale i doma.

Zvláště důležité je cvičení jógy pro ženy, kterým chybí dostatek přirozeného pohybu, mají špatné držení těla, zkrácené svaly a šlachy či zatuhlé klouby, nedostatečné dýchání. Při lekcích jógy se pracuje na správném držení těla, rozproudí se krev i lymfa, dech se prohloubí, uvolní se a posílí i ty části těla, které jsou důležité pro vlastní porod. Ten představuje poměrně velkou fyzickou zátěž, a je tedy třeba se na něj připravit a případně zvýšit svou fyzickou kondici. Jógové pozice otvírají a uvolňují oblast pánve, pomáhají nalézt miminku správnou polohu a připravují rodičku na otevírání pánve při porodu.

Pohyb i čerstvý vzduch

Kromě jógového cvičení lze doporučit i pravidelné procházky alespoň půl hodiny denně na čerstvém vzduchu, pokládání nohou výše pro zlepšení krevního oběhu nohou, relaxaci a meditaci se soustředěním se na děťátko.

Každou aktivitu, tedy i jógové cvičení, je třeba přizpůsobit fázi těhotenství i momentálnímu stavu budoucí maminky. Tím, že se během cvičení soustředí dovnitř těla, okamžitě vnímá signály, které jí tělo vysílá, a může je tak při cvičení respektovat a necvičit ani méně, ani více, než je pro ni právě vhodné.

Spokojené a klidné dítě nebo neposeda bez koncentrace? Ovlivnit to můžete i způsobem stravy!
Spokojené a klidné dítě nebo neposeda bez koncentrace? Ovlivnit to můžete i způsobem stravy!
Autor: profimedia.cz
Jóga v jednotlivých obdobích těhotenství

První trimestr bývá nejrizikovější fází, která je velice důležitá pro vývoj plodu, tvoří se jeho „základy“. V tomto období by žena měla být na sebe opatrná. Často se dostavují únava, nevolnost, zvracení, přecitlivělost a změny nálad, což je známkou toho, že se tělo čistí a připravuje na růst plodu i kojení. Ženy, které pravidelně jógu či podobné cvičení prováděly, většinou mohou s opatrností v tomto i nadále pokračovat, jiné se musí prozatím cvičení vzdát (dle doporučení lékaře). Další naopak v této fázi s cvičením jógy začínají, a pokud je cvičení dostatečně citlivě prováděno, tak jim dělá velice dobře jak po fyzické, tak psychické stránce.

Čemu se vyhnout?

V každém případě se po celou dobu těhotenství budeme vyhýbat obráceným polohám, jako jsou svíčka či stoj na hlavě, nebudeme provádět žádné skoky, vyhneme se hlubokým záklonům i příliš velkým rotacím v oblasti břicha nebo cílenému posilování břišního svalstva. Naopak můžeme cvičit cviky na posilování svalstva nohou, pánevního dna, pozice, které otvírají kyčle. Stejně tak po celou dobu těhotenství zařadíme pokud možno každodenní relaxaci a naladění se na děťátko.

Druhý trimestr je období, kdy si žena své těhotenství zpravidla nejvíce užívá. Bývá v dobré fyzické i psychické kondici, plně se může věnovat cvičení jógy a vůbec přípravě na příchod děťátka, se kterým již více „komunikuje“. Protože je plod již větší, je třeba dbát na vědomé dýchání, je dobré zařadit jednoduchou pranajámu, jako je střídavý dech, dávat pozor na závratě, pády, pracovat na správném držení těla, a tím zabránit bolestem v zádech. Je nutné také sledovat otoky končetin a chodit pravidelně na procházky, opět relaxovat, vnímat potřeby těla i děťátka.

Těhotenství je díky hormonálním změnám obdobím v životě ženy, kdy je přirozeně uvolněnější a ohebnější, cvičení jógy toto ještě zvýrazní. V posledním trimestru těhotenství už začínají obtíže spojené s větším bříškem a je obzvlášť důležité se zdravě stravovat, udržovat se v dobré kondici, věnovat se relaxaci, cvičit „podle pocitu“, a pokud je žena v pořádku, může cvičit prakticky až do konce těhotenství, i když již bude cviků méně a bude více odpočívat. Neměla by zanedbávat procházky, dělají dobře jí i děťátku, s děťátkem si může povídat, zpívat mu apod.

Zbaví vás strachu

Jóga ženu propojuje s vnitřním zdrojem síly a žena pak může důvěřovat přírodě – svým instinktům, a tedy tomu, že zvládne porod dobře. K tomu může ještě navštěvovat kurzy předporodní přípravy, kde se na porod připraví a zbaví se strachu.

Jóga je velmi prospěšné cvičení pro každé životní období a pro těhotenství to platí dvojnásob. Měla by to být jóga, která je jemná a respektuje každou maminku jako jedinečnou individualitu a přizpůsobí se jí. Slovo jóga znamená spojení, jednotu – jednotu těla, mysli a duše. Může pomoci mamince sjednotit se při těhotenství, porodu i péči o děťátko, posílit důvěru ve vlastní síly i v instinkty v ní dřímající. Vždy by se měla řídit probuzenou intuicí, ona sama nejlépe ví, jak, kdy a co je pro ni a její děťátko dobré.

Sdílej na facebooku
Autor: Dáša Berková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku