Více než sto tisíc českých dětí přišlo na svět díky IVF, nejstaršímu je 34

Více než sto tisíc českých dětí přišlo na svět díky IVF, nejstaršímu je 34
Pětina párů má problémy s početím
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
1. června  2018 
 08:39

Prvnímu v Česku uměle počatému dítěti je přes třicet let. Aktuálně se u nás ročně narodí více než pět tisíc dětí ze zkumavky. Celkem tak letošní Den dětí oslaví více než 100 tisíc dětí narozených díky umělému oplodnění.

Problémy s otěhotněním řeší již každý pátý pár. Kromě nečekaného onemocnění jednoho z partnerů se na tomto faktu často podílí také odkládání mateřství do pozdního věku, které snižuje šanci na přirozené otěhotnění.

Neplodnost hrozí také v případě úrazů či při podstoupení chemoterapie při léčbě rakoviny reprodukčních orgánů. "Pokud se žena snaží rok neúspěšně otěhotnět, doporučuji nechat si vyšetřit hormonální profil, podstoupit ultrazvukové vyšetření a nechat partnera vyšetřit spermiogramem. To vše by měla provést v koordinaci se svým ošetřujícím gynekologem a případně navštívit některé z center asistované reprodukce," radí Petr Pícha, primář pražského GynCentra.

Prvním dítětem ze zkumavky byl chlapec narozený v roce 1984, letos tak oslaví své 34. narozeniny. Narodil se díky odborníkům z brněnské fakultní nemocnice. Šlo tehdy o vůbec první porod takto počatého dítěte ve střední a východní Evropě. Opravdový rozvoj ale nastal až po roce 1989, kdy začala vznikat první soukromá specializovaná centra asistované reprodukce.

Letos proběhne také tradiční setkání dětí ze zkumavky, které pořádá klinika ISCARE pravidelně každý rok. Jde o největší setkání dětí ze zkumavky na světě. „Podobná setkání organizujeme řadu let, držíme také světový rekord v počtu dětí ze zkumavky na jednom místě,“ prozradil Jaroslav Hulvert, primář IVF klinického centra ISCARE, a dodal: „Pomoc se založením rodiny neplodným párům už pro nás na klinice dávno není jen zaměstnáním. Být svědkem toho, jak naše děti rostou, sílí a dospívají, je k nezaplacení. Možná i díky tomu máme velmi vysokou úspěšnost zákroků/léčby.“

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku