Příběh: Málem jsem nepřežila mimoděložní těhotenství

Příběh: Málem jsem nepřežila mimoděložní těhotenství
Kvůli mimoděložnímu těhotenství Petra málem zemřela
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
14. října  2015 
 05:55

Kvůli mimoděložnímu těhotenství a jeho následkům málem umřela pod rukama bulharských doktorů. Ale přežila a rozhodla se pomoct nejen sobě, ale i všem ženám, které mají podobné problémy. Jak se pozná mimoděložní těhotenství a jak má vypadat lékařská pomoc? 

"Žili jsme pět let v Bulharsku, kde můj manžel sloužil jako diplomat. Před čtyřmi lety jsem tam prodělala mimoděložní těhotenství. Místní lékaři plod bohužel nemohli najít a dělali se mnou neuvěřitelné věci. Když jsem po různých komplikacích byla schopná převozu do Česka, skončila jsem na oddělení G5 pražské kliniky U Apolináře u docenta Michala Máry," vypráví mladá žena. Ten jí musel embryo doslova vystříhat z děložního rohu. Nebýt toho, mohlo její mimoděložní těhotenství dopadnout tragicky. 

Tři okamžiky zlomu 

„Operovat nástrojem v uzavřeném břiše, vlastně jakoby klíčovou dírkou, a všechno jen sledovat na monitoru, to už chce neuvěřitelnou zručnost. Viděla jsem záznam operace na videu a docházelo mi, že se jedná o něco naprosto unikátního,“ prozrazuje Petra úvahy o chvíli, která změnila její život.

Když si k tomu přičetla fakt, že spousta jejích kamarádek má nejrůznější gynekologické problémy, ať už jde o neplodnost, myomy nebo jiné potíže, které je možné šetrně řešit díky vyspělé lékařské technice, řekla si, že to nenechá jen tak. "A pak mě jednou v noci přišla pětiletá dcera Sofie zkontrolovat, jestli jsem doma, a ne v nemocnici. Tehdy mi došlo, že děti potřebují zdravé mámy a já bych měla udělat první krok, aby se všem ženám dostalo té nejlepší péče,“ svěřuje se s okamžikem, který ovlivnil její dosavadní kariéru manažerky a nasměroval ji do naprosto jiné oblasti. 

„Koncovky“ k nezaplacení 

A protože Petra rozhodně není typ, který životem jen tak proplouvá, založila Nadační fond Apolena, který shání peníze na nejmodernější endoskopické technologie, hlavně multifunkční laparoskopické operační nástroje. Důvod? „Operace jsou při jejich použití podstatně rychlejší, s menším rizikem krvácení, a navíc bezpečnější. Jenže tyhle operační nástroje, takzvané koncovky, jsou jednorázové a jeden stojí kolem 15 tisíc korun. Pacientky si je kvůli legislativě samy koupit nemůžou a oddělení G5, kde ročně laparoskopii podstoupí asi 1000 pacientek z celé republiky, jich má k dispozici jen dvacet na rok. Jediná šance, jak koupit alespoň sto koncovek, je získat na ně peníze díky darům,“ vysvětluje Petra. 

Těhotenství jako nejkrásnější období v životě? Ani omylem. Souhlasím s Kim

Těhotenství jako nejkrásnější období v životě? Ani omylem. Souhlasím s Kim

Musím dát za pravdu profesionální celebritě Kim Kardashian, která čeká druhé dítě a tenhle týden si na sociálních sítích postěžovala, že se cítí snad…celý článek



Nejlepší narozeninový dárek

"Jsem narozená na Silvestra a náš účet vznikl čtyři dny před koncem roku. Vyzvala jsem přátele, aby mi místo dárku poslali stovku na nadační fond. Tak jsme získali první peníze."


Shánět peníze na pomoc nemocným ženám ale není jen tak. „Drtivou většinu firem řídí muži, a tak občas čelím poznámkám, že přece pánové v představenstvu nebudou podporovat gynekologii,“ líčí Petra. Naštěstí jsou ale i osvícení muži, kterým je jasné, že jde i o zdraví jejich partnerek. „Skvěle se zachovali moji spolupracovníci, díky jejichž darům jsme nakoupili první operační nástroje,“ chválí své kolegy Petra, ale i tak spoléhá hlavně na podporu žen. „Věřím, že ženy snáze pochopí, proč je třeba moderní technologie v gynekologii podporovat. Je to na nás,“ uzavírá Petra. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku