Testy na vrozené vady: Kolik jich je vlastně potřeba?

Testy na vrozené vady: Kolik jich je vlastně potřeba?
Starší rodiče mají vyšší riziko, že jejich děti budou mít nějaké vrozené problémy
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
7. září  2015 
 06:00

Těhotné ženy jsou různé. Některé chtějí, aby se do průběhu těhotenství zasahovalo co nejméně, a chtějí tak i co nejméně vyšetření. Jiné by v každém okamžiku rády jistotu, že očekávaný potomek je úplně v pořádku, a proto podstupují jednu kontrolu za druhou. Jaká vyšetření vlastně dneska připadají v úvahu a co od nich čekat? 

Takže to necháte osudu? Zeptal se mě můj gynekolog před pár měsíci, když jsem mu nastínila, že nechci podstupovat hned několik možností, jak zjistit nebo vyloučit vrozené vady u dítěte během těhotenství.

Nepřišlo mi, že bych se chovala až tak fatalisticky. Když jsem byla v roce 1997 těhotná poprvé, byly běžné jen takzvané triple testy z krve. Už se vědělo, že nejsou nejpřesnější, ale nic jiného nebylo. Na odběr plodové vody, který je přesnější, ale také rizikovější, se ženy mezi dvacítkou a třicítkou neposílají ani dnes.

Těhotenství vs. vegetariánství: co si musí hlídat ženy s alternativním stravováním?

Těhotenství vs. vegetariánství: co si musí hlídat ženy s alternativním stravováním?

Z lékařského pohledu je makrobiotika a veganství hodnoceno jako nevhodný způsob stravování během těhotenství. Ženy, které se dlouhodobě stravují alternativně…celý článek

Když jsem za pár let čekala druhé dítě, byly možnosti stejné a všichni se stále tvářili, že triple testy stačí. I když někdy ukázaly hrozící vadu i tam, kde žádná nebyla, a naopak. Před pěti lety byl velkou novinkou takzvaný prvotrimestrální screening – pomocí odběru krve na konci třetího měsíce těhotenství a ultrazvukového vyšetření se dá dost přesně zjistit riziko vad, jako je třeba Downův syndrom.

Triple testy se zdály být zapomenuty, nové testy se jevily dokonalé. Ale zřejmě nejsou. Protože letos se – přinejmenším mezi částí lékařů – za standard považují genetické krevní testy, které jsou podle nich teprve pořádně přesné. Jmenují se prenascan, stojí dvanáct až patnáct tisíc a rodiče si je platí ze svého.

Nešla jsem na ně ani ne tak kvůli penězům, ačkoli to je velká částka, ale proto, že jsem vlastně po prvotrimestrálním screeningu už nic víc vědět nechtěla. Zrovna tak jsem nechtěla jít na odběr plodové vody, kde je riziko potratu vyšší než riziko, že dítě není v pořádku. A navíc – sebepřesnější výsledek nikoho nezbaví zodpovědnosti za rozhodnutí, co dělat dále.

Kdy se vydat na vyšetření?

...
...
Autor: Shutterstock

Na přelom 3. a 4. měsíce připadá vyšetření zvané prvotrimestrální screening. Zaměřuje se především na riziko Downova syndromu a dvou dalších nejčastějších genetických vad, plod nijak neohrožuje – kombinuje se při něm rozbor krve a podrobný ultrazvuk na specializovaných pracovištích.

Někde ženy lékař nadále – zhruba v 16. týdnu těhotenství – posílá na triple testy, navzdory jejich nespolehlivosti. Na druhou stranu ale dokážou celkem spolehlivě vyloučit riziko rozštěpů. 

Zdravotní problémy, které trápí těhotné. Co platí na zácpu a co na cukrovku?

Zdravotní problémy, které trápí těhotné. Co platí na zácpu a co na cukrovku?

Trápí vás křeče v lýtkách? Nejspíše za to může nedostatek hořčíku. Těhotné ženy však mívají i jiné trable, častá je například zácpa, padání vlasů nebo…celý článek

Ženy, které nemají rizikovou graviditu, chodí až do konce 7. měsíce na kontrolu jen jednou za čtyři až šest týdnů. Ženy starší 35 let mohou, ale nemusí podstoupit amniocentézu, tedy vyšetření plodové vody, které ukáže, zda dítě nemá některé vrozené vady.

Na pátý měsíc připadá druhé ultrazvukové vyšetření hrazené pojišťovnou. Ultrazvukem se těhotenství standardně kontroluje pouze třikrát za celou dobu, ačkoli mnohde tak lékaři činí sami od sebe častěji. V této době už bývá patrné pohlaví dítěte, můžete si ho nechat říci v případě přání.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku