Orgasmus při porodu: Jak je to možné a proč to je většinou taková bolest?

Orgasmus při porodu: Jak je to možné a proč to je většinou taková bolest?
Foto: s
Sdílej na facebooku
23. května  2016 
 06:00

Nechci naštvat všechny, které nejmagičtější chvíle v ženském životě protrpěly v ukrutných bolestech a pro které tím posledním, na co měly při porodu myšlenky, byla slast – nebo nedejbože orgasmus. Iveta ale tvrdí, že to zažila na vlastní kůži. 

„První porod jsem prožila dost děsivě. Čtrnáct hodin bolestí a stahů, naprostá vyčerpanost a zoufalství. Pamatuju se, že ke konci už jsem byla tak unavená, že jsem neměla sílu tlačit. Nebýt porodní asistentky, která mi nalehla na břicho, asi bych nikdy neporodila. Jenže znáte to, jakmile jsem uviděla své dítě, všechno zlé bylo zapomenuto. Zůstal jen obrovský pocit štěstí, dojetí a lásky,“ vypráví klasickou zkušenost z porodu pětatřicetiletá Iveta. Tehdy by ji ani ve snu nenapadlo, že o pět let později bude mít zážitek naprosto odlišný.

Podívejte se: Matky pomáhají svým dcerám přivést na svět děti

Podívejte se: Matky pomáhají svým dcerám přivést na svět děti

Už jsme si zvykli na to, že ženy k porodům doprovázejí jejich partneři. Duly nebo kamarádky. Ale matky? Přitom je to úplně přirozené, jak dokazují…celý článek

„Je fakt, že když jsem čekala dceru, četla jsem spoustu knih o přirozených porodech, cvičila jógu pro těhotné, všechno jsem konzultovala s dulou a vlastně jsem se na samotný porod dost těšila. Nevím, jak je to možné, ale na žádnou špatnou zkušenost ani pocit z prvního porodu jsem si ani nevzpomněla,“ usmívá se Iveta a láskyplně kontroluje dceru, která si kousek od nás něco kreslí. A mně začíná docházet, že sympatická Iveta zažila při porodu něco naprosto neuvěřitelného.

„Četla jsem o tom, že některé ženy při porodu nevnímají bolest a zažívají extázi, ale když to na mě přišlo, nic takového se mi nevybavilo. Plodová voda mi praskla ve dvě v noci. Potichu jsem vstala z postele, sedla si v obýváku tak, abych nebudila manžela, a jen jsem si vychutnávala pocit, že za pár hodin znovu zažiju zázrak. Narodí se mi druhé dítě. Po hodině jsem vzbudila muže, ať odvede syna k sousedům, a odjeli jsme spolu do porodnice. Absolvovala jsem vstupní vyšetření, osprchovala se a většinu času jsem se pak pohupovala na nafukovacím balonu.

...
...
Autor: s
Bolesti se stupňovaly a přicházely čím dál častěji. Jen si zakřičte, to je v pořádku, řekla mi sestřička, která mě přišla zkontrolovat. Nevím, jestli to byl okamžik zlomu, ale od té chvíle jsem všechno vnímala jinak. Jako by ve mně něco povolilo. Řvala jsem u každé kontrakce, ale bylo mi fajn. Postupně jsem přešla do fáze, kdy jsem během stahů křičela a smála se zároveň, a došlo mi, že zažívám něco jako orgasmus. Ne stejný jako při sexu, ale vlastně mnohem silnější a intenzivnější. Nikdy, ale opravdu nikdy v životě jsem nezažila něco tak úžasného,“ uzavírá své vyprávění šťastná matka. Všem ženám vzkazuje: „Nebojte se porodu, může to být opravdu nádherný zážitek se vším všudy. Když to šlo mně, půjde to i vám.“ Připadá vám, že Iveta přehání, nebo se dokonce úplně zbláznila, protože váš porod byl splněnou noční můrou, kterou jste chtěla hlavně co nejrychleji přežít? A že nesmysl s orgasmem během stahů si musely vymyslet alternativní matky?

Princ William prozradil trik, kterým s Kate uspává své děti

Princ William prozradil trik, kterým s Kate uspává své děti

Víte, jak své děti uspávají královští rodiče? Vlastně dost podobně jako kdokoli jiný. Princ William, otec malého George a jeho sestry Charlotte, před…celý článek

Vůbec ne. Francouzští vědci dělali velký průzkum mezi porodními asistentkami a přišli na to, že při porodu zažívá orgasmus 0,3 procenta žen. Ale prý by jich mohlo být mnohem víc…

Všechno je v hlavě…

Problém je, že mezi budoucími maminkami koluje spousta hrůzostrašných porodních historek, které nahánějí husí kůži. Málokterá z nás, která porodila, vypráví o tom, jak krásný to byl zážitek, co nám během porodu nejvíc pomohlo a jak jsme si to vlastně „užily“. Jenže takový přístup je prý naprosto špatný. „Žijeme v kultuře, ve které se ženy při porodu stydí prožívat potěšení, protože se očekává, že budou trpět bolestí. Musíme to změnit,“ tvrdí Debra Pascali-Bonano, která natočila film Orgasmický porod (najít ho můžete na youtube.com). Určitě si ho pusťte. Vidět ženy, které rodí úplně jinak, než jste si uměla představit, je opravdu zážitek.

Bylo by bláhové si myslet, že vám stačí jen pozitivní pohled na svět, a porod (nebo cokoli jiného) tak bude jen „brnkačka“. I když uvolnění a optimismus jsou opravdu důležité, svou roli u orgastických porodů hraje i anatomie, biologie a chemie našeho těla. „Orgasmus je vyvolaný stimulací porodních cest, vaginy, klitorisu a stahy dělohy. Mnoho žen říká, že během sexu jsou jim stahy dělohy příjemné,“ tvrdí americký lékař a psycholog specializovaný na orgasmy Barry Komisaruk na serveru LiveScience.com. Během porodu navíc tělo ve velkém zaplavují takzvaný hormon lásky oxytocin, endorfiny, které vás můžou dostat do rauše, a adrenalin, jenž částečně mění vědomí a vyvolává pocit štěstí. Přesně tahle kombinace vám tělem tryská i během sexu a při orgasmu.

Dá se to naplánovat?

Má babička říkala, že by rodila klidně za housku. Jejích šest dětí přišlo na svět pohodově, bez bolesti. A babičce prý bylo celou dobu fajn. Jestli zažila dokonce slast, to mi neřekla. Jenže jak je možné, že některá z nás během něj umírá, a jiná si ho užívá? Pokud patříte do první skupiny, nic si nevyčítejte. Možná máte odlišný práh bolesti, třeba jste byla víc vyděšená nebo vám myšlenka na hladký, nebo dokonce orgastický porod připadala jako sci-fi. Může se stát, že další generace žen budou mít vzpomínky na porod jen růžové a mezi sebou se budou trumfovat, která zažívala intenzivnější pocity. Ale na to si teprve počkáme...

3 KROKY K PORODU S ORGASMEM

  • NETLAČTE NA PILU Základ je přijmout myšlenku, že porod může být příjemný zážitek provázený sexuálními pocity. Ale pozor, abyste nebyla vystresovaná z toho, že vy nic takového nezažíváte. To by vás jen rozhodilo. Snažte se být otevřená a co nejvíc uvolněná.
  • VYUŽIJTE PARTNERA Pokud vám to bude příjemné, nechte partnera, aby vás masíroval po celém těle (klidně i na intimních místech). Některé ženy prý dokonce používají při porodu vibrátory, které jim pomáhají snížit bolest.
  • VĚŘTE SI Sebevědomé ženy mají mnohem větší šanci zažít porod v pohodě, nebo dokonce eroticky. Je jim totiž jasné, že jde vlastně o absolutní vrchol a naplnění ženské role, ale i sexuality. Nakonec narození dítěte je přece až magické završení milování a lásky mezi mužem a ženou.
Sdílej na facebooku
Autor: Majka Vinická
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku