Tipy na knížky: Jonáš na cestách a Zuza v zahradách

Video se připravuje ...
Zuza v zahradách od nakladatelství Labyrint
Foto: Kanál uživatele iliteratura/youtube
Sdílej na facebooku
31. ledna  2016 
 06:00

Skvělé dětské knížky vycházejí po celý rok. Ne jen – jak si někteří rodiče myslí – kolem Vánoc. A je jich tolik, že se dají také celý rok pořizovat nové a nové. Přinášíme vám pár tipů na ty, které za to určitě stojí. 

Povedená je knížka Jonáš spěchá domů, kterou vydalo Argo. Vznikla díky spolupráci dvou autorů: výtvarníka Radoslava Valeše a spisovatelky Marky Míkové. Kniha vypráví o plyšovém medvídku vyrobeném v dalekém Sinhapůru, který putuje domů k holčičce, která ho má dostat k narozeninám. Medvídek cestuje lodí, autem, na křídlech vážky i na hřbetu vlka, zažije mnohá dobrodružství, vyvázne z močálu i ze strašlivé bouře, pomáhá těm, kteří pomoc potřebují, a dotyční zase na oplátku pomáhají jemu. Nakonec šťastně doputuje domů – je nejvyšší čas, holčička zrovna oslavuje narozeniny.

Příběh plyšového medvídka provázejí nápadité ilustrace
Příběh plyšového medvídka provázejí nápadité ilustrace
Autor: Argo
Radoslav Valeš (jeho Děti duhového hada byly Nejkrásnější knihou roku 2000) nejprve vymyslel příběh o putování plyšového medvídka světem a pak formou kolážové techniky vytvořil sérii velice originálních celostránkových barevných ilustrací. Při jejich zhotovování „recykloval“ lifestylové časopisy a tuší domalovával hlavního medvědího hrdinu. Stromy tak mají perlové či diamantové kmeny, na těle vážky rozeznáme kousek pruhovaného pyžama, na jejím křídle vzor látky, trávník je vystřižen z částí geografických map a podobně. 

 

„Obrazový opus italského kreslíře Alessandra Sanny balancuje na pomezí komiksu a ilustrace. A jen na čtenáři zůstává, jak jej bude číst (…) Sannova Řeka je poezií štětce, křehkou lyrikou zachycující koloběh života na pozadí věčnosti. Opakující se lidské pomíjivosti v kontrastu s trvalostí přírody. A je to neuvěřitelně krásné a hrozivé zachycení času.“  Kateřina Čopjaková, Respekt 2/2016
„Obrazový opus italského kreslíře Alessandra Sanny balancuje na pomezí komiksu a ilustrace. A jen na čtenáři zůstává, jak jej bude číst (…) Sannova Řeka je poezií štětce, křehkou lyrikou zachycující koloběh života na pozadí věčnosti. Opakující se lidské pomíjivosti v kontrastu s trvalostí přírody. A je to neuvěřitelně krásné a hrozivé zachycení času.“ Kateřina Čopjaková, Respekt 2/2016
Autor: Labyrint
Krásná je kniha nazvaná jednoduše Řeka. Čtvero ročních období a čtyři příběhy odehrávající se na břehu jedné řeky, které v jejich pomíjivosti a kráse zachytil italský malíř Alessandro Sanna. Navzdory občasné krutosti je život většinou radostný a zářivý, především se však stále proměňuje jako voda, která plyne. Úchvatná kniha beze slov pro malé i velké čtenáře. Téměř 400 akvarelových obrázků je řazeno formou komiksových panelů. Vydal Labyrint v edici knih pro děti RAKETA.

 

 

Zanzibar jak vyšitý, kniha s obrázky, které jejich autorka Radka Dráčková prostě ušila a vyšila.
Zanzibar jak vyšitý, kniha s obrázky, které jejich autorka Radka Dráčková prostě ušila a vyšila.
Autor: Labyrint
Originální ilustrace provázejí i další knihu z Labyrintu. Jmenuje se Zanzibar jak vyšitý. Tahle knížka je složená trochu veršem a trochu prózou, ale hlavně jehlou a nití a kousky vysloužilých látek, které i tomu, co opravdu není k uvěření, dávají hmatatelnou podobu a zářivé barvy. Plastické obrázky spolu s dvanácti veršovanými a pěti prozaickými texty hravě a s humorem provedou malé cestovatele životem ostrovanů i zvířat z ospalé vesničky jménem Jambiani, kde i nejvšednější věci jsou velmi neobyčejné. 

Knihu Zuza v zahradách vydalo nakladatelství Labyrint v edici Raketa
Knihu Zuza v zahradách vydalo nakladatelství Labyrint v edici Raketa
Autor: Labyrint
"Zuza má zahradu. Ale ne u domu, ta zahrada je v zahradní kolonii. Kolonie znamená spoustu malých zahrad vpravo, vlevo a mezi nimi uličky. Kolonie jsou zahradní piškvorky. Za kolonií je divoká temná zahrada. Bydlí tam černý pes a možná taky strašná Stará Bela. Kdoví," stojí v anotaci ke knize Zuza v zahradách. Jenže co si počít, když máte z někoho strach, ale najdete na cestě jeho klíč? Video ke knize najdete ZDE na YouTube kanálu i-literatura. 

 

Poetické vyprávění nazvané Zuza v zahradách o překonávání strachu i předsudků a o půvabu odlišností. Úsporný text do barevné šíře rozehrávají fantastické ilustrace, některé stránky jsou dokonce rozkládací. Ty měly u nás doma velký úspěch - čtyřletý syn si díky nim dokáže knížku převyprávět i bez toho, aby mu rodiče četli. 

Kniha Ptáček a lev vypráví příběh jednoho neobyčejného přátelství
Kniha Ptáček a lev vypráví příběh jednoho neobyčejného přátelství
Autor: Labyrint
Sáhnout můžete i po knize Ptáček a lev. O čem je? Jednoho podzimního dne nalezne lev na své zahradě zraněného ptáčka. Tak začíná příběh jejich přátelství. Jemná kresba mladé výtvarnice z kanadského Québecu a příběh odkazující svou poetikou k Malému princi jsou oslavou tichých a hřejivých okamžiků blízkosti, která je silnější než sníh a mráz. Autorka knihy Marianne Dubuc je mladá francouzsky píšící spisovatelka, výtvarnice a ilustrátorka z Kanady.

Kniha pro dospívající kluky může rodiče zbavit nutnosti jim vysvětlovat všechny detaily ohledně dospívání, které je zajímají.
Kniha pro dospívající kluky může rodiče zbavit nutnosti jim vysvětlovat všechny detaily ohledně dospívání, které je zajímají.
Autor: Argo
Pokud máte děti už odrostlejší a začínáte se potýkat s jejich pubertou, zkuste se zachránit pomocí dvou knih, které vydalo Argo. S podtitulem Vše, co jste chtěli vědět o pubertě a báli jste se googlit. Jedna se jmenuje Jak být holkou, druhá Jak být klukem. 

Chytrá, zábavná a otevřená příručka pro dospívající kluky zodpoví všechny důležité otázky, které si kladou kluci v pubertě. James Dawson, původním povoláním učitel, upřímně, vtipně a beze studu vysvětluje vše o sexu, sexuální orientaci, dospívání, o holkách, tělesných změnách, pocitech nebo šikaně, ale i o praktických věcech, jako je holení a oblékání (i svlékání?). Tato kniha řadě rodičů ulehčí trapné chvilky, kdy se osmělují vstoupit do zrádných vod zásadního rozhovoru s ratolestí na prahu dospívání. Dokonce to udělá za ně.

Podobně je pojatá kniha Jak být holkou, kterou dala dohromady Hayley Longová. Autorka řady knih pro dívky, původně učitelka, upřímně a vtipně vysvětluje vše o dospívání, tělesných změnách, menstruaci, citech a pocitech, sexu i sexuální orientaci nebo šikaně, ale i o praktických věcech, jako je péče o vlasy a líčení. Tato kniha řadě rodičů ulehčí trapné chvilky, kdy se osmělují vstoupit do zrádných vod zásadního rozhovoru s ratolestí na prahu dospívání. Dokonce to udělá za ně. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku