S Dvořákem do Anglie i Ameriky! Vezměte děti na Rodinný den hudebního festivalu

Z loňského ročníku Dvořákovy Prahy, kde rovněž nechyběl Rodinný den
Foto: Dvořákova Praha
Sdílej na facebooku
29. srpna  2018 
 06:00

Že děti a vážná hudba nejdou moc dohromady? A zkoušeli jste to někdy? My ano a baví nás to! Jen si nesmíte představit výchovné koncerty, které si pamatujete z dětství, protože to může vypadat úplně jinak. Třeba jako Rodinný den festivalu Dvořákova Praha – letos se koná v neděli druhého září a my vám ho můžeme jedině doporučit. 

Pokud se poslední prázdninovou neděli vypravíte do pražského Anežského kláštera, nebudete litovat. Protože vás a hlavně vaše děti čeká objevná výprava za Antonínem Dvořákem, která vás a děti tentokrát zavede do Anglie, Ameriky, skladatelovy rodné Nelahozevsi i na Vysokou do vily Rusalka.

V krásných prostorách Anežského kláštera i jeho zahradách proběhne den plný koncertů a nejrůznějších hudebních a výtvarných dílen. Vše vyvrcholí koncertem Classic Piano Joke(r)s, kde dětem zahraje hned pět klavíristů v kostele sv. Františka. Celý program začíná v jednu odpoledne, koncerty v zahradách jsou přístupné zdarma, účast na workshopech je za symbolický poplatek. Jen na závěrečný koncert potřebujete klasické lístky, které si raději kupte předem. Více informací najdete na stránkách festivalu ZDE

Nebojte se vážné hudby, nebojte se Dvořáka

Klášterními zahradami budou znít hudba Antonína Dvořáka nebo George Gershwina, ale i česká a moravská lidová hudba. Vystoupí Prague Cello Quartet, čtveřice mladých cellistů, která baví diváky kreativními úpravami známých skladeb i inteligentním humorem a boří hranice mezi hudebními žánry.

Za poslech rozhodně stojí také výtečný chlapecký sbor Pueri Gaudentes a koncerty pod širým nebem uzavře cimbálová muzika České filharmonie, kterou si přizval ke svému vystoupení například i zpěvák Bobby McFerrin. V jejich podání dojde samozřejmě i na lidovou hudbu.

 

Během celého odpoledne na děti čekají výtvarné i hudební workshopy, ve kterých se zábavnou formou seznámí s dílem i bohatým životem Antonína Dvořáka. Na výtvarné dílně s názvem Plavba se děti vydají spolu s Antonínem Dvořákem na cestu parníkem, který si samy vyrobí.

Inspiroval se u indiánů? 

Na co vzpomínal Antonín Dvořák, když cestoval daleko od domova? To se děti dozví na výtvarně-dramatické dílně, která půjde po stopách velkého skladatele. Hudební výlet do Vídně nabídne inspirativní setkání s Johannesem Brahmsem. Zde se bude hledat odpověď na otázku, proč se osmému tanci říká Furiant. Společně si děti vyzkoušejí tanec, bicí i melodické orffovské nástroje a přidají se i k symfonickému tělesu. Další workshop zavede děti za Antonínem Dvořákem za oceán do Ameriky. Kam utíkal před ruchem New Yorku? A je možné, že některé melodie odposlouchal i od černochů a indiánů?

Rodinný den uzavře odlehčené koncertní vystoupení Classic Piano Joke(r)s, ve kterém se představí Tomáš Víšek, Vít Gregor, Michal Novenko, Lubor Horák a Sylvia Georgijeva – sami a občas i současně. Dětem připomenou, že ani uctívaní klasikové vždy nepsali jen hudbu závažnou. Vše na www.dvorakovapraha.cz

 

 

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku